От х:

Днес в x:

11 °C

Сменяме личния лекар и онлайн, ако имаме електронен подпис

Юни е първият месец в годината, в който протича кампания по смяна на личните лекари. През декември е втората възможност да сменим джипито си.

Още пет дни остават до 30 юни, в които здравно осигурените лица могат да направят нов избор за личен лекар, информира директорът на Здравната каса в Хасково Ирина Колева. Смяната на джипито става по Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Гражданите имат еднолично право на избор и общопрактикуващите лекари не трябва да отказват записване в пациентските си листи на желаещите осигурени лица, допълват от Здравната каса. От там е изпратено напомняне за законовото положение към всички лични  лекари от региона. А повод за това е станал конкретен казус от Тополовград, в който личен лекар е отказал да запише пациент от прекратена практика. Намесата на експертите от РЗОК е решила въпроса в крайна сметка в полза на пациента.

„Законова възможност за отказ от страна на джипитата да приемат здравноосигурено лице не е имало, там, където се е случвало това, е било своеволно. Затягаме контрола в тази посока и при сигнали за подобно нарушение, ще следват санкции“, предупреди директорът на Здравната каса в Хасково Ирина Колева.

Тя припомни, че изборът на ново джипи може да стане и по електронен път.

За целта обаче здравноосигуреното лице трябва да използва електронен подпис, за да влезе в здравното си досие през портала на НЗОК: „Услуги за граждани“ -„Преглед на пациентско досие“-„Вход с цифров сертификат“. Формата на пациентските заявки за избор на ОПЛ се ползва чрез подменю„Избор на ОПЛ“ и избиране на линк „Подаване на регистрационна форма за избор на ОПЛ“.

Колко до момента са хората от региона, които са подали заявления за ново джипи през юни, ще стане ясно едва през следващата седмица. В декемврийската сесия обаче тази промяна са заявили 4910 здравно осигурени лица. Това е малко повече от 2 % от всички граждани в пациентските листи за областта, които към края на миналата година са били 228 452.

„Действително процентът на сменилите личния си лекар в края на миналата година е малко по-висок от обичайното, но той не се дължи на някакви чрезвичайни обстоятелства, а има своето логично обяснение заради няколко прекратени лекарски практики“, разяснява Ирина Колева. От месец декември, миналата година, до момента са прекратени пет практики на общопрактикуващи лекари-в Хасково, Харманли, Симеоновград, свиленградското село Момково и в Тополовград. Двете от тях са заради кончина на медиците, едното джипи е започнало работа по специалността си, другите двама са прекратили практиката си, заради напреднала възраст.

Засега прекратени договори с общопрактикуващи лекари от страна на РЗОК няма. Две са новите лекарски практики, открити от джипита в региона-в Свиленград и в Ивайловград. И двата случая става въпрос за медици, практикували в чужбина и завърнали се трайно в България, където продължават да упражняват лекарската професия.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ер
    Ержан
    7 -1
    16:50, 25 юни 2021
    Да сменят и директора на болницата че много се е оял . Там май има нещу .
    • Па
      Паржу
      6 0
      17:59, 25 юни 2021
      И Вечната Ам.б.ър да сменят, чи са е взел артък на серьозно
    • Да
      ДАМИ И ГОСПОДА
      4 -1
      20:32, 25 юни 2021
      Хипократова клетва и първа Божия заповед са две несъвместими неща. Оксиморон.
  • 2
    Го
    голям келепир
    8 -1
    17:04, 25 юни 2021
    Не че има някакво значение всички джипита са едни и същи.Трябва да се закрие РЗОК там са най големите пиявици след това са джипитата .Всеки търгаш учил недоучил става джипи мипи трябва да има повече тесни специалисти и да се осигури по лесен достъп до тях. А не две години всички да лекуват прилеп вируса щот там има най голям кяр и всичко друго да се захвърли в коша
  • 3
    Ро
    Роки
    7 -1
    17:29, 25 юни 2021
    Прав си .джипитата са некомпетентни . За това да ходим направо на специалист.
  • 4
    Направи Лекарите да се кланят на парата , а не на Хипократ
    ...............
    Но то и всички Религии , станаха Политически Доктрини ,
    а не система от морални принципи :)))
Последни новини