От х:

Днес в x:

РЗОК-Хасково: Здравноосигурените да са спокойни за достъпа до общопрактикуващите лекари за ваксинацията срещу Ковид

Ирина Колева, директор на РЗОК-Хасково

Госпожо Колева, преди седмица Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса обяви правилата, по които ще се изплащат средствата за работещите на първа линия срещу Ковид-19 и за поставянето на ваксината. Бихте ли разяснили по-подробно как ще става това, защото темата е в обществения фокус?

Здравната каса има първостепенен ангажимент да осигури равнопоставен и качествен достъп на задължително осигурените лица до медицинска помощ. Така че финансирането на лекарите е важен момент, но за нас е още по-важена помощта, която те оказват на пациентите си. Договорите ни с лекарите в доболнична и в болнична помощ са структурирани така, че нашето заплащане е в месеца, следващ месеца на дейността. Т.е. през февруари се отчита януарската дейност и до края на февруари ние я заплащаме.

Сумата, която сме започнали да изплащаме във връзка с епидемиологичната ситуация, върви по няколко направления.

Още миналата година през март бе приета Методика за определяне на сумите, заплащани от НЗОК към изпълнители на медицинска и дентална помощ за работа при неблагоприятни условия. Най-общо казано Методиката стъпи на една базисна дейност за месец януари, 2020-та година, когато все още епидемията не беше, поне в България, факт. Идеята е, че 85 % от дейността през януари 2020 година е една справедлива база, която всеки лекар при нормални условия би покрил чрез своята дейност. Всичко под тази база, текущо през цялата 2020 година -от март та до настоящия момент през 2021 година, се дофинансира по линия на въпросната Методика.

Дайте конкретен пример

Ако общопрактикуващ лекар, например, е изработил през януари миналата година 2000 лев, 85 % от тази сума са 1700 лева. Ако обаче през май, поради някакви причини- защото пациентите ги е било страх да дойдат при него, пандемията вече беше тръгнала и у нас, би могло причините да са от най различно естество, въпросният лекар е заработил 1600 лева, РЗОК му плаща отново 1700 лв-т.е.- онези 85 % от взетата за базисна негова сума.

Ако обаче той е заработил 1800 лв. или 2200 лв, т.е всичко над тези 1700 лева, ние му плащаме заработената дейност. Всъщност, идеята беше лекарите да не се притесняват и да бъдат на разположение на осигурените лица, да си държат отворени кабинетите-Здравната каса им гарантираше 85 % от януарската заработка.

Кога за първи път бяха изплатени тези гарантирани суми?

От март месец миналата година и към настоящия момента, Методиката е приложима. Но има динамика на тези доплащания.

За цялата 2020 година в доболничната помощ РЗОК-Хасково е доплатила 3,158 млн.лв., на болнична помощ -малко над 1,5 млн.лв.

През месец ноември в резултата на преговорите между БЛС и МЗ бяха приети допълнителни начини за финансиране и компенсиране на лекарите от доболничната помощ, които работят на първа линия. Това са по 1000 лв. допълнително върху заработеното или доплащанията от Касата за общопрактикуващите лекари и по 360 лв. на зает специалист по здравни грижи, под което разбираме медицинска сестра или фелдшер, нает към лекарската практика.

За колко общо медицински персонал става въпрос?

На 123-ма лекари са изплатени тези суми през ноември и съответно през декември и за 97 специалисти, наети по трудов договор към медицинските практики.

Забеляза се напрежение в системата на доболничната помощ, тъй някои в някои от лекарските практики има персонал, който не е с медицинско образование, как се развиха нещата в тази ситуация?

Така е, методиката не предвижда финансиране за тях. Не са много тези случаи, но все пак са факт. Но подчертавам, че договорките са между БЛС и Министерството на здравеопазването, така са преценили за справедливо дори от съсловната организация.

В края на годината в Закона за бюджета на НЗОК беше гласувано още допълващо финансиране за медиците, бихте ли разяснили за какви суми става въпрос вече през новата година?

