От х:

Днес в x:

Равенството между половете през 2021 г. - слаби постижения, големи загуби

ЕС получи 68 процентни пункта от общо 100 в индекса за равенство между половете, публикуван днес от Европейския институт за равенство между половете (European Institute for Gender Equality - EIGE). Това показва много слабо увеличение със само 0,6 процентни пункта спрямо миналогодишното издание.

"Постиженията на Европа в областта на равенството между половете са слаби. В резултат на пандемията от COVID-19 възникват големи загуби. Неблагоприятните икономически последици за жените продължават по-дълго, а очакваната продължителност на живота на мъжете е намаляла. Констатациите от нашия индекс могат да помогнат на европейските лидери да се справят с различните последици от пандемията за жените и мъжете и да смекчат неравномерното краткосрочно и дългосрочно въздействие", заяви Carlien Scheele, директор на EIGE.

Швеция и Дания отново са с най-добри резултати в тазгодишния индекс, следвани от Нидерландия, която изпревари Финландия и Франция, за да претендира за трето място. Люксембург, Литва и Нидерландия са подобрили резултатите си в най-голяма степен спрямо миналогодишното издание. Словения е единствената държава, отбелязала отрицателен ръст.

Съществуват големи разлики в резултатите за равенството между половете между отделните държави. Те варират от 83,9 пункта в Швеция до 52,6 пункта в Гърция.

"Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие. Равният достъп до висококачествени здравни услуги, включително до здравни услуги за сексуално и репродуктивно здраве и права, свързани с това, дава възможност на жените и мъжете, в цялото им многообразие, да водят пълноценен и активен живот в обществото. Чрез програмата "ЕС в подкрепа на здравето" Комисията е готова да подкрепи нуждите и действията на държавите - членки на ЕС, свързани с признаване на основното право на достъп до здравеопазване на всеки човек, залегнало в Хартата на основните права и в стълба на социалните права", посочи Хелена Дали, комисар на ЕС по въпросите на равнопоставеността.

Акцент върху COVID-19, психичното здраве и сексуалното и репродуктивно здраве

Тазгодишният индекс е съсредоточен върху връзките между здравето и равенството между половете - област, която пандемията от коронавирус разкри повече от всякога. Например жените са свръхпредставени в сектора на здравеопазването и поради това са изправени пред по-висок риск от заразяване с вируса. Здравните работници също бяха изправени пред сериозен психически стрес по време на пандемията, тъй като бяха претоварени и виждаха как пациентите страдат и умират.

Мъжете с COVID-19 бяха изложени на по-голям риск от хоспитализация, отколкото жените. Това е свързано с тяхното здравно поведение и предишни заболявания като сърдечносъдови заболявания и диабет, които са по-често срещани сред мъжете.

Раждаемостта спадна, особено в държавите, които са най-силно засегнати от пандемията.

Психологическият стрес, икономическата несигурност и увеличаването на неплатения труд по полагане на грижи за жените принуждават двойките да забавят раждането на деца или изобщо да не раждат. Това се случи и във време, в което достъпът до услуги в областта на сексуалното и репродуктивно здраве беше по-затруднен. Тъй като пандемията от COVID-19 представлява безпрецедентно предизвикателство за колективното психическо благосъстояние и цялостното здраве на европейските граждани, от решаващо значение е авторите на политики да включат въпросите, свързани с равенството между половете, в здравните и другите мерки за възстановяване, за да постигнат най-добри резултати за всички.

Индексът за равенството между половете за 2021 г. излиза днес.

Резултатите от индекса се основават главно на данни от 2019 г. Въпреки че не отразява пълното въздействие на COVID-19 върху равенството между половете, тазгодишният доклад съдържа доказателства за някои от последиците от пандемията върху равенството между половете

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Рр
    Рр
    1 0
    19:42, 28 окт 2021
    Равенство между + и -- има само в главите на кравар ски джендъри.
Последни новини