От х:

Днес в x:

25 г.затвор за палача от Орешник Пачелиев потвърди Бургаският апелативен съд

Бургаският апелативен съд потвърди присъда от 25 години „лишаване от свобода“ на Ямболския окръжен съд за Иван Пачелиев. Той е признат за виновен за убийството на медицинския фелдшер Димитър Факиров от Тополовград.

На 8 октомври 2019 г. медикът беше намерен от кметицата на село Орешник на пода в кабинета си жестоко и смъртоносно ранен. По това време в селото живееше и 39-годишният бивш легионер Иван Пачелиев. По-късно стана ясно от охранителни камери, че преди да открият бездиханното му тяло, Пачелиев е бил последно в кабинета му, защото имал нужда от помощта на фелдшера.

Последва акцията за задържането на бившия легионер, тъй като той се бе барикадира в дома си. На място пристигна и Отрядът за бързо реагиране. Село Орешник беше блокирано от всички страни.

Пачелиев бе задържан след работа на психолозите от Националния институт по психология и криминология с него в късния следобед в деня на извършеното от него престъпление. Тогава от полицията съобщиха, че той сам се е предал. При обиска в дома му беше намерено сериозно бойно снаряжение.

В настоящото му действащо наказание легионерът от Френския легион е признат за виновен и в това, че противозаконно е държал 111 патрона.

Той е осъден да заплати на близките на пострадалия обезщетение в размер на общо 250 000 лв.

Наложеното му наказание „лишаване от свобода“ трябва да бъде изтърпяно при първоначален строг „режим“.

Пред Апелативен съд на Бургас делото е образувано по жалби на подсъдимия, който претендира за отмяна и постановяване на нова оправдателна присъда и на частните обвинители, които настояват за доживотен затвор или доживотен затвор без замяна по преценка на съда.

В съдебно заседание представителят на Апелативна прокуратура - Бургас заявява, че жалбите са неоснователни, а присъдата е обоснована и законосъобразна.

Това е решението впоследствие и на съда.

В мотивите си съдът посочва, че по делото е установено по безспорен начин, че подсъдимият е нанесъл 38 удара с нож, в областта на цялото тяло, крайниците, тилната област и шията на възрастният медик. Деецът е проявил дързост и безцеремонност, тъй като е осъществил престъплението в светлата част на денонощието, в медицински кабинет, където по всяко време идват хора, спрямо възрастен, беззащитен човек, посветил се на благородната си професия. Хладнокръвието на подсъдимия следва и от неговото последващо поведение - той е напуснал спокойно мястото на извършване на престъплението и заличавайки уликите, като укрил оръжието на престъплението и дрехите си. Всички действия на подсъдимия го характеризират като жесток човек, отбелязват в решението си апелативните съдии.

Определянето на по - ниско по размер наказание ще бъде обществено неоправдано и несправедливо, казва още съдът.

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    То
    Тодор Н.
    5 -4
    10:50, 9 ное 2021
    Криминалната психология е сериозна наука! Тя казва, че за всякотдействие или бездействие има причина! Каква е тя тук? Нещо в поведението или думите на фелдшера? Този убиец ми се струва, че не е добре психически...След Легиона много са така..
  • 2
    Jk
    jk
    12 -5
    11:08, 9 ное 2021
    Тия френски легионери всичките боклуци се оказаха ...
  • 3
    Фъ
    Фъкю
    5 -3
    13:12, 9 ное 2021
    На първата 1г прекарана в български затвор от Франция ще си го приберат. Политика на френската държава е никога да не оставя легионер , по един или друг начин ще изчезне от затвора.
    • Дх
      дх
      4 -3
      14:30, 9 ное 2021
      Да бе да , те Гошо милиона , да не би да го извадиха от затвора.
  • 4
    Фъ
    Фъкю
    2 -1
    20:04, 9 ное 2021
    Гошо милиона никога не бил във френския легион, бил е наемник в Авганистан.
  • 5
    За
    Запознат
    2 -1
    20:06, 9 ное 2021
    С Голо милиона бяхме в франция
    И играехме карти
  • 6
    45
    456
    0 -1
    00:10, 10 ное 2021
    "Афганистан"
Последни новини