Запазваме 85% доплащания, запазваме 1000 лв. бруто за общопрактикуващ лекар и 360 лв.-за сестра бруто. В Закона за бюджета на НЗОК беше гласувано за заплащане на изпълнители по основни трудови договори- за лекари в болнична помощ по 600 лв. Има едно ограничение и то касае лекарите- ако лекарят има 5 000 лв. работна работна заплата, няма право на тези 600 лв. по чл. 5-ти от Бюджета. Това обаче засяга само основния трудов договор.

За специалисти в направление „Здравни грижи“ са предвидени по 360 лева. Вече е включена и още една категория-санитари. Те ще получават по 120 лева.

Все още тези средства подлежат на отчитане от лечебните заведения, но е създадена организация и до края на месец февруари ще преведем тези пари.

Новият момент от първи януари е за хората в болничната помощ. Освен медицинския персонал, може да бъде включен и немедицински персонал, т.е. и служители от администрацията. Финансирането ще е от Държавния бюджет и Здравните каси ще бъдем посредници на това финансиране. При тези плащания, по определена скала, директорите на лечебните заведения ще подават информация за преминалите през отделенията болни от Ковид-19. За определен брой болни Касата ще изплаща суми за определен брой души от персонала. Как обаче парите ще бъдат разпределяни ще е решение на ръководния екип на съответното болнично заведение. Тези сума ще е чисто по 1000 лв. на човек.

Само преди дни Надзорният съвет на НЗОК регламентира изплащането за поставена имунизация срещу КОВИД-19, в този смисъл колко е общата сума за ваксинация, която ще бъде изплатена в в област Хасково?

Тепърва по-големите дози ваксини ще навлязат през март. Съответно през март тепърва ще анексираме договорите с общопрактикуващите лекари и с част от специалистите и част от лечебните заведения за болнична помощ, които имат условя за ваксинация. Ще се заплаща по 10 лева на манипулация.

Има лични лекари, които посочват трудности с условията за поставяне на ваксини, какво ще се случи?

Като изискване по пакета от работата им по Здравна каса, всички общопрактикуващи лекари трябва задължително да имат манипулационна на разположение. Независимо в кабинета им или обща. Тоест по презумпция общопрактикуващите лекари отговарят на изискванията за поставянето на ваксина, след като работят като такива по договор с НЗОК.

Така че здравноосигурените лица трябва да са спокойни, че ще имат достъп до общопрактикуващите лекари за ваксинацията срещу Ковид-19.


Имате ли жалби във връзка със ситуацията около Ковид?

Не са много, но най-често срещаните са откази за издаването на направления за изследване или пък оттипа: лекарят ми отказа направление да ме изпрати в болница. Но тук трябва да посоча,че всъщност лекарят е този, които ще прецени дали пациента има нужда от хоспитализация. Така че повечето от сигналите са неоснователни.

Интервю на Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ху
    Хуквам, утре
    20 -7
    13:42, 22 фев 2021
    Всички клатимадури само за ваксини агитират, нали гавазинът ги храни.
  • 2
    Св
    Свинаря
    16 -9
    13:45, 22 фев 2021
    С такава ваксина едно време скопяваха прасетата. Затова е най-подходяща за хора над 65 годишна възраст.
  • 3
    Та
    ТАНЯ
    8 -3
    14:12, 22 фев 2021
    Работещите лекари специалисти,мед.сестри и санитери в ДКЦ на коя линия са. Пациентите посещаващи тези кабинети КОВИД отрицателни ли са
  • 4
    И
    И
    4 -1
    21:58, 22 фев 2021
    Голям смях.... Овце отиваите, не стойте у вас, глупоста няма мярка.
  • 5
    Мх
    Мхм
    2 -1
    10:28, 23 фев 2021
    А защо получават заплати лични лекари, които от година вече не преглеждат пациентите си? Консултират само по телефон. Сградата е затворена, чака се отвън и в студ и в пек, и през прозорец се подава сестра, която ти изслушва проблема и евентуално ти казва как да си го решиш?????????

Още новини

Последни новини