От х:

Днес в x:

Започва ново обследване на водата в Минерални бани и обновяване на стария хамам

    Старата обществена баня в Хасковските Минерални бани ще е като нова. След цялостно обновяване, което трябва да завърши през лятото на следващата година, хамамът в централната част на курорта ще отвори отново вратите си за посетители.

    Строителните дейности там вече започнаха, а днес беше направено и символичното откриване на мащабния ремонт.

    Финансирането за цялостното реновиране на обществената къпалня е осигурено по проект по Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррег Гърция – България“. Общата стойност на разработката за Минерални бани е 573 400 лева. Общата цел на проекта е опазването, популяризирането и развитието на минералните извори, като средство за насърчаване на развитието на туризма и за повишаване на конкурентноспособността в трансграничния региона.

    В рамките на проекта ще бъдат проучени по-обстойно и минералните извори в общината, за които вече има информация, че са без аналог на Балканския полуостров.

    След приключването на анализа, важен момент е набелязването на мерки за тяхното по-успешно експлоатиране. А чрез способите на аудио и визуалната техника ще бъдат създадени и продукти, които ще рекламират качествата на водата и красотите на Минерални бани.

    Главният архитект на община Минерални бани -Димитър Стоев припомни, че с годините са правени текущи ремонти на покрива на банята, но заради това, че той е бил много компроментиран, сега ще бъде подменен изцяло. В момента банята е с изцяло отворена горна част. Ще бъдат изцяло прокарани нови ел. и ВиК инсталации. Отвътре ще бъде реновирана и оборудвана по всички съвременни стандарти. Фасадата й обаче ще бъде запазена в стария си облик.

    Техническият ръководител отстрана на изпълнителя ДЗЗД „Пи Ес Стройконсулт” на обекта е Ферди Дауд е категоричен, че въпреки многото работа, която предстои, ремонтните дейности ще бъдат извършени в срок.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ка
      Какъв туризъм
      11 -4
      14:44, 11 юни 2021
      Има в Минерални бани? Хотелите са повече от почиващите ако има такива въобще. Никакъв курорт не е вече. Едно запустяло село
      • Зн
        знам
        6 -2
        16:12, 11 юни 2021
        Сега ще правят "ново обследване на водата" ще вземат бая пари, и после хиляда на сто процента ,ще кажат, че е много хубава
    • 2
      Ха
      Хамам?
      26 -5
      17:33, 11 юни 2021
      Защо наричате обществената баня в Минерални бани ...Хамам ???
      Нито е строена през Турското Робство ,нито е турска собственост,нито Трябва да се използват Турцизми в Българският език ,когато имаме хубавата дума къпалня,или баня.
      • Од
        ОДАЛИСТКИТЕ ОТ ХАСКОВО СМЕТ
        4 -1
        20:56, 11 юни 2021
        ЩОТО лично М-ю-м-юн Иска-н-д-ер ни търка баджаците
      • Др
        Другар
        4 0
        23:34, 11 юни 2021
        Хъ, че е на Искендер бе и за това се казва хамам. Къпалня и баня било и беше
    • 3
      Оч
      Очевидец
      3 -2
      20:01, 11 юни 2021
      Щото Баните са изцяло турцизирани с годините.
      • Сю
        Сюлейман
        2 -2
        08:44, 12 юни 2021
        Имали значение Турчин или Гявурин само в бг го има това мразим всички
    • 4
      На
      На челно място
      6 -2
      20:22, 11 юни 2021
      Кметът също е от турски произход и говори зле български
    Последни новини