От х:

Днес в x:

Фестивалът, посветен на Ари - с подкрепата на немското посолство, канят цигулари от Одрин на конкурса „Недялка Симеонова“

Изображение 1 от 3

    Две срещи с дипломати проведе днес кметът на Хасково Станислав Дечев, съобщават от администрацията му.

    Националният фестивал „С песните на Ари“ през тази година ще се проведе с подкрепата на Посолството на Федерална република Германия у нас. Поводът е 125 години от рождението на именития Аспарух Лешников- първият световноизвестен български музикант. Това става ясно от съобщението от общинската администрация след срещата на кмета със заместник-посланика на Германия у нас Щефан Рьокен, придружен от главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев и почетния консул на Германия за Южен Централен район д-р Мариана Чолакова.

    Кулминацията на честванията, посветени на годишнината на Ари, ще бъде на 16 юни-дата на която изпълнителят е роден. Голяма част от кариерата на тенора се развива именно в Германия. За отбелязването на годишнината от рождението му се очаква в Хасково да пристигнат гости от Германия и родственици на певеца. Заслугата за сътрудничеството между община Хасково и Посолството на Федерална република България е и на историка д-р Веселина Узунова от РИМ- Хасково, която проучва живота, делото и наследниците на Ари, уточняват от общинската администрация.

    При разговорите кметът на Хасково е отбелязал и заслугата на Германо-българската индустриално-търговска камара, която е съдействала за осъществяването на два немски проекта на територията на общината, чието реализиране предстои.

    По-рано през деня градоначалникът и председателят на Общинския съвет на Хасково Таня Захариева са провели среща с генералния консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

    Приятелските добросъседски отношения могат да бъдат разширени в областта на културния обмен, е подчертал пред представителите на местната власт турският дипломат. В отговор кметът на Хасково е посочил, че като поредна стъпка за задълбочаване на културния обмен между Хасково и Одрин, е възможността студенти от Тракийския университет в Одрин да участват в Международния конкурс за млади цигулари „Недялка Симеонова“ в рамките на Музикалните дни, носещи името на именитата ни цигуларка. Консул Корхан Кюнгерю е харесал идеята и е обещал да е посредник за нейното реализиране.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини