От х:

Днес в x:

Д-р Веселина Узунова разказва неразказани истории на хасковските индустриалци

С помощта на 30 потомци на търговци и индустриалци от Хасково, историкът от Регионалния исторически музей в Хасково д-р Веселина Узунова разказва неразказани истории в новата си книга. Тя е посветена на развитието на Хасково като търговско-промишлен център, с добри възможности за успешна стопанска изява на предприемчивите търговци и индустриалци от края на  19-и до края на  20-и  века.

Главният уредник на отдел "Най-нова история" в Хасковския музей и асистент в Институт за исторически изследвания към БАН д-р Узунова, ще представи „Неразказаните истории на хасковските търговци и индустриалци” на 4 ноември от 16 ч в двора на РИМ. Изданието е факт с финансовата помощ на Министерство на културата, Община Хасково, няколко фирми и дарителите Златко Марчев и Сабри Иляз.

Боготвореното на „сухото пиянство“, за лютите братя Пулеви-първите тютюневи фабриканти, за кооперативното движение в тютюневата търговия и големия шанс, който получават българските тютюнопроизводители между двете Световни войни, но и за тъжния край на хасковската тютюнева индустрия, за търговията и революцията, за електрификацията, която е важна част от преуспяващата индустрия в града. За Хасково, когато е бил център на мелничарството и маслодобива, а и средище на модерната текстилна и каучукова индустрия. И още- отговорът на въпроса защо който храни буби, капитал не губи, а който сади черници, ще печели жълтици. За кризата на кадрите след 9-ти септември и за демокрацията, която трябваше да донесе справедливост. За интересни факти, за истински истории-и тъжни и надъхващи, онагледени с богат снимков материал, разказва в книгата си д-р Узунова. 

На място в музея, при спазване на всички противоепидемични мерки, гражданите на Хасково могат да се запознаят с изданието и да зададат въпросите си към автора следващия четвъртък.

Изданието е в бутиков тираж от само 400 броя. Затова за онези, на които им е невъзможно да присъстват на място в Музея или да се сдобият с бройка от нея, д-р Узунова предоставя възможността книгата да бъде изтеглена в PDF.

Подготвя се и изложба с дарени предмети от потомците на индустриалците, които д-р Узунова е интервюирала при работата си по книгата. Тя ще бъде представена на по-късен етап в Регионалния исторически музей в Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Ян
    Янко Митев
    17 -6
    16:32, 29 окт 2021
    Честито! Там сме!
  • 2
    12
    123
    19 -8
    16:56, 29 окт 2021
    Хубавица е тая док то ри ца.
    • Докато мойте са работили на тонгата
      ......
      И са умирали по тютюневите складове
      .....
  • 3
    Же
    Железан узунов
    14 -23
    17:07, 29 окт 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Пи
      писател
      20 -8
      18:07, 29 окт 2021
      До № 3 напиши и ти книга бе, защо дращиш по форумите дивотии. Вместо да пишеш глупости седни почети малко от тая книга, пък може и да ти хареса!
  • 4
    Ам
    Аман
    10 -18
    18:16, 29 окт 2021
    Много писатели вече Виж коментара
  • 5
    Хр
    Христо Иванов
    6 -11
    01:30, 30 окт 2021
    Аз, будалата си мислех че като спечеля проект по д... Виж коментара
    • Ки
      Кирил Петков
      6 -8
      09:41, 30 окт 2021
      Будала не знам дали си, но че си прост, прост си. Вземи си лягай по-навреме и не разсъждавай по нощите по теми, които не ти се отдават
    • Ив
      Иван Христов
      13 -6
      09:48, 30 окт 2021
      Ха, че къв е проблема с двете финансирания?
      Че то книгата е от двама автори, та за туй и парите от две места.
      Мама докторица цял живот събира и писа за същите хасковлии, а сега трябва да се помогне на щерка докторица. Зер път на младите трябва да се проправи - иде време за растеж в кариерата. В София никой няма да те види, ама на село с няколко статии, подарена книга, усмивки пред камера и … хоп, станала директор на музейчето! Че мама вече се умори да пази място там толкова години …
  • 6
    Кр
    Красимира Узенова
    9 -8
    10:00, 30 окт 2021
    До Иван Христов или Хр. Иванов, се тая, нали не си забравил когато твойта мама и твоят татко дойдоха при мен да помагам да те назначат в музея???? Колкото до книгата заповядай на представянето и ще видиш как е работила авторката, която ти подценяваш, защото не можеш да я стигнеш, даше и срещу нея ако тичаш.
  • 7
    Ва
    Василев
    10 -2
    10:46, 30 окт 2021
    Чудя се за тази завист у хората.Някой е създал някакъв продукт в своята сфера и започват злобни коментари с фалшиви профили, зад които се крият непреуспелите в професията,кариеристите.Така е навсякъде.За жалост.Успех на авторката.!
  • 8
    Уз
    Узенова
    10 -6
    10:48, 30 окт 2021
    В тоя музей докторица до докторицата,калинка до калинката,мила моя майно льо,пък и директора,красавец и левент селски ерген.
    • 10
      10
      7 -5
      12:43, 30 окт 2021
      Право в целта ;))))

Още новини

Последни новини