От х:

Днес в x:

18 °C

От ЕМКО потвърдиха, че документите, публикувани в журналистическото разследване, са истински

ЕМКО потвърдиха, че документите, публикувани в журналистическото разследване на Bellingcat са истински. От компанията на Емилиян Гебрев отричат да имат връзка с взривовете в Чехия през 2014 година и търговските отношения на ЕМКО с Украйна.

Три от публикуваните писма доказвали, че непосредствено преди взривовете компанията е заявила на чешките си партньори, че няма намерение да продава боеприпасите, които съхранява в складовете на "Imex".

Също така било доказано, че взривовете по никакъв начин не са засегнали материали, които са собственост на ЕМКО.

От компанията коментират, че тези три документа са част от цялостна преписка, която би трябвало да разсее всякакви твърдения както относно намеренията на ЕМКО, така и че целта са били именно мунициите на дружеството.

ЕМКО и заявяват, че "засега единственият неопровержимо доказан факт, свързващ терористичните актове в Чехия през 2014 г., в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г., е участието в тях на едни и същи агенти на руските специални служби, Отряд 29155 на ГРУ".

От ЕМКО прогнозират, че "вероятно предстоят и нови разкрития и разследвания за тяхната дейност. В частност, липсват отговори на въпросите около взривовете във ВМЗ Сопот на 21 март и 15 април 2015 г., които по онова време бяха квалифицирани от официалните български органи като „саботаж“. Тези взривове също нямат нищо общо с ЕМКО".

"Полемиката около терористичния акт в Чехия поражда и внушението, че едва ли не е оправдано някой да взривява и убива, при това на територията на ЕС и НАТО, заради напълно законната подкрепа за украинския народ в неговата отбрана против агресията - се казва още в прессъобщението. - Не е вярно, че ЕМКО е отричала търговски отношения с Украйна. Това, че не сме го тръбели е съвсем друг въпрос. В периода на конфликта ние сме имали само един договор за доставка на боеприпаси, който е бил нищожна част от международната помощ за Украйна. Износът е бил извършен директно от България, като материалите са изцяло произведени от няколко български фирми, вкл. от ЕМКО. Този договор е бил напълно легален в ЕС, преминал е цялата разрешителна процедура на тогавашното българско правителство в самия край на 2014 г. и е бил само частично изпълнен до края на февруари 2015 г., с прилагането на Минските договорености."

ЕМКО отново категорично отрича, че имуществото на фирмата във взривените складове в Чехия тогава е имало нещо общо с отношенията на ЕМКО с украинската страна.

"Стои без отговор обаче принципният въпрос: защо трябва ЕМКО да влиза в диалог с чешкия премиер и с чешкия президент? Няма ли власти в България, които би трябвало да знаят в детайли всичко което се произвежда и изнася от България като военна продукция? Нима именно те не са издали всички разрешения по въпросния договор и освидетелствали експедицията към съответната дестинация? Защо трябваше ЕМКО да приканва властите да се запознаят с наличните документи? Нима българските власти не са си говорили с чешките по тези въпроси? Нима България и Чехия не са съюзници в НАТО е ЕС?

Причините очевидно са други. И те се крият във вече 4-годишните опити на задкулисната власт, на представители на изпълнителната власт и висши магистрати в България да овладеят ключови активи на българската оръжейна индустрия", се казва в позицията на ЕМКО.

"Благодарим на медиите, че проявяват интерес към разкриването на истината. Извиняваме им се, ако не сме отговорили на всички техни очаквания за информация. Но ЕМКО не е разследващ орган и не може да извърши пълноценно разследване. Ние сме сред данъкоплатците, които издържат своята държава, за да ни помага и пази от посегателства. Българската държава очевидно се проваля в това отношение - пишат още от оръжейната компания. - Мълчанието на българските власти по случая с терористичния акт срещу 3-ма български граждани през 2015 г., или т.нар. „български Новичок“, отказът им да сътрудничат с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), отказът даже да направят запитвания до руската страна относно идентичността на обвинените в България 3-ма руски граждани, всяческите им опити да бъде саботирано разследването, да бъде забавяно, спирано и пращано то в глуха посока, говорят сами за себе си. Както сме заявявали и преди, основната причина е, че следите стигнаха твърде високи етажи на властта в България, което съвпада и с продължаващите вече 4 години открити опити да бъде овладян бизнесът на ЕМКО. Изпълнителите на „българския Новичок“ може и да се от ГРУ, но няма съмнение, че подбудителите и поръчителите са в България."

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини