От х:

Днес в x:

Адвокати на протест: Закриването на съда в Свиленград ще затрудни правораздаването

Изображение 1 от 3

    Адвокати от Свиленград и региона излязоха на мълчалив протест днес против закриването на Районния съд в града. Те изразиха недоволството си пред съдебната палата.

    Събралите се двайсетина юристи се обявиха против предложения доклад за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища, който предвижда закриване на Районен съд – Свиленград и превръщането му в териториален офис на Районен съд – Харманли, както и промяна в подсъдността на граждански и наказателни дела, които да станат подсъдни на Окръжен съд – Хасково. Това предполага по-голямата част от свиленградските съдии да бъдат преназначени в съда в областния град, а по-малка – в Харманли.

    Районният съд в Свиленград функционира от началото на миналия век, каза адвокат Тодор Стамболиев, който е най-дългогодишният юрист сред протестиращите. Той категорично е против закриването на съда.

    Същото мнение изрази адвокат Георги Еленков, който е и общински съветник. Той изтъкна, че съдът в граничния град се гледат повече дела от този в Харманли, въпреки че натовареността на съдиите е по-малка. Акцентира на факта, че съдът в Свиленград обслужва две граници – с Турция и Гърция. Само годишно се в съда в граничния град се разглеждат по над 1000 наказателни дела. Адвокат Еленков е категоричен, че при евентуална трансформация на съда, участниците в делата – свидетели, вещи лица, страните ще пътуват до Хасково, което ще забави правораздаването, а и освен това ще се завишат разходите на всички участници в процеса.

    Припомняме, че днес се проведе извънредно заседание на Общинския съвет в граничния град, който единодушно взе решение против закриването на съда.

    „Решението е с характер на изразяване на становище на органите на местната власт и местното самоуправление“, заяви адвокат Таня Коларова, която е председател на Общинския съвет в Свиленград

    „Считаме, че предлаганият модел категорично ограничава достъпа на правосъдие на гражданите и ще има очевидни за всички нас негативни социално-икономически последици“, каза адвокат Коларова.

    Позиция против закриване на съд в Свиленград изрази и кметът на общината инж. Атанас Карчев. Паралелно с протеста върви и гражданска подписка, която само за ден-два е събрала 1500 подписа в защита на местното съдилище.

    Становищата са изпратени до Висшия съдебен съвет, министъра на правосъдието, омбудсмана на България, областния управител на Хасково.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ма
      Мая Кьосева -стара мома
      10 -2
      20:18, 7 юни 2021
      Да ходят в Харманли където няма съд, а малка къщичка за правни услуги. Нормално за провинция!
      • Бъ
        бъзз
        6 -2
        22:14, 7 юни 2021
        Мая си е много хубава даже.
        И все по-хубава става.
    • 2
      Ге
      герб
      13 -2
      21:15, 7 юни 2021
      Георги еленков адвоката на мафията !
    • 3
      Ад
      Адвокате
      12 -3
      21:30, 7 юни 2021
      В Хасково също няма нужда от съда, нищо не се прави работи за присъди на тия които ги заслужават престъпници се разхождат не обезпокоявани!
      • Ем
        Ема
        3 0
        14:21, 8 юни 2021
        Точно така! Служат на мутрите!
    • 4
      20 години без помилване :)))
      .......
      Не е професия :))
    • 5
      Де
      де Вито
      9 -2
      22:04, 7 юни 2021
      "1000 адвоката на дъното на океана, едно добро начало"
    • 6
      Пе
      Пешо
      9 -1
      22:07, 7 юни 2021
      Абе Стамболиев вземи се скрий някъде заради дъщеричката ти ли скачаш тя е много "кадърен" магистрат.
    • 7
      Ма
      Маца
      2 0
      15:40, 8 юни 2021
      Мазния Еленков и той нареден.
    • 8
      До
      До бъзз
      1 0
      21:26, 8 юни 2021
      Като е хубава Мая що не си я вземеш у вас ?
    • 9
      За
      Защото
      1 0
      07:32, 9 юни 2021
      Мая вече е на 40 години , няма как
    Последни новини