От х:

Днес в x:

11 °C

РЗОК-Хасково: Здравноосигурените да са спокойни за достъпа до общопрактикуващите лекари за ваксинацията срещу Ковид

Ирина Колева, директор на РЗОК-Хасково

Госпожо Колева, преди седмица Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса обяви правилата, по които ще се изплащат средствата за работещите на първа линия срещу Ковид-19 и за поставянето на ваксината. Бихте ли разяснили по-подробно как ще става това, защото темата е в обществения фокус?

Здравната каса има първостепенен ангажимент да осигури равнопоставен и качествен достъп на задължително осигурените лица до медицинска помощ. Така че финансирането на лекарите е важен момент, но за нас е още по-важена помощта, която те оказват на пациентите си. Договорите ни с лекарите в доболнична и в болнична помощ са структурирани така, че нашето заплащане е в месеца, следващ месеца на дейността. Т.е. през февруари се отчита януарската дейност и до края на февруари ние я заплащаме.

Сумата, която сме започнали да изплащаме във връзка с епидемиологичната ситуация, върви по няколко направления.

Още миналата година през март бе приета Методика за определяне на сумите, заплащани от НЗОК към изпълнители на медицинска и дентална помощ за работа при неблагоприятни условия. Най-общо казано Методиката стъпи на една базисна дейност за месец януари, 2020-та година, когато все още епидемията не беше, поне в България, факт. Идеята е, че 85 % от дейността през януари 2020 година е една справедлива база, която всеки лекар при нормални условия би покрил чрез своята дейност. Всичко под тази база, текущо през цялата 2020 година -от март та до настоящия момент през 2021 година, се дофинансира по линия на въпросната Методика.

Дайте конкретен пример

Ако общопрактикуващ лекар, например, е изработил през януари миналата година 2000 лев, 85 % от тази сума са 1700 лева. Ако обаче през май, поради някакви причини- защото пациентите ги е било страх да дойдат при него, пандемията вече беше тръгнала и у нас, би могло причините да са от най различно естество, въпросният лекар е заработил 1600 лева, РЗОК му плаща отново 1700 лв-т.е.- онези 85 % от взетата за базисна негова сума.

Ако обаче той е заработил 1800 лв. или 2200 лв, т.е всичко над тези 1700 лева, ние му плащаме заработената дейност. Всъщност, идеята беше лекарите да не се притесняват и да бъдат на разположение на осигурените лица, да си държат отворени кабинетите-Здравната каса им гарантираше 85 % от януарската заработка.

Кога за първи път бяха изплатени тези гарантирани суми?

От март месец миналата година и към настоящия момента, Методиката е приложима. Но има динамика на тези доплащания.

За цялата 2020 година в доболничната помощ РЗОК-Хасково е доплатила 3,158 млн.лв., на болнична помощ -малко над 1,5 млн.лв.

През месец ноември в резултата на преговорите между БЛС и МЗ бяха приети допълнителни начини за финансиране и компенсиране на лекарите от доболничната помощ, които работят на първа линия. Това са по 1000 лв. допълнително върху заработеното или доплащанията от Касата за общопрактикуващите лекари и по 360 лв. на зает специалист по здравни грижи, под което разбираме медицинска сестра или фелдшер, нает към лекарската практика.

За колко общо медицински персонал става въпрос?

На 123-ма лекари са изплатени тези суми през ноември и съответно през декември и за 97 специалисти, наети по трудов договор към медицинските практики.

Забеляза се напрежение в системата на доболничната помощ, тъй някои в някои от лекарските практики има персонал, който не е с медицинско образование, как се развиха нещата в тази ситуация?

Така е, методиката не предвижда финансиране за тях. Не са много тези случаи, но все пак са факт. Но подчертавам, че договорките са между БЛС и Министерството на здравеопазването, така са преценили за справедливо дори от съсловната организация.

В края на годината в Закона за бюджета на НЗОК беше гласувано още допълващо финансиране за медиците, бихте ли разяснили за какви суми става въпрос вече през новата година?

