От х:

Днес в x:

16 °C

Сестра Риза след нощно дежурство на професионалния си празник: Когато чуеш добра дума, се чувстваш значим

  Тя е от онези хора, които харесваш, без дори да познаваш лично. Има такива хора-не ти трябва да знаеш много за тях, защото те сияят дори и през снимките на екрана на компютъра, по очите им личи, че са посланици на доброто. И това е достатъчно, за да им симпатизираш.

  Тя е от тези хора-31 -годишната медицинска сестра от ОАИЛ на МБАЛ-Хасково -Хамдегюл Риза. Макар и тежките дежурства, които кара покрай работата си и с Ковид пациенти, сестра Риза е винаги позитивна и намира време да забележи, да им се зарадва и да отбележи онези дребни неща от живота, които обаче го изпълват със смисъл.

  Познавам я от Фейсбук, последвах я покрай общи приятели в социалната мрежа. Направи ми силно впечатление с позитивизма си и своята отдаденост към професията, с прекрасните послания за надежда и вяра, които често изпраща, дори когато е на работа в отделението, след часове дежурство в сблъсък със съдбата.

  Затова на днешния професионален празник на медицинските сестри, реших именно да разговарям с нея за работата и за ежедневието, за предизвикателствата, които срещат с колегите си, особено през последната тежка, белязана от Ковид година.

  На 12-ти май сутринта Хамдегюл Риза излиза от нощна смяна. Първото нещо, което прави, е да поздрави колегите си за празника в социалната мрежа. След няколко часа почивка младата медицинска сестра отново е на линия за ежедневните си лични задачи.

  Хамдегюл Риза има близначка-Айшегюл, която също е медицинска сестра в МБАЛ-Хасково, но в УНГ отделението. Двете са много близки-точно като двете страни на една монета. Заедно са в професията, заедно обичат да релаксират и да поддържат форма в залата за фитнес, а и разходките из различните красиви кътчета на страната ни.

  Живеят в Димитровград и всеки ден пътуват до работното си място и обратно. Това не им тежи, защото обичат професията си и отново биха избрали пак нея, ако се върнат пет години назад.

  В семейството си нямат други, които работят в здравната система. Насочването към професията на медицинската сестра се случило обаче при тях  естествено, защото сестрите решили, че в това поприще биха могли да са полезни за себе си някой ден, но и за обществото.

  Така Хамдегюл и Айшегюл Риза станали част от първия випуск на филиала на Тракийския университет в Хасково.


   

  Хамдегюл кой е урокът, който запомнихте, завършвайки Тракийския университет и после, след започването на работа, като титулярна сестра в хасковската болница?

  Важният урок е, че медицината на теория е едно, а в живота е съвсем друго. Докато учихме се подготвихме практически сериозно, а след това вече предизвикателството беше да разберем и дали ще можем да живеем с тази професия. Получихме много добра подготовка и теоретична, и по време на практиката. Но когато вече си на позиция, знаеш, че освен на екипа, трябва да си подготвен да разчиташ и само на себе си. Единствено от теб зависи и колко ще се развиеш в професията. Но всички колеги от първия випуск на Филиала в Хасково сме на работна позиция днес. И този факт говори сам по себе си.

  Какво Ви дава професията на медицинска сестра?

  Тази професия на мен ми дава много щастие. Но и много добри приятелства на работното място. В екипа открих едни истински хора, които ми помагат в много трудни моменти, не само като колеги, но и в живота. А като цяло работата ми с хора, тази благодарност, която пациентите изразяват, след като всичко е преминало и вече са добре, е нещо безценно за мен. Когато чуеш една добра дума и получиш една молитва, се чувстваш значим.

  Действително нашата професия не е никак лека, въпреки, че за жалост, в България се илюстрира, като нещо лесно и доходно, което можеш да вършиш, в действителност никак не е така.


  Работите с Ковид пациенти? Каква беше за Вас последната пандемична година, не ви ли е страх от ситуацията?

  Така е, работя с Ковид пациенти още от началото на първата вълна на заразата през миналата година. Бях една от първите медицински сестри, които се сблъскаха с предизвикателствата на болестта в лечебното заведение при приемането на първите пациенти с Ковид в ОАИЛ на Хасковската болница. На едно нощно дежурство се наложи да сменим екипа на д-р Вълев, който заедно с д-р Димитров изкараха здрава пациентка, след като прекара тежък Ковид и 59 денонощия престоя в отделението, а те бяха неотлъчно в това време до нея.

   Всички колеги: лекари, сестри, санитари, се притеснявахме много в началото и за себе си, и за семействата си-как ще се приберем у дома при близките си, но нямаше как да се изплашим от ситуацията, защото всички добре осъзнавахме, че сме дали клетва да работим за доброто на хората и за тяхното здраве. Това ни беше основната мотивация, която ни водеше напред да продължаваме битката за всеки живот докрай. Да продължаваме да го правим и днес.

  Тези първи месеци на пандемията бяха истинско изпитание за нас като професионалисти. Покрай тази пандемия обаче аз разбрах за себе си на какво съм способна като човек, че мога да се адаптирам към новите проблемите.

  Но-да, в началото ме беше доста страх, имах усещането, че се хвърлям в дълбоки води, но и че няма да се откажа да помагам на хората. Когато видя, че нещата са в полза на всички нас-и на екипа, и на пациента, това ме кара да се чувствам наистина значима в живота си. И това ме прави наистина щастлива. 

  Как си почивате след тежките дежурства?

  Различно. Колегите, които са семейни, прекарват времето си със семействата, имат ангажименти около децата си. Аз съм все още несемейна, но обичам да спортувам активно, да върша обичайните си домашни задължения. Гледам всеки път да отида на работа свежа и пълна с енергия, защото нашата работа изисква това, а след едно определено време буквално те изпепелява, ако не успяваш да релаксираш.

  Ако трябва да изберете отново своя професионален път, ще направите ли пак този избор?

  Категорично бих избрала отново да бъда медицинска сестра. Дори мечтая да стана и лекар. Знам, че моето призвани е да помага на хората. Това ме прави щастлива.

  Пожелавам Ви да последвате мечтата си и един ден да станете лекар. А на днешния празник какво пожелавате за себе си, за колегите си и за пациентите си?

  Пожелавам на всички здраве най-вече.

  На колегите: много сила, вяра и да бъдат толкова милосърдни, колкото са и днес, въпреки  обществото много да не вярва в това.

  На младите ни колеги искам да кажа да обичат професията си и след време тя ще им се отблагодари относно техните възможности.

  Πpoдължaвaйтe c дyшa и cъpцe, c пpoфecиoнaлизъм и вceoтдaйнocт дa се грижите за здpaвeтo и живoтa нa xopaтa. Бъдете здрави, все така отзивчиви и отдадени на своето призвание!

  Интервю на Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  16 юни 2021
  Последни новини