От х:

Днес в x:

Сингапур затваря училищата заради индийския вариант на коронавируса

Сингапур предупреди в неделя, че новите варианти на коронавирус, като открития за първи път в Индия, засягат повече децата. Градът-държава се готви да затвори повечето училища от тази седмица и планира да ваксинира младежите.

Всички начални, средни училища и колежите ще преминат към изцяло домашно обучение от сряда до края на учебния срок на 28 май.

"Някои от тези (вирусни) мутации са много по-вирулентни и изглежда атакуват по-малките деца", каза министърът на образованието Чан Чун Синг.

Нито едно от децата, преболедували вируса, не е тежко болно и няколко имат леки симптоми, добави той.

В неделя Сингапур потвърди 38 локално предадени случая на Ковид-19, най-високият дневен брой от средата на септември, като в момента 17 от тях не са свързани, а четири деца са свързани с клъстер в център за обучение.

Изглежда, че щамът B.1.617 засяга повече децата, каза министърът на здравеопазването Онг Йе Кунг, позовавайки се на директора на медицинските служби на министерството Кенет Мак. Не е ясно колко от децата са заразени с този щам.

Общо досега в Сингапур са установени над 61 хил. случая на коронавирус, като по-голямата част от тях са свързани с огнища през миналата година в общежития за чуждестранни работници. Смъртните случаи са общо 31. Новите случаи в неделя са най-големият брой локални инфекции извън общежитията за изминалата година.

"Рязкото нарастване на броя на случаите в общността днес изисква от нас да ограничим значително придвижването и взаимодействията през следващите дни", добави Чан.

Азиатският търговски и финансов център с 5,7 милиона души население доскоро съобщаваше за почти нулеви или едноцифрени инфекции дневно на местно ниво в продължение на месеци.

Въпреки че дневните случаи в Сингапур все още са много малко в сравнение със съседите му от Югоизточна Азия, инфекциите се увеличават през последните седмици. От неделя правителството прилага най-строгите си ограничения за събирания и обществени дейности след блокирането миналата година.

Сингапур е ограничен от темповете на пристигане на ваксините. Експертите проучват дали да дадат една доза от ваксината и да удължат интервала между изстрелите, каза Онг.

Над една пета от населението на страната е ваксинацио с две дози с ваксини от Pfizer-BioNTech и Moderna. Властите ще поканят хората под 45-годишна възраст да се ваксинират от втората половина на май.

Чан заяви, че правителството работи и по планове за ваксиниране на деца под 16 години след одобрението на регулатора, което е поискано от Pfizer.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини