От х:

Днес в x:

Властите у нас гледат под лупа вноса на птичето месо от Полша заради огнища на инфлуенца

Засилен контрол върху птичето месо и яйца, които се внасят у нас от Полша, разпореди изпълнителният директор на БАБХ проф. Паскал Желязков. Това съобщи той край хасковското село Малево, където беше заради протеста на местните хора срещу заравянето на болни от инфлуенца птици край селото.

Затягането на проверките на вноса се налага заради многото огнища на инфлуенца, засечени в Полша, но и на много други места в Европа.

„Цяла Европа в момента е пламнала, хиляди са заразените ферми, не знам как ще се справим.“, посочи проф. Желязков. Избитите птици с инфлуенца в Европа са милиони, в Полша само от началото на април поразените от заразата птицеферми са 16, добави той.

В България до момента са три огнищата на инфлуенца тип А -в Плевен, това в хасковското село Криво поле, има данни и за фермата край пловдивското село Трилистник, където заразата се констатира вече за трети път. В близост до тази ферма за птици има още една голяма и затова ситуацията е още по-притеснителна, посочи проф. Желязков.

Той обясни, че практиката в ЕС е там, където има птичи грип, животните да не се ваксинират, а направо да се пристъпва към унищожаването им, за да се изкорени заразата максимално бързо. Тази политика се следва и от страни извън Европейския съюз и през последните години води до загубата на милиони екземпляри.

Проф.Желязков сподели, че може да се стигне до някакво решение за известен период от време да се ваксинират птиците, за да се намали присъствието на вируса. „Но това е преценка и решение на вирусолозите.“, отбеляза той.

Практиката е стопаните, в чиито ферми е засечена инфлуенца и птиците им са унищожени, да получават от държавата обезвъзмездяване за загубите си.

В случай, че се констатира на българския пазар внос на птиче месо или яйца от обявена като заразена с инфлуенца ферма, то те ще бъдат изтеглени и върнати в страната откъдето са експортирани. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини