От х:

Днес в x:

Установиха злоупотреба със субсидии за липсващи стотици животни

Редица нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) са констатирани в животновъдни обекти на територията на област Хасково от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от Областна администрация в Хасково.

След сигнал на областния управител на област Хасково инж. Минко Ангелов и в съответствие с правомощията му за осигуряване спазването на законността на територията на областта са извършени проверки в четири обекта в община Любимец и един в община Свиленград в периода от 5-8 октомври 2021 г.

Областният управител на Хасково е сезиран, че животните в тези обекти не съществуват реално, но са регистрирани в информационната система на БАБХ ВетИС и се използват при подаване на заявления пред Община Любимец по реда на чл. 37и, ал. 5 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и за разпределение на мери и пасища от Общинския поземлен фонд. По този начин собствениците или ползвателите на животновъдните обекти, представяйки неверни данни, печелят с предимство правото да ползват общински пасища, мери и ливади, и биват неправомерно финансово подпомагани чрез субсидии от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), като по този начин ощетяват както други реални земеделски стопани, така и Националния и Европейския бюджет.

Със своя заповед изпълнителният директор на БАБХ е наредил извършване на проверки по компетентност в посочените животновъдни обекти и е предоставил доклад от извършените проверки. От него е видно, че са констатирани редица нарушения на ЗВД и Наредба №44 от 20.04.2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. От събраните данни става ясно, че в четири от обектите отговорните лица са свързани и са съпрузи.

В три от обектите е установена физическа липса на стотици животни, както и следи от пребиваването им. Към датата на проверките обаче, животните са вписани във ВетИС. Открити са и множество несъответствия относно изискванията за отглеждане на селскостопански животни, липса на паспорти на говедата, липса на дезинфекционни площадки, различни GPS координати.

В първия обект в любимешкото село Йерусалимово, липсват 139 говеда, които фигурират в информационната система, във втория животновъден обект, също в Йерусалимово, все още са вписани 77 броя говеда, които физически липсват.

В третия обект в свиленградското село Лисово, при извършената проверка на място също не е установено наличие на животни. Покривът на сградата и част от оградата и стените са разрушени. В обекта липсват поилки и хранилки и е видно, че там скоро не са били отглеждани животни. Пълномощникът на отговорното лице на обекта попълва декларация, в която декларира, че към дата 07.10.2021 г. там не се отглеждат никакви животни, но при направена справка в ИИС на БАБХ ВетИС са налични 98 броя говеда. На отговорните лица на животновъдните обекти са съставени предписания.

Два от петте проверявани обекта са неактивни.

С проверките, последващи сигнала на областния управител, са пресечени порочни практики за облагодетелстване чрез неверни данни.

Изведени са препоръки да се упражни ефективен контрол от страна на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково относно законосъобразното приключване на административнонаказателните процедури след отстраняване на констатираните несъответствия в обектите, описани в доклада, да се завиши честотата на официалния контрол в животновъдните обекти по отношение на идентификацията на животни, както и да се извършат внезапни проверки в обектите, предмет на проверките в доклада, с цел установяване на липсващи животни и/или т.нар. „виртуални животни“ и при установяване на нарушения да се информират своевременно ДФЗ, включително Разплащателна агенция към фонда, както и общинските служби по земеделие.

На виновните лица, отговарящи за извършване на официален контрол на посочените животновъдни обекти, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

Докладът с констатациите е изпратен до главния прокурор, заместник-министъра на земеделието, храните и горите, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция на МВР - Хасково и ръководителя на инспектората на МЗХГ.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    33
    333
    36 -1
    16:46, 11 ное 2021
    Класика в бг!
    • По
      Порчо
      7 -2
      13:37, 12 ное 2021
      Станчо Т. и неговата заместничка ветеринарката от Харманли да излязат и да дадат обяснения, защото тези далавери са правени по време на тяхното областно властване!
  • 2
    Ха
    Хаджикьойец
    40 -2
    17:18, 11 ное 2021
    Това да ни са сватовете на семката?
    • Да
      Да
      23 0
      21:23, 11 ное 2021
      Точно те са.Малките семки,тия семки няма ли кой да очука.
    • Не
      Не родата
      2 0
      22:12, 13 ное 2021
      Семката е родом от Йерусалимово , половината му рода е на хранилката за евросупсидии.Срам и позор за региона ни, заради алчността на група елементарни селски пръчки.
  • 3
    Бр
    Брей
    16 -8
    18:50, 11 ное 2021
    Въх тоя миню много деен бе. Цял ден подписва меморандуми, имен ден празнува и злоупотреби установява за капак.
    Ааа и вчера назначи павлитова за постоянно.
    Евала миньо
    • Ор
      Орфеец
      18 -11
      19:30, 11 ное 2021
      Бай Минко енергоспестяващия.
    • Ко
      Колев
      13 -7
      20:10, 11 ное 2021
      Разбираемо, и ти да знаеш, че след изборите си аут и ти ще си много деен
  • 4
    Съ
    Съветник Димо
    22 -2
    19:14, 11 ное 2021
    А в Маджарово? Броени, ама на и под масата.
  • 5
    Ми
    Минко
    12 -8
    00:38, 12 ное 2021
    Честния Минко всеки ден открива минимум по 1 злоупотреба.Утре очакваме да открие как той краде ток
  • 6
    Во
    Волта
    19 -4
    08:00, 12 ное 2021
    Страхотен Минко, удря като ток! Не е за вярване, ще има наказани чиновници . Има десетки мними животновъдни обекти и стотици земеделски стопанства, които точат субсидии, без да реализират продукция .
    • To
      Toto
      2 -1
      14:22, 12 ное 2021
      Много вярно. Тук се напъват на дребно преди изборите. Много лесно може да се направи проверка в централната система в София и да се види че има регистрирани стотици хиляди виртуални животни с дълъг живот и свързани със субсидии. Има много такива и на сини и червени симпатизанти.
  • 7
    00
    007
    7 0
    12:22, 12 ное 2021
    Проверете и Малин краваря от с. Родопи, и той е в кюпа. Взема субсидии, а кравите му изобщо нямат нужната бройка, събира я от частните стопани от селото, когато му идват на проверка. И как така тия винаги знаят кога са проверките?
  • 8
    Зе
    земеделец
    8 0
    13:43, 12 ное 2021
    А Разплащателната Агенция,ОДБХ,Земеделието в обласните и общинските служби,които ги проверяват тези животни къде били през годините.Нали кметовете и те подписват документите им за да кандидатстват за субсидии,мери и т.п.?Нали им ходят на проверки?Защо досега не са установили тези липси.Тези животни ги няма от вчера или днес.Няма ги отдавна или са били само на книга.Пълна анархия в държавните служби.Получават си заплатите,карат служебни коли,правят се на важни и недостъпни .Накрая,пак чичото виновен.
    Същото стана и с къщите за гости.Някой да е чул кмета на Мин.Бани или друг с такава къща да са върнали нещо на държавата.Няма и да чуете.Кучето си лае,кервана върви.Кой можал взел,другия ще се вайка що сме на тоя хал.
Последни новини