От х:

Днес в x:

Хасковлия с инсулт и диабет е първият ваксиниран в дома си срещу коронавируса

    В Хасково започна ваксинацията срещу коронавирус на трудноподвижни хора. Желания за това са заявили общо 8 души. Днес ще бъдат имунизирани 5 души от областния град.

    Дозите от ваксината Пфайзер се поставят от мобилен екип специалисти – фелдшер и д-р Гергана Манолова от Регионалната здравна инспекция.

    Първият посетен в дома си беше 47-годишният хасковлия Васил Момчилов, който е трудноподвижен. Той е претърпял тежък инсулт и има диабет. Заяви, че бил твърдо решен, че трябва да се имунизира. Възползвал се от възможността да бъде ваксиниран в дома си. Смята, че ваксинацията по домовете е улеснение за инвалидите и трудноподвижните хора.

    Бил записан и при личния си лекар за ваксина, но трябвало да чака още. „Какво да чакаме, да се разболеем и да измрем. Държави, които не са членки на Европейския съюз, вече са приключили с ваксинирането“, коментира хасковлията. Според него в България ваксинирането се забавя, въпреки дадените пари.

    Записването на трудноподвижни хора за имунизация по домовете започна от миналата седмица. Това може да се заяви на електронната поща на РЗИ: rzi@haskovo.net, или на телефони: 0884 599 516, 0884 599 506 и 0884 599 508 във времето от 08:30 до 17:00 часа. Желаещите трябва да си впишат трите имена, ЕГН, адреса на който се намират, предпочитания за ваксина и телефон за връзка. Мобилният кабинет ще продължи работа и занапред като гражданите ще бъдат обслужвани при събиране на необходимия брой желаещи за ваксинация.

    До момента в област Хасково са имунизирани над 20 000 души, каза директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова. Тя увери, че разполагат с достатъчно количества ваксини. Днес се очаква да получат още дози. Утре ще се раздават ваксини на общопрактикуващите лекари, според заявките им. Очаква се в следващите дни да бъдат обявени „зелени коридори“ за всички, които желаят да бъдат имунизирани. На този етап джипитата все още работят по „фаза 4“ - имунизират пациенти над 65 години, хронично болни, но записаните лица почти са се изчерпали. „Така, че най-вероятно ще започнат да имунизират желаещи и под тази възраст. Започват реимунизациите“, заяви още д-р Соня Димитрова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини