От х:

Днес в x:

Йота вариантът на коронавируса е по-смъртоносен от предишните, установиха учени, но е изместен от Алфа в Ню Йорк

Проучване, проведено в Министерството на здравеопазването и психичната хигиена в Ню Йорк, САЩ и Училището по обществено здраве на  Колумбийския университет, САЩ, е определило скоростта на предаване, способността за избягване на имунитета и смъртността от инфекция при Йота варианта (B.1.526) на SARS-CoV-2.

Констатациите разкриват, че вариантът има значително по-висок потенциал за предаване и за избягване на имунната защита от предишните циркулиращи варианти и че може да увеличи смъртността от инфекция с 62% - 82% сред възрастните хора. Проучването понастоящем е достъпно на сървъра за предпечат на medRxiv*.

С прогресирането на пандемията на коронавирус 2019 (COVID-19) бяха идентифицирани няколко нови варианта на SARS-CoV-2. Поради повишената заразност и патогенност, някои от тези варианти са определени като Световна здравна организация (СЗО) като варианти на безпокойство (VOC) или варианти на интерес (VOI).

Вариантът B.1.526 на SARS-CoV-2, известен също като вариант Йота (lota), за първи път е идентифициран в Ню Йорк през ноември 2020 г. По-късно вариантът е открит във всичките 52 щата в САЩ, както и в 27 държави по света.

Както се наблюдава в лабораторно проучване, този вариант е умерено устойчив на неутрализация от терапевтични моноклонални антитела и антитела, предизвикани от ваксина/инфекция. Доказателствата показват, че вариантът не увеличава риска от сериозни инфекции при ваксинирани или преболедували.

В настоящото изследване учените са анализирали множество епидемиологични и популационни данни, събрани в Ню Йорк, и са извършили математическо моделиране, за да определят скоростта на предаване, способността за избягване на имунната система и риска от смърт при инфекция при варианта B.1.526.

Учените са използвали система за извеждане на мрежов модел за оценка на динамиката на предаване на SARS-CoV-2 и променливите и параметрите на ниво население в Ню Йорк. Въз основа на събраната информация, те са провели мултивариантно, възрастово структурирано моделиране на ниво град, за да оценят промените в инфекцията и способността за избягване на имунитет за варианта B.1.526. Окончателният анализ използва данните, получени от два модела, за да оцени вариантно-специфичната смъртност сред индивиди, заразени с SARS-CoV-2 . Използвани са множество набори от епидемиологични данни, както и набори от данни за ваксинация. Многовариантният моделен анализ използва четири седмични набора от данни, включително потвърдени и предполагаеми случаи на COVID-19, хоспитализации, смъртност и процент на различни варианти на SARS-CoV-2, циркулиращи в Ню Йорк.

Важни наблюдения

В Ню Йорк разпространението на инфекцията с SARS-CoV-2 на ниво население се оценява на 16,6% в края на първата вълна на пандемия. По същия начин в края на втората вълна прогнозното разпространение е 41,7%. Докато повечето инфекции са възникнали при по-възрастното население по време на първата вълна, втората вълна причинява инфекции във всички възрастови групи.

По време на втората пандемична вълна се наблюдава бързо нарастване на случаите. Преди идентифицирането на варианта в конкретен квартал за първи път в началото на ноември 2020 г. в същия квартал се наблюдава постепенно увеличаване на общата скорост на предаване на SARS-CoV-2. Скоростта на предаване остава висока между ноември 2020 г. и февруари 2021 г., последвано от намаляване до базовата линия, когато вариантът B.1.526 става доминиращ в целия град. За разлика от това, скоростта на предаване остава постоянна в други квартали. Като цяло тези наблюдения показват, че увеличаването на скоростта на предаване в този конкретен квартал вероятно се дължи на ранното бързо разпространение на варианта B.1.526.

Оценката, направена от събраните данни, показа, че скоростта на предаване на варианта B.1.526 е с 15 - 25% по-висока от тази на предишните циркулиращи варианти. Освен това данните показват, че вариантът може да предизвика инфекции сред ваксинирани/преболедували при 0 - 10% от населението. Йота вариантът B.1.526 стана доминиращ в Ню Йорк от ноември 2020 г. до март 2021 г. След това, с нарастването на по-заразния Алфа вариант (B.1.1.7), разпространението на Йота варианта намалява постепенно.

Изчисленията на учените показват, че вариантът B.1.526 увеличава смъртността от инфекция с 46%, 82%и 62% при индивиди на възраст 45-64 години, 65-74 години и съответно над 75 години. В сравнение с по-рано разпространяваните варианти, като цяло Йота вариантът причинява 60% индукция в смъртността от инфекция. Тази индукция е сравнима с тази, оценена за варианта Алфа (британски).

Изследването подчертава значението на мониторинга на епидемиологичните характеристики на новите варианти на SARS-CoV-2 за по-добро управление на пандемията COVID-19.

* bioRxiv публикува предварителни научни доклади, които не са рецензирани и следователно не трябва да се считат за окончателни, да ръководят клиничната практика/поведение, свързано със здравето, или да се третират като установена информация.

Справка в списанието:
Yang W. 2021. Epidemiological characteristics of the B.1.526 SARS-CoV-2 variant, bioRxiv, https://doi.org/10.1101/2021.08.04.21261596, https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08 .04.21261596v1

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    АТ
    А такааа
    0 -1
    14:24, 12 авг 2021
    Червени лампички не ви ли светват. Може да увеличи смъртността сред възрастните. Четете ли внимателно. Старите хора приели отровата ще бъдат описани в смъртния акт като нов щам. Ай честито на овцете.
  • 2
    Ра
    Разбира се
    0 -1
    08:51, 18 авг 2021
    Ще ви направят " ФАКцина " и за него. И ще ви бодат,бодат и бодат. Щото сте овце. Ще ви бодат докато ви намалят бройката. Бил гея каза- Няма фураж ще намаляме овцете. Обаче проблема е ,че овцете това не го чуха. Те през това време гледаха мачове. Пиеха бира. Дрогираха се.
Последни новини