От х:

Днес в x:

МБАЛ-Хасково ще сключи договор с МОН за подпомагане обучението на млади кадри

МБАЛ-Хасково е сред работодателите, които ще сключат договори с Министерството на образованието и науката за финансиране на обучението на кадри, които са съгласни да работят пет години, след като завършат, в определените болници.
 
През миналата седмица Министерски съвет одобри списък със 150 работодатели, които са заявили готовност за подпомагащото финансиране в обучението. Сред тях има от различни сфери, включително държавни и общински болници. 487 специалисти по медицина и здравни грижи ще могат да следват при пълно или частично освобождаване от учебните такси. А финансовата част са готови да покрият 52 лечебни заведения в страната още през следващата академична година.
 
Директорът на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов посочи, че макар в момента в клиниката в областния град да има добър набор от специализанти, нуждата от млади кадри винаги е крещяща, особено при по-специфичните специалности.
 
„Стига да има млади хора, които са съгласни с условията, ние сме готови да поемем образованието им. Това вероятно ще се случи под формата на стипендии“, обясни д-р Гелов. Той посочи, че средствата ще бъдат заделени от клиниката.
 
Патоанатомите, които са кът не само у нас, но и в цяла Европа, са сред най-търсените специалисти. В МБАЛ-Хасково обаче са готови да поемат обучението на рентгенови лаборанти и рентгенолози, които също са от търсените специалисти. Това е така, понеже те се пенсионират доста рано заради спецификата си на работа. Жените рентгенолози могат да излязат в пенсия още на 52 години. Рядко остават да работят в общинските и държавните здравни структури след това, въпреки, че имат тази възможност, обясни д-р Гелов.
 
Като цяло той не е оптимист, че програмата между клиниките и МОН ще сработи бързо и в пълен капацитет.  Въпреки това от ръководството на болницата ще търсят диалог с учебните заведения, които подготвят медицински кадри.
 
„Очакваме предложенията за поемане на обучението да идват и от Университетите. От наша страна сме готови да поемем част от обучението на тези млади хора, стига да искат след това да подпишат договор да останат да работят за нас в следващите няколко години. Финансирането на обучението на нови кадри си е реинвестиция за всяка болница.“, коментира още шефът на МБАЛ-Хасково д-р  Гелов.
 
Красимира Славова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

Още новини

Последни новини