От х:

Днес в x:

В Конуш събират средства за ремонта на църквата си, построена върху джамия преди близо 100 години

    С молебен посрещнаха храмовия празник на църквата "Св. Йоан Рилски" миряните от хасковското село Конуш днес. Отец Никола пожела здраве и сили на членовете на църковното настоятелство и на всички от селото да завършат започнатото обновяване на християнската обител, станала популярна в цялата  страна с оградата си от военни щикове.

    Храмът е в ремонт заради спешната необходимост от подмяна на целия му прогнил под.

    В едната си част църквата е с разкрита подова настилка. Предстои началото на ремонта и изливането на бетон на пода. В работата се включват много хора, активно съдейства и кметът на селото Златко Латунов. Това ще е първият й основен ремонт, откакто е основана. Хората бързат да приключат с работата, за да е готова и освежена църквата им преди отбелязването на 100-годишнината й. Всеки е добре дошъл с помощ каквато може-труд, финансова, с материали, призова отец Никола.

    "Св. Йоан Рилски" е основана върху стара джамия, става ясно от летописната книга на църковното настоятелство.

    От писанията се разбира, че до 1908 година за християнската общност в Конуш се грижи енорийският свещеник на с Орлово. През 1909 г. се образува първото църковно настоятелство с председател свещеника Стефан Бакалов, завеждащ енорията в с. Тракиец.

    В началото в селото е нямало православен храм, но местните използвали сградата на изоставената джамия. По това време мюсюлманите, които някога били основните жители на Конуш, вече са се преселили в Хасково. През 1923 г. на мястото на изоставената и почти порутена малка джамия местните започнали строежа на голям православен храм. Църквата е завършена още на следващата година със средства от местните, помагат и хората от съседните на Конуш села. Осветена е на 1 ноември през 1925 годинаот викарий Арсений. Главни майстори на новия конушенски храм са братята Алексий и Ангел Копчеви от с. Орлово. Иконостасът е работа на майстори от Самоковската школа, чиито имена обаче не са известни, се посочва в летописа.

    Две десетилетия по-късно майстор зидарите Иван Узунов и Делчо Зафиров вдигат камбанарията.

    Преди няколко години от Църковното настоятелство са успели със свои средства да направят ремонт на покрива и да спрат течовете, стенописите са в добро състояние, тъй като храмът е изографисан през последните 20 години, припомня отец Никола.

    И докато за църквата "Св.Йоан Рилски" в с.Конуш вече върви кампанията за набиране на средства за ремонт, само на 10 километра от него-в областния град Хасково друг храм, носещ името на светията тъне в забвение недостроен.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ян
      Янко Митев
      17 -8
      17:30, 19 окт 2021
      Където е поп Никола все се събират пари... и се недостигат. Справка Църквата в Орфей. Къде отиват пустите му пари?
      • Хр
        Христо
        6 -9
        22:22, 19 окт 2021
        а бре Янко, я бре хасковския идиот...ти, рожба на комунисти и обирджии на мандри...Да беше отишъл на църква един път да се покаяш за греховете си...В неделя. Всеки ден си пиян на куче и махмурлия...Идиотче мамино.
        Не знаеш тамяна как мирише, седнал си акъл да даваш и да съдиш свещениците...
        Стой си у кортора и си души пръдните и не ни занимавай с жалкото си съществувание...Дебил с дебила ти...
    • 2
      Бе
      Бети краварката
      5 -2
      17:47, 19 окт 2021
      Навсякъде е така.
    • 3
      Въ
      Въпреки разликите
      5 -1
      19:59, 19 окт 2021
      Господ е един и свещените места на храмовете са избирани от вярващи хора. Храмът Му не е случайно място, за това се строи където е имало стар храм.
      • Хр
        Христо
        4 -3
        22:27, 19 окт 2021
        ама патко, а джамията е построена на още по стар християнски храм.. читаците са разрушавали църкви за да си строят капищата...Бога на читаците е сатанаил..
      • Ба
        баба ВАНГА
        3 -2
        00:25, 20 окт 2021
        ристьо бас държа , че майка ти е работила на 5тия километър на времето и ти си учил в у-ще Петър Берон. брой годините до 2042. боклук.
    • 4
      Пи
      Пиер Безухов
      3 -4
      21:17, 19 окт 2021
      Янко защо питаш къде са парите А помниш ли преди години как Делянчо Гербаджийчето пак с тоя свещеник благославяха строежа на нон
      востроящата се църква във ВЕСПРЕМ
      • Хр
        Христо
        3 -4
        22:25, 19 окт 2021
        ми айде бе верващия християнин...един храм се строи от вярващ, а не от политици и държавници...ти с какво помогна да се построи храма, бе...кретенче мамино...гнетиш пържоли и пиеш като смок, а за Бога се несещаш...дебилче от кауньдере...и чалма ш сложиш само и само да си се наливаш и преяждаш на воля...
    Последни новини