От х:

Днес в x:

Отстраняване на "феодалното разделение" в земеделието, прозрачност и насърчаване на българското

Отстраняване на "феодалното разделение" в земеделието, прозрачно управление на публичния ресурс, насърчаване на потреблението на български продукти и прозрачност при управлението на горите -  това е записано в коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" в частта за земеделие.

Приложенията за този и всички останали сектори бяха публикувани вчера от "Продължаваме промяната".

Администрация

Предвижда се намаляване на административната тежест за търговия със земеделски продукти, промяна в регулаторните режими и законодателството и прилагане на възможните дерогации. Коалиционните партньори обещават прозрачно управление на бюджетните средства и европейските фондове, администрирани от земеделското министерство.

БАБХ

За да се увеличи консумацията на български продукти, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) трябва да следи за подобряването на качеството и безопасността на хранителните продукти с български и вносен произход. За целта се залага по-строг административен и лабораторен контрол (обратна проследимост и проверка на вноса).

Субсидии и финансиране

За 4 г. трябва да бъде въведена горна граница на директните плащания в размер до 100 000 евро на бенефициент с фокус идентифициране на крайните бенефициенти за свързаност с цел пренасочване на средствата към микро, малки и средни производители. Част от субсидиите ще бъдат пренасочени към производствата с висока експортна стойност и голям потенциал за износ.

Предвижда се намаляване на злоупотребите чрез въвеждане на таван на приспаданията с фонд "Работна заплата", основан на 2.5 пъти средната стойност на стандартните заплати, свързани със селскостопанска дейност на национално или регионално равнище.

В рамките на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) трябва да има гарантирани регионални бюджети на областно ниво и/или секторни бюджети за инвестиции съобразно нуждите на земеделските производители.

Предстои анализиране на възможностите за създаване на гаранционни фондове:

  • за кредитни и гаранционни инструменти чрез Българска банка за развитие и/или Държавен фонд "Земеделие", съвместно с търговските банки;
  • за равен достъп до кредитен ресурс за малки и средни производители (национално финансиране);
  • за подпомагане при кризисни/бедствени природно климатични събития.

И още - през следващите четири години трябва да бъдат премахнати нерегламентираното производство (извън това за домашно потребление) и търговия на плодове, зеленчуци и продукти от животински произход.

Целта в тази сфера е българският производител да се превърне в производител на готова продукция, а не на суровини.

Данъчна политика

Временно намаляване на ДДС за първично производство и поетапно връщане към съответните нива или намаляване на ДДС на стоките от „малката кошница“.

Достъп до пазари

Следващото правителство си поставя целта за четири години да изгради 6 регионални събирателни пазара с огледални мощности за пресни плодове и зеленчуци, и месо чрез публично-частни партньорства между държавата, общините и операторите.

Друг приоритет е увеличаването на дела на местни и биохрани при обществени поръчки чрез въвеждане на критерии за възлагането им, включително чрез приоритизиране на изискванията за качество и въздействие върху околната среда. Критериите за избор на изпълнителите ще бъдат изработени така, че да позволяват набавянето на местни и биохрани (с добро съотношение цена/качество), като се вземат предвид перспективите, свързани с качеството, свежестта, сезонните вариации, устойчивата консумация и екологичните проблеми, освен хранителните качества. Целта е не по-малко от 20% до 2025 г. и не по-малко от 60% до 2032 г. от продуктите и храните, включени в обществените поръчки, да са от местно производство и/или биологичен произход.

Ще се въведе програма "Train the trainer" за обучение на експерти, които да консултират микро и малките производители, както и приемането на национални стандарти и насърчаване на използването на и защитени географски указания и защитени наименование за произход като ефективно маркетингово средство и средство за качествен контрол на производството.

Поземлени отношения

Ще бъдат предприети мерки за категоризация и за контрол на самия пазар, както и синхронизиране на всички регистри на поземлена собственост и отстраняване на историческите несъответствия. Коалицията се е договорила и за прозрачно разпределение на държавните и общински пасища и контрол върху тяхното използване като превенция  разпространението на т.нар. „виртуални животни“.

Браншови организации

Основен приоритет тук е създаването на нов Закон за браншовите организации в земеделието.

Млади фермери и семейни стопанства

Приоритет в споразумението е още стимулиране на младите фермери и животновъди. Развитие на семейни стопанства в планинските региони, както и приемането на а мерки за приоритизиране на достъпа на млади фермери до общинска и държавна земеделска земя и пасища.

Напоителни съоръжения

Тук основна цел е извършването на анализ и изготвяне на план за възстановяване на съоръженията за напояване в стратегически важните райони, както и ускоряване на процедурите за получаване на разрешение за водочерпене от повърхностни и подпочвени води.

Хуманно отношение към животните

Тук се предвижда укрепване на зоополицията към МВР по отношение защита и хуманно отношение към животните и противодействие на престъпленията срещу дивата природа. Трябва да бъде създаден и Консултативен съвет в областта на овладяване популацията на безстопанствените кучета към министъра на земеделието.

Горско стопанство и биоземеделие

Предстои създаването публично достъпни дигитални карти и системи за повишаване на прозрачността и контрола на управлението на горите и горските територии.

Ще продължи политиката за пълна сертификация на държавните гори и ще се дебатират възможностите за изкупуване на маломерни частни горски имоти от държавата. Предвижда се да се създадат и поддържат горски пояси около градовете. В тази връзка ще се направи оценка на потенциала за нови залесявания в България и за възстановяване на полезащитните пояси.

Мерките за лова ще бъдат актуализирани.

Ще бъде изградена система за въздушна защита на горите от пожари и подобряване защитата на горите срещу пожари, включително изграждане на горски пътища.

Предстои и анализирането на възможностите за подобряване на системите за санкции и контрол на незаконната сеч, както и на възможностите за отделяне на дърводобива от търговията чрез обособяване на централни складове.

Съвместно с МОН ще бъдат разработени образователни програми, които да разкрият на децата колко голямо е значението на горите и да ги научат да се грижат за горите от малки.

Предвижда се актуализация на законите за горите и за лова и опазване на дивеча, както и наредби №8 и №18, чрез които да се въведат мерки за справяне с бракониерството и които да уредят реда за събиране на трюфели, билки, горски плодове и др.

Ще бъде предложен ред за сертификация и категоризация на дърводобивните фирми.

Анализ на възможностите за насърчаване на частната инициатива и дългосрочното ползване на горите е също заложен в коалиционното споразумение за земеделие.

Приоритет става производството и маркетингът на биопродукти чрез изпълнение на мерките, включени в Националната стратегия за развитие на биологичното производство.

Други мерки

Други приоритети в сектор "Земеделие" са приемането на Закон за плащанията на екосистемни услуги в земеделието и проект на стратегия за трудова миграция за осигуряване на краткосрочно пребиваване в определени региони (над 200,000 българи), включително привличане на работници от други държави.

Планира се промяна в категорията труд най-вече за малките и средни фермери. Ще се анализира възможността животновъдите да се пенсионират като втора категория труд.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини