От х:

Днес в x:

13 °C

Шестокласници с ръкопис на глаголица на патронния си празник

    С приятно, полезно и интересно занимание учениците от една от паралелките шестокласници на ОУ "Св. св. Кирил и Методий"- Хасково отбелязаха патронния си празник днес.

    Те се включиха в работилница, посветена на калиграфията в лапидариума на Регионалния исторически музей в Хасково. С перо и туш те изписаха текст на глаголица и кирилица в реда на църковно-славянския език. Християна Колева за първи път пише глоголически букви и на кирилица в  калиграфски стил, сподели, че е трудно, но пък много интересно. Някои от съученичките й, като Донина е категорична, че ще продължи и у дома да се упражнява.

    Да усвоят техниката им помогнаха реставраторът зограф Владимир Димитров и Мария Ангелова от Регионалния исторически музей.

    Днес Българската православна църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий. Преди 151 години е първото официално честване на делото на светите братя в Хасково.

    В хасковското училище, носещо името на солунските братя просветители денят днес е изпъстрен с прояви-спортен празник и викторини.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ки
      Кирил и Методий
      8 -4
      15:48, 11 май 2021
      Това ако е глаголица ние на трамвай ще станем!
    Последни новини