От х:

Днес в x:

18 °C

Неизплащане на заплата или неизползван отпуск при напускане-най-подаван сигнал към КНСБ

  Неизплащане на работната заплата, предимно при напускане, е най-честият сигнал, който е подаван като нарушение на трудовите права към КНСБ от региона на Хасково. Често работодателите се ослушват и при изплащането на неизползван платен годишен отпуск.

  Данните са от шестия годишен доклад на КНСБ и тези за региона на Хасково следват ставките, отчетени общо за страната. А според тях 25 % от подадените в КНСБ през 2020 г. сигнали за нарушения на трудовите права са заради неизплащане на работни заплати.

  В доклада със собствени анализ на локално ниво са заложени Пловдив, Велико Търново, Смолян, Хасково и Габрово, като области, от които са дошли най-много от сигналите. Сред тях Хасково е на четвърто място с 12 % от подадените брожения. Сигналите, подадени от региона са около 140. Част от тях са депозирани пред индивидуално от хората към Федерацията, сигнали постъпват към централата от съответните Федерации, през платформата за сигнали на синдиката и на трето място и най-много са сигналите, които минават през РС на КНСБ, посочи председателят областният координатор на Регионалния съвет на КНСБ в Хасково Веселин Тодоров.

  Сигнал с висока честото от региона на Хасково е и този за нарушенията, свързани с работното време при правото на отпуск и почивка. Най-често тези сигнали идват от сферите на международния транспорт и охранителната дейност, посочи Веселин Тодоров. Той допълни обаче, че няма депозирано оплакване от хасковска транспортна фирма.

  Чести са сигналите в КНСБ и за неизплащане на суми, договорени над трудовото възнаграждение.

  Това че има подаден сигнал, не означава непременно обаче, че ще бъде констатирано нарушение.

  Част от възникналите казуси между страните са решавани преди да стигнат до Инспекцията по труда или да влязат в съда, отбеляза Веселин Тодоров, който е адвокат с дългогодишна практика по трудовото законодателство.

  Разпределението спрямо възрастта на подаващите сигнали към КНСБ през 2020 г. показва, че както в Хасково, така и в национален мащаб, най-много са подадените от работещите на възраст между 46-55 години. Работещите между 26 и 32 година са подали едва 2,8 % от сигналите. Обяснението е в няколко посоки: или тази възрастова група е твърде маломерна на пазара на труда у нас, защото не е в страната, възможно е и тези хора да си знаят добре трудовите права и да успяват сами да решават казусите при възникването на ситуация.

  От позицията на дългия опит, който има в трудовото право и като синдикален лидер в региона на Хасково, Веселин Тодоров коментира, че се забелязва позитивна тенденция през последните години във взаимоотношенията работодател-работник.

  „Имаше времена, в които работодателите гледаха на работника си само и и единствено като средство, а работната среда беше най-малкият им проблем. Но сега нещата са съвсем различни, особено когато дойде осъзнаването, че читавите работници са дефицит„

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   То
   Тодорова
   26 -3
   14:19, 18 май 2021
   на Тенчо Лилянов и Даниел Гаргов фирмите неизплащане на заплата и неизползван отпуск при наспускане, липса на трудовоправни отношения , укриване на данъци и осигуровки ,уволнения и даване на съд на служители позволили си лукса да напуснат , условия на труд водещи до смърт и инвалидизация.
  • 2
   Ем
   Ема
   27 -1
   14:37, 18 май 2021
   Практиката е масова-не се изплащат платени отпуски дори и да не напускаш.
   Защо трябва по сигнал да се работи, нека се правят изненадващи проверки!
  • 3
   Хр
   Христов
   13 -3
   18:23, 18 май 2021
   Тези 10 години мълчаха и като се смени властта засмърдяха
  • 4
   Хр
   Христов
   11 -1
   19:28, 18 май 2021
   Защо на тези казионни синдикати им е предоставен комплекс Изворите в с. Минерални бани без да плащат какъвто и да е наем вече 25 години. Кой ще отговори?
  • 5
   Ня
   Няма синдикати и защита
   12 0
   21:06, 18 май 2021
   Синидкати - вятър работа. Никаква защита не чакайте от алчни синдикатозащитници и защитнички! Те гледат първо себе си да уредят пред началството - пафкане, лафче и ако могат някой да очернят и да го изгонят - юруш на синдикалната защита!
  • 6
   Бо
   Борат боракса
   8 0
   21:31, 18 май 2021
   Снимките от кой кабинет са? Портрета от стената на Златко Марчев ли е?

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  16 юни 2021
  Последни новини