Запазваме 85% доплащания, запазваме 1000 лв. бруто за общопрактикуващ лекар и 360 лв.-за сестра бруто. В Закона за бюджета на НЗОК беше гласувано за заплащане на изпълнители по основни трудови договори- за лекари в болнична помощ по 600 лв. Има едно ограничение и то касае лекарите- ако лекарят има 5 000 лв. работна работна заплата, няма право на тези 600 лв. по чл. 5-ти от Бюджета. Това обаче засяга само основния трудов договор.

За специалисти в направление „Здравни грижи“ са предвидени по 360 лева. Вече е включена и още една категория-санитари. Те ще получават по 120 лева.

Все още тези средства подлежат на отчитане от лечебните заведения, но е създадена организация и до края на месец февруари ще преведем тези пари.

Новият момент от първи януари е за хората в болничната помощ. Освен медицинския персонал, може да бъде включен и немедицински персонал, т.е. и служители от администрацията. Финансирането ще е от Държавния бюджет и Здравните каси ще бъдем посредници на това финансиране. При тези плащания, по определена скала, директорите на лечебните заведения ще подават информация за преминалите през отделенията болни от Ковид-19. За определен брой болни Касата ще изплаща суми за определен брой души от персонала. Как обаче парите ще бъдат разпределяни ще е решение на ръководния екип на съответното болнично заведение. Тези сума ще е чисто по 1000 лв. на човек.

Само преди дни Надзорният съвет на НЗОК регламентира изплащането за поставена имунизация срещу КОВИД-19, в този смисъл колко е общата сума за ваксинация, която ще бъде изплатена в в област Хасково?

Тепърва по-големите дози ваксини ще навлязат през март. Съответно през март тепърва ще анексираме договорите с общопрактикуващите лекари и с част от специалистите и част от лечебните заведения за болнична помощ, които имат условя за ваксинация. Ще се заплаща по 10 лева на манипулация.

Има лични лекари, които посочват трудности с условията за поставяне на ваксини, какво ще се случи?

Като изискване по пакета от работата им по Здравна каса, всички общопрактикуващи лекари трябва задължително да имат манипулационна на разположение. Независимо в кабинета им или обща. Тоест по презумпция общопрактикуващите лекари отговарят на изискванията за поставянето на ваксина, след като работят като такива по договор с НЗОК.

Така че здравноосигурените лица трябва да са спокойни, че ще имат достъп до общопрактикуващите лекари за ваксинацията срещу Ковид-19.


Имате ли жалби във връзка със ситуацията около Ковид?

Не са много, но най-често срещаните са откази за издаването на направления за изследване или пък оттипа: лекарят ми отказа направление да ме изпрати в болница. Но тук трябва да посоча,че всъщност лекарят е този, които ще прецени дали пациента има нужда от хоспитализация. Така че повечето от сигналите са неоснователни.

Интервю на Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ху
  Хуквам, утре
  18 -7
  13:42, 22 фев 2021
  Всички клатимадури само за ваксини агитират, нали гавазинът ги храни.
 • 2
  Св
  Свинаря
  15 -9
  13:45, 22 фев 2021
  С такава ваксина едно време скопяваха прасетата. Затова е най-подходяща за хора над 65 годишна възраст.
 • 3
  Та
  ТАНЯ
  8 -2
  14:12, 22 фев 2021
  Работещите лекари специалисти,мед.сестри и санитери в ДКЦ на коя линия са. Пациентите посещаващи тези кабинети КОВИД отрицателни ли са
 • 4
  И
  И
  3 -1
  21:58, 22 фев 2021
  Голям смях.... Овце отиваите, не стойте у вас, глупоста няма мярка.
 • 5
  Мх
  Мхм
  1 -1
  10:28, 23 фев 2021
  А защо получават заплати лични лекари, които от година вече не преглеждат пациентите си? Консултират само по телефон. Сградата е затворена, чака се отвън и в студ и в пек, и през прозорец се подава сестра, която ти изслушва проблема и евентуално ти казва как да си го решиш?????????

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини