От х:

Днес в x:

24 °C

РЗОК-Хасково: Здравноосигурените да са спокойни за достъпа до общопрактикуващите лекари за ваксинацията срещу Ковид

Ирина Колева, директор на РЗОК-Хасково

Госпожо Колева, преди седмица Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса обяви правилата, по които ще се изплащат средствата за работещите на първа линия срещу Ковид-19 и за поставянето на ваксината. Бихте ли разяснили по-подробно как ще става това, защото темата е в обществения фокус?

Здравната каса има първостепенен ангажимент да осигури равнопоставен и качествен достъп на задължително осигурените лица до медицинска помощ. Така че финансирането на лекарите е важен момент, но за нас е още по-важена помощта, която те оказват на пациентите си. Договорите ни с лекарите в доболнична и в болнична помощ са структурирани така, че нашето заплащане е в месеца, следващ месеца на дейността. Т.е. през февруари се отчита януарската дейност и до края на февруари ние я заплащаме.

Сумата, която сме започнали да изплащаме във връзка с епидемиологичната ситуация, върви по няколко направления.

Още миналата година през март бе приета Методика за определяне на сумите, заплащани от НЗОК към изпълнители на медицинска и дентална помощ за работа при неблагоприятни условия. Най-общо казано Методиката стъпи на една базисна дейност за месец януари, 2020-та година, когато все още епидемията не беше, поне в България, факт. Идеята е, че 85 % от дейността през януари 2020 година е една справедлива база, която всеки лекар при нормални условия би покрил чрез своята дейност. Всичко под тази база, текущо през цялата 2020 година -от март та до настоящия момент през 2021 година, се дофинансира по линия на въпросната Методика.

Дайте конкретен пример

Ако общопрактикуващ лекар, например, е изработил през януари миналата година 2000 лев, 85 % от тази сума са 1700 лева. Ако обаче през май, поради някакви причини- защото пациентите ги е било страх да дойдат при него, пандемията вече беше тръгнала и у нас, би могло причините да са от най различно естество, въпросният лекар е заработил 1600 лева, РЗОК му плаща отново 1700 лв-т.е.- онези 85 % от взетата за базисна негова сума.

Ако обаче той е заработил 1800 лв. или 2200 лв, т.е всичко над тези 1700 лева, ние му плащаме заработената дейност. Всъщност, идеята беше лекарите да не се притесняват и да бъдат на разположение на осигурените лица, да си държат отворени кабинетите-Здравната каса им гарантираше 85 % от януарската заработка.

Кога за първи път бяха изплатени тези гарантирани суми?

От март месец миналата година и към настоящия момента, Методиката е приложима. Но има динамика на тези доплащания.

За цялата 2020 година в доболничната помощ РЗОК-Хасково е доплатила 3,158 млн.лв., на болнична помощ -малко над 1,5 млн.лв.

През месец ноември в резултата на преговорите между БЛС и МЗ бяха приети допълнителни начини за финансиране и компенсиране на лекарите от доболничната помощ, които работят на първа линия. Това са по 1000 лв. допълнително върху заработеното или доплащанията от Касата за общопрактикуващите лекари и по 360 лв. на зает специалист по здравни грижи, под което разбираме медицинска сестра или фелдшер, нает към лекарската практика.

За колко общо медицински персонал става въпрос?

На 123-ма лекари са изплатени тези суми през ноември и съответно през декември и за 97 специалисти, наети по трудов договор към медицинските практики.

Забеляза се напрежение в системата на доболничната помощ, тъй някои в някои от лекарските практики има персонал, който не е с медицинско образование, как се развиха нещата в тази ситуация?

Така е, методиката не предвижда финансиране за тях. Не са много тези случаи, но все пак са факт. Но подчертавам, че договорките са между БЛС и Министерството на здравеопазването, така са преценили за справедливо дори от съсловната организация.

В края на годината в Закона за бюджета на НЗОК беше гласувано още допълващо финансиране за медиците, бихте ли разяснили за какви суми става въпрос вече през новата година?

Запазваме 85% доплащания, запазваме 1000 лв. бруто за общопрактикуващ лекар и 360 лв.-за сестра бруто. В Закона за бюджета на НЗОК беше гласувано за заплащане на изпълнители по основни трудови договори- за лекари в болнична помощ по 600 лв. Има едно ограничение и то касае лекарите- ако лекарят има 5 000 лв. работна работна заплата, няма право на тези 600 лв. по чл. 5-ти от Бюджета. Това обаче засяга само основния трудов договор.

За специалисти в направление „Здравни грижи“ са предвидени по 360 лева. Вече е включена и още една категория-санитари. Те ще получават по 120 лева.

Все още тези средства подлежат на отчитане от лечебните заведения, но е създадена организация и до края на месец февруари ще преведем тези пари.

Новият момент от първи януари е за хората в болничната помощ. Освен медицинския персонал, може да бъде включен и немедицински персонал, т.е. и служители от администрацията. Финансирането ще е от Държавния бюджет и Здравните каси ще бъдем посредници на това финансиране. При тези плащания, по определена скала, директорите на лечебните заведения ще подават информация за преминалите през отделенията болни от Ковид-19. За определен брой болни Касата ще изплаща суми за определен брой души от персонала. Как обаче парите ще бъдат разпределяни ще е решение на ръководния екип на съответното болнично заведение. Тези сума ще е чисто по 1000 лв. на човек.

Само преди дни Надзорният съвет на НЗОК регламентира изплащането за поставена имунизация срещу КОВИД-19, в този смисъл колко е общата сума за ваксинация, която ще бъде изплатена в в област Хасково?

Тепърва по-големите дози ваксини ще навлязат през март. Съответно през март тепърва ще анексираме договорите с общопрактикуващите лекари и с част от специалистите и част от лечебните заведения за болнична помощ, които имат условя за ваксинация. Ще се заплаща по 10 лева на манипулация.

Има лични лекари, които посочват трудности с условията за поставяне на ваксини, какво ще се случи?

Като изискване по пакета от работата им по Здравна каса, всички общопрактикуващи лекари трябва задължително да имат манипулационна на разположение. Независимо в кабинета им или обща. Тоест по презумпция общопрактикуващите лекари отговарят на изискванията за поставянето на ваксина, след като работят като такива по договор с НЗОК.

Така че здравноосигурените лица трябва да са спокойни, че ще имат достъп до общопрактикуващите лекари за ваксинацията срещу Ковид-19.


Имате ли жалби във връзка със ситуацията около Ковид?

Не са много, но най-често срещаните са откази за издаването на направления за изследване или пък оттипа: лекарят ми отказа направление да ме изпрати в болница. Но тук трябва да посоча,че всъщност лекарят е този, които ще прецени дали пациента има нужда от хоспитализация. Така че повечето от сигналите са неоснователни.

Интервю на Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ху
  Хуквам, утре
  18 -7
  13:42, 22 фев 2021
  Всички клатимадури само за ваксини агитират, нали гавазинът ги храни.
 • 2
  Св
  Свинаря
  15 -9
  13:45, 22 фев 2021
  С такава ваксина едно време скопяваха прасетата. Затова е най-подходяща за хора над 65 годишна възраст.
 • 3
  Та
  ТАНЯ
  8 -2
  14:12, 22 фев 2021
  Работещите лекари специалисти,мед.сестри и санитери в ДКЦ на коя линия са. Пациентите посещаващи тези кабинети КОВИД отрицателни ли са
 • 4
  И
  И
  3 -1
  21:58, 22 фев 2021
  Голям смях.... Овце отиваите, не стойте у вас, глупоста няма мярка.
 • 5
  Мх
  Мхм
  1 -1
  10:28, 23 фев 2021
  А защо получават заплати лични лекари, които от година вече не преглеждат пациентите си? Консултират само по телефон. Сградата е затворена, чака се отвън и в студ и в пек, и през прозорец се подава сестра, която ти изслушва проблема и евентуално ти казва как да си го решиш?????????

Хороскоп за 16.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
16 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
16 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
16 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
16 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
16 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
16 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
16 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
16 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
16 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
16 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
16 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
16 май 2021
Последни новини