От х:

Днес в x:

Практика в Португалия: ПГТАТ представи резултатите от проект „Por2Auto"

Изображение 1 от 4

    Програма Еразъм +, КД 1 „Образователна мобилност за граждани", Сектор „Професионално образование и обучение", № 2019-1-BG01-KA102-061309
    Проект "Por2Auto/ Повишаване качеството на професионална подготовка на младите автотранспортни техници чрез практика в Португалия"

    На 13.10.2021 г. в Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н. Й. Вапцаров", Хасково се проведе среща с ученици, учители, родители и медии.

    На срещата бяха представени резултатите от проект "Por2Auto/ Повишаване качеството на професионална подготовка на младите автотранспортни техници чрез практика в Португалия. Проектът се реализира по Програма Еразъм +, КД 1 „Образователна мобилност за граждани", Сектор „Професионално образование и обучение", № 2019-1-BG01-KA102-061309.

    Благодарение на него от 24 юли до 8 август 2021 г. бе проведена учебна практика в Португалия с участието на 20 ученици от ПГТАТ- специалности „Автотранспортна техника" и „Автомобилна мехатроника", придружени от 2 ръководители.

    Подготовката за практиката в Португалия бе сериозна и започна с подбор на участниците. Избраните участници се включиха в допълнително обучение по английски език, фокусирано върху техническа терминология; запознаване с историята, културата и традициите на Португалия, както и допълнителна подготовка по специалността, свързана със съвременните тенденции в автомобилния транспорт.

    Учениците се явиха на писмен тест по английски език, на интервю и на тест за знания за Португалия. Направиха разработки по тема, свързана с транспорта.

    Практиката се проведе в град Барселос от 24 юли до 7 август 2021 г.. Учениците работиха в 10 автосервиза, в които доизградиха уменията си, придобити в обучението в гимназията.

    Бяха настанени в удобен и уютен кампус на организацията-домакин с удобни стаи, басейн, спортни съоръжения.

    Освен всекидневната работа в автосервизите пътуването им бе съпътствано от интересна културна програма- пътувания до емблематичните градове Порто, Брага и първата португалска столица Гимараеш. Младежите видяха Атлантическия океан, запознаха се д исторически и културни обекти в португалските градове и традиционния начин на живот на страната- домакин.

    Практиката в Португалия бе първото пътуване на ученици от гимназията по Програма Еразъм+ след декември 2019 г.

    Предстоят още дейности по други проекти по програма Еразъм+, в това число и отново ще бъдат изпратени ученици на практическо обучение в Португалия.

    Видеа по темата

    Последни новини