От х:

Днес в x:

Пазарът на недвижими имоти и бизнес оценяването по време на пандемия

Развитието и състоянието на пазара на недвижими имоти винаги представлява актуална тема, която трябва много внимателно да се изследва както от потенциалните пазарни участници, така и от изследователи, оценители, държавни и общински органи. Бизнес оценяването и оценяването на различни видове активи са пряко свързани с промените в пазарите, най-вече поради значимата връзка между стойност и цена на активите, и в частност на недвижимите имоти, които се оценяват за различни цели.

Среща-дискусия на тема „Пазарът на недвижими имоти и бизнес оценяването по време на пандемия” се състояв Икономически университет – Варна се проведе. Във форума, организиран хибридно – онлайн и присъствено, участваха студенти от новата катедра „Бизнес, инвестиции, недвижими имоти”, създадена като правоприемник на катедра „Икономика и управление на строителството”, която е с близо 70-годишна история и първата по рода си в България. Гости на събитието бяха изявени представители на строителния бизнес, агенции за недвижими имоти, оценителски фирми, банковата система, общинската администрация, спортни клубове, академичната общност от България и чужбина.

Доц. д-р Тодор Райчев – ръководител на новата катедра „Бизнес, инвестиции, недвижими имоти“, подчерта важността на дискусията и информира аудиторията за постигнатото от неговия колега д-р Иво Костов първо членство на български оценител (след одобрение от специална комисия) в Американското общество на оценителите (ASA). Това е световноизвестна и уважавана международна организация, посветена на професията на оценителя. Тя е най-старата (създадена през 1936 г.) и единствена голяма международна организация на професионални оценители от всички оценителски специалности. 

Някои от най-важните изводи от срещата-дискусия университет – бизнес, която се излъчи на живо в официалния YouTube канал на ИУ – Варна, са:

- по време на пандемия не се отчитат съществени промени в жилищния пазар в България;

- повече да се използва значението на думата „криза” като възможност;

- поставеният на два пъти мораториум по отношение дейността на банките е повлиял значително (фирми и физически лица са се възползвали от този мораториум общо за 9 млрд. лв.);

- жилищните кредити през последната година са се увеличили с над 11%, като са отпуснати 12,2 млрд. лв.;

- за същия период потребителските кредити са се увеличили с 4,8%;

- най-важните фактори за успешни строителни дейности са качеството и срокът;

- наличието на добре развити транспортни връзки, нови технологии и модерни системи са от съществено значение;

- основното качество за успех на студентите трябва да бъде мотивацията и те не следва да чакат да отмине кризата, а да действат сега и в момента.

Официалните гости на събитието се открояваха със своята експертиза и професионализъм. Сред тях беше банкерът Диян Вълков, който е и международен асистент рефер на FIFA, поканен заедно с неговия екип да участва в предстоящите летни олимпийски игри в Япония. В срещата се включи и студентът (магистър) в катедрата Тодор Стойков – легендарен български баскетболист и президент на БК „Левски Лукйол”, който сподели пред студентите опита си за успешно кариерно развитие.

Участниците във форума имаха възможност да получат информация и за пазара на недвижими имоти в други страни-членки на Европейския съюз. Виртуално се включи и д-р Славомир Палицки от Университета по икономика и бизнес в Познан (Полша), катедра „Инвестиции и недвижими имоти”. По време на дискусията се поставиха десетки въпроси, като се обърна внимание на недвижимите имоти, които бележат най-голям ръст на цените (къщи в селски райони), както и на най-засегнатите обекти на недвижимата собственост (офиси и магазини).

Модератор на срещата-дискусия беше д-р Иво Костов от катедра „Бизнес, инвестиции, недвижими имоти” при Икономически университет – Варна. Цялото събитие може да бъде проследено в официалния YouTube канал на ИУ – Варна: https://www.youtube.com/user/uevarnabg   

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини