От х:

Днес в x:

17 °C

Проучват реакцията на имунитета при повторно заразяване с COVID-19

Ново клинично изпитание с хора ще проучи реакцията на имунната система при повторно заразяване с коронавриус, пише "Гардиън".

Изпитанието с хора включва заразяване на участниците, което ще бъде направено по контролиран начин. Проучването ще помогне и в борбата със заболявания като малария, туберкулоза и гонорея.

Първото изпитание с хора за COVID-19 започна тази година. Проучването е ръководено от изследователи от Лондонския имперски колеж. Първоначално е проучвано заразяване на хора с най-малкото количество от вируса, необходимо да причини инфекция. Участниците не са прекарали вируса преди това.

Сега изследователи от Оксфордския университет обявиха, че са получили етично одобрение за провеждане на ново изпитание с хора, които са преболедували коронавируса. Набирането на доброволци се очаква да започне през следващите няколко седмици.

Целта на проучването е да се установи имунният отговор, който предотвратява повторна инфекция. Екипът ще измери нивата на различните компоненти на имунния отговор на участниците, включително Т-клетките и антителата, а след това ще проследи дали участниците се заразяват повторно, когато се изложат на вируса.

Участниците трябва да са здрави, с нисък риск при COVID-19, на възраст между 18 и 30 г. Заразяването с коронавируса трябва да е станало 3 месеца преди да се включват в изследването. Всички трябва да са имали положителен PCR тест за коронавирус. Също така трябва да имат изградени антитела.

В първата фаза от изпитанието ще бъдат включени 24 участници, които ще бъдат разделени в групи с 3-8 души, които ще получат през носа първия щам на коронавируса. Идеята е да се започне с много ниска доза и ако се наложи, да се увеличи.

Целта е 50% от участниците да бъдат заразени, но до много лека форма на заболяването.

Втората фаза, която се очаква да започне през лятото, ще включва нова група от участници и ще проучи имунния отговор преди и след излагане на вируса, а също така нивото на вируса и какви симптоми имат повторно заразените.

Ако повторната инфекция бъде потвърдена или се появят симптоми в една от двете фази, участници ще получат лечение с моноклонални антитела. Участниците ще получат около 5000 британски лири за цялото изследване, като всеки доброволец ще трябва да се самоизолира за най-малко 17 дни по време на проучването.

Екипът смята, че проучването не само може да разкрие какво ниво на различни аспекти на имунния отговор е необходимо за предотвратяване на повторна инфекция, а също така ще хвърли светлина върху продължителността на защитата и ще помогне за разработване на лечения и ваксини.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще отделите повече време на проблем, за който не сте подозирали, че може да се появи. Проявете разбиране и към нуждите на близък човек, помогнете му. Финансови придобивки ще дойдат тъкмо навреме и ще подпомогнат намеренията ви за ремонти или предстоящо пътуване. Не предизвиквайте никого днес, бъдете по-отстъпчиви.
10 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Имате реален поглед върху събитията около вас, но освен това е нужно и да се действа. Ще постигнете повече, ако разумно разпределяте енергията си и не се хвърляте в излишни посоки, гарантиращи ви само умора. Нова любов ще вълнува някои от вас. Поне за сега запазете за себе си това хубаво чувство и не го обсъждайте с никого.
10 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Моментът е подходящ да проявите твърдост и да действате безкомпромисно. Имате увереност в себе си, че действате правилно, остава само да я превърнете в действие. Не се колебайте - шансовете са на ваша страна. Резултатите ще впечатлят дори и вас. Помислете за бъдещи начинания. Откриват ви се много възможности в тази насока.
10 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
През днешния ден бъдете достатъчно внимателни, не говорете неща, които можете да премълчите. Не е изключено някой от обкръжението ви съзнателно да ви въвлече в конфликтна ситуация. Добри новини ще разведрят настроението ви и ще ви посветят в нови за вас начинания. Следвайте своя вътрешен глас.
10 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Хвърлете цялата си енергия в делата, които движите.Успехът си заслужава усилията. Ако успеете да заинтригувате и по-висшестоящи - тогава триумфът ви ще бъде пълен.
10 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
10 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционално наситен ден сред приятна компания. Настроени сте доста купонджийски и без съмнение се чувствате добре на всяко място. Имате нужда от разтоварване, затова използвайте отдаващият ви се случай. Успехи сред противоположния пол ще ви накарат да се чувствате още по-добре. Не се колебайте да предприемете първата стъпка.
10 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще събудите интереса на околните. Не всичко ще бъде по вкуса ви, но не си разваляйте настроението. Делата ви се развиват добре и вие много скоро ще го усетите. Имате възможността да започнете работа по проект, който отдавна ви привлича.
10 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Бъдете сигурни, че ако поговорите спокойно с близък човек за онова, което ви тревожи, ще се почувствате значително по-добре.
10 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
10 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
10 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори плановете ви за деня не включват делова активност ще се наложи да я проявите. Възможността, която ви се открива не е за изпускане и със сигурност ще съжалявате, ако не се възползвате по най-добрия начин. Ранния следобед ви очаква приятна изненада, този път свързана с интересуваща ви личност.
10 май 2021
Последни новини