От х:

Днес в x:

Кметът Иванов: Според инспекторите басейн на „Смокините“ не съществува!

Зам.-кметът Нели Станева показва трите папки от ревизията на финансовата инспекция

Вещите лица от агенцията за държавна финансова инспекция, участвали в проверката на община Хасково, са отказали да оценяват допълнителните дейности, извършени на „Смокините“. Според тях там басейн не съществува, въпреки че всеки може да го види. Това заяви днес на брифинг в общината кметът Георги Иванов.

Оказа се, че пресконференцията е била само за определени медии, които са получили покана. Haskovo.net не бе сред поканените. Причината – градоначалникът се засегнал, че в публикуваната в неделя в сайта информация не е бил потърсен за коментар от репортер на Haskovo.net. А причината да не бъде потърсен е много проста – информацията за доклада на комисията от държавната финансова инспекция бе на вестник „24 часа“. Колегите са потърсили кмета и са цитирали неговото мнение. По този начин е спазено изискването да се публикуват и двете гледни точки по изнесените факти, каквито и да са те.

Въпреки неглижирането, репортер на Haskovo.net присъства на днешния брифинг. На пресконференцията стана ясно, че продължилата 6 месеца ревизия на Агенцията за държавна финансова инспекция е приключила през април тази година. Резултатът е 50 акта за нарушения. По тях шефката на Агенцията Гинка Драганинска е издала 9 наказателни постановления. 4 от тях са лично за кмета Георги Иванов.

От 9-те наказателни постановления не оспорваме само 2, заяви зам.-кметът Недялка Станева. По думите й ревизията обхващала обществените поръчки – за доставка на горива, за ремонт на тротоари, за пешеходния мост над „Кърджалийска“.

Интересното е, че за цитираните от агенцията за държавна финансова инспекция 86 000 лв. за ремонт на „Смокините“, няма нито съставен акт, нито издадено наказателно постановление, допълни Станева.

Кметът Георги Иванов пък коментира изнесената информация за хотела на сина му до пожарната в Хасково. Той заяви, че синът му е откупил отстъпеното право на строеж на тройна цена от спечелилата търга три години преди това фирма. Допълнителната площ, присъединена към парцела, е на по-ниска цена, защото всички сделки с допълнително отстъпено право на строеж са на по-ниска цена, обясни градоначалникът.

Приканвам прокуратурата да се сезира по случая, ако вече не го е направила, каза още кметът. Той допълни, че по закона за достъп до обществена информация, по силата който вестник „24 часа“ е поискал доклада от Агенцията, такава информация се предоставя само след съгласието на засегнатите трети лица. Никой не е искал от мен такова разрешение, уточни Иванов.



Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ff
    ff
    0 0
    17:16, 23 сеп 2009

    Договори за над 1 млн. лв. е спечелила фирмата на сина на хасковския кмет Георги Иванов, установи проверка в регистъра за обществените поръчки.

    Както "24 часа" писа в събота, Агенцията за държавна финансова инспекция установила, че "Алфа С" на Станислав Георгиев Иванов е получила от община Хасково 86 284 лв. за ремонт на почивна станция "Смокините", който не е извършила.

    Инвеститорският контрол, назначен от кмета, заверявал протоколите за строителни работи, без да се интересува от тяхното изпълнение, с което била нанесена вреда на бюджета.

    Проверката в общината показала и редица други нарушения, а докладът на инспекцията е пратен в прокуратурата.

    "Алфа С" е учредена през 2002 г. като ресторантьорска компания. Тя е с едноличен собственик големия син на Иванов. Шест години по-късно променя предмета си на дейност в покупка на стоки, сочи търговската система ДАКСИ. Докато е все още ресторантьорска, печели поръчки на община Хасково за почивна база "Смокините" край Созопол. Договорите са за общо 943 667 лв. без ДДС.

    Първият е за строителство на 8 бунгала, басейн, летен бар и благоустрояване. Проектът предвижда изграждане на едноетажни къщички за летен отдих, състоящи се от две стаи със санитарен възел; открит плувен басейн - 75 куб. м; водоснабдяване и канализация; летен бар; алеи и парково осветление.

    Договорът е сключен на 9 май 2005 г., сочи регистърът за обществени поръчки и е за 538 893 лева без ДДС. В конкурса са участвали 2 фирми. Една година по-късно - през май 2006 г., общината сключва анекс с "Алфа С" за още 39 153 лв. без ДДС. Той е за допълнителни дейности. Според мотивите за разходите при изпълнението на строителството се наложило премахване на скални маси чрез взривяване.

    Месец след този договор общината възлага на фирмата трета поръчка, свързана със "Смокините". На 7 юни 2006 г. тя сключва договор за изграждане на нов кухненски блок в почивната база. Според описанието той трябва да е едноетажен, със зала с мокър бюфет за 100 посетители, кухня, миялно помещение, складове, офис и санитарен възел. Договорът е за 365 621 лева. В конкурса е участвала само "Алфа С".

    В петък вечерта Георги Иванов отрече обвиненията. "Няма такова нещо. Има си ревизионен акт, който ще ви покажа след празниците".

    Според финансовите инспектори община Хасково системно е нарушавала закона за обществените поръчки  (ЗОП) и наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Това се изразявало в класиране на първо място на кандидати с нередовни документи и непълни оферти, включително и "Алфа С", вместо да ги отстрани.

    Често били променяни и предметите на сключените договори по отношение на вложените материали и извършените строително-монтажни работи. Нередности имало и при процедура за доставка на дърва за огрев, която не минала по ЗОП. Изплатени по нея са 270 000 лв. по договори от кметове на съответните населени места. За това са съставени и връчени 11 акта за установяване на административни нарушения на ЗОП.

    Нарушенията по наредбата за възлагане на малки обществени поръчки пък са 39.

    В доклада на финансовата инспекция фигурира още една фирма, този път на малкия  син на Иванов - 21-годишния Павел. "Бета П" се появява в договор за дострояване на сграда "Пожарна и обществено обслужване" в УПИ II, кв. 152, с право на строеж. Отрежда се поземлен имот със специално предназначение.

    През 2002 г. общината прави търг за предоставяне правото на строеж на общинския парцел и срок на изпълнение на строителните работи 5 г. Година преди изтичането му в общината постъпва молба от фирма "Бета П", в която се твърди, че дружеството е купило правото на строеж от спечелилия търга и предлага одобрен архитектурен проект за бъдещия строеж.

    Въз основа на това "Бета П" предлага споразумение между фирмата и общината за уточняване на собствеността върху бъдещата сграда. Според инспекторите към датата на молбата няма такъв проект, нито нотариален акт за собственост. Въпреки това само за 3 дни кметът подписва споразумението с "Бета П". Одобрено е изменението на плана за застрояване и площта се увеличава с 1271 кв. м.

    Определянето на цената за плащане на предоставената нова площ станало не по пазарна оценка, както гласят разпоредбите на закона за общинската собственост, а по цена, определена от общинския съвет през 2005 г., или по 32 лв./кв. м.

    По аналогичен начин било процедирано и с друг общински имот - пак в полза на "Бета П". Този път са предоставени допълнително 638 кв. м за застрояване и кметът издава заповед за залащане на допълнително предоставената площ на цени, отново по-ниски от пазарните - 40 лв. на квадрат.

    СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА, ВЯРА ИВАНОВА

     

Още новини

Последни новини