От х:

Днес в x:

16 °C

Започва ново обследване на водата в Минерални бани и обновяване на стария хамам

  Старата обществена баня в Хасковските Минерални бани ще е като нова. След цялостно обновяване, което трябва да завърши през лятото на следващата година, хамамът в централната част на курорта ще отвори отново вратите си за посетители.

  Строителните дейности там вече започнаха, а днес беше направено и символичното откриване на мащабния ремонт.

  Финансирането за цялостното реновиране на обществената къпалня е осигурено по проект по Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррег Гърция – България“. Общата стойност на разработката за Минерални бани е 573 400 лева. Общата цел на проекта е опазването, популяризирането и развитието на минералните извори, като средство за насърчаване на развитието на туризма и за повишаване на конкурентноспособността в трансграничния региона.

  В рамките на проекта ще бъдат проучени по-обстойно и минералните извори в общината, за които вече има информация, че са без аналог на Балканския полуостров.

  След приключването на анализа, важен момент е набелязването на мерки за тяхното по-успешно експлоатиране. А чрез способите на аудио и визуалната техника ще бъдат създадени и продукти, които ще рекламират качествата на водата и красотите на Минерални бани.

  Главният архитект на община Минерални бани -Димитър Стоев припомни, че с годините са правени текущи ремонти на покрива на банята, но заради това, че той е бил много компроментиран, сега ще бъде подменен изцяло. В момента банята е с изцяло отворена горна част. Ще бъдат изцяло прокарани нови ел. и ВиК инсталации. Отвътре ще бъде реновирана и оборудвана по всички съвременни стандарти. Фасадата й обаче ще бъде запазена в стария си облик.

  Техническият ръководител отстрана на изпълнителя ДЗЗД „Пи Ес Стройконсулт” на обекта е Ферди Дауд е категоричен, че въпреки многото работа, която предстои, ремонтните дейности ще бъдат извършени в срок.

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Ка
   Какъв туризъм
   10 -4
   14:44, 11 юни 2021
   Има в Минерални бани? Хотелите са повече от почиващите ако има такива въобще. Никакъв курорт не е вече. Едно запустяло село
   • Зн
    знам
    6 -2
    16:12, 11 юни 2021
    Сега ще правят "ново обследване на водата" ще вземат бая пари, и после хиляда на сто процента ,ще кажат, че е много хубава
  • 2
   Ха
   Хамам?
   23 -4
   17:33, 11 юни 2021
   Защо наричате обществената баня в Минерални бани ...Хамам ???
   Нито е строена през Турското Робство ,нито е турска собственост,нито Трябва да се използват Турцизми в Българският език ,когато имаме хубавата дума къпалня,или баня.
   • Од
    ОДАЛИСТКИТЕ ОТ ХАСКОВО СМЕТ
    3 -1
    20:56, 11 юни 2021
    ЩОТО лично М-ю-м-юн Иска-н-д-ер ни търка баджаците
   • Др
    Другар
    4 0
    23:34, 11 юни 2021
    Хъ, че е на Искендер бе и за това се казва хамам. Къпалня и баня било и беше
  • 3
   Оч
   Очевидец
   3 -2
   20:01, 11 юни 2021
   Щото Баните са изцяло турцизирани с годините.
   • Сю
    Сюлейман
    1 -1
    08:44, 12 юни 2021
    Имали значение Турчин или Гявурин само в бг го има това мразим всички
  • 4
   На
   На челно място
   6 -1
   20:22, 11 юни 2021
   Кметът също е от турски произход и говори зле български

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  16 юни 2021
  Последни новини