От х:

Днес в x:

21 °C

Технологията променя циркадния ни ритъм, според учени

Ние сме независими от естествената светлина от Слънцето от изобретяването на електрическата крушка през 1879 година.

В днешно време много хора прекарват по-голямата част от деня не само в изкуствено осветени стаи, но и гледайки екрани - телефони, компютри и телевизори. Напоследък има опасения, че гледането на ярки екрани вечер може да обърка циркадния ритъм - вътрешният часовник, който регулира цикъла ни сън-събуждане.

Бихме предположили, че това означава, че използването на екран преди лягане може да затрудни заспиването. Всъщност има много продукти, които можете да закупите, за да филтрирате синята светлина от екраните си, които обещават да подобрят качеството на съня ви.

Действат ли тези продукти всъщност? Променя ли светлината на екрана нашия циркаден ритъм и затруднява ли това заспиването? Историята е доста сложна.

Как работи циркадният ритъм?

Циркадният ритъм е вроденият "биологичен часовник" в много форми на живот, включително растения, гъбички и животни. При хората биологичният часовник се намира в хипоталамуса.

Хипоталамусът отделя хормон, наречен мелатонин. Мелатонинът често се нарича "хормон на съня", тъй като нивата му са високи през нощта, но спадат точно преди да се събудим сутрин. Часовникът има присъщ ритъм, но може да се регулира и в отговор на светлината.

Професор Джон Акселсон, експерт по изследване на съня от Института Каролинска, обяснява, че "часовникът ... има почти 24-часов вътрешен ритъм и е много чувствителен към светлината около здрача и разсъмването, така че да прави фина настройка на циркадната система, което позволява системата да бъде динамична и да се адаптира към сезонните промени в продължителността на деня и нощта."

Променя ли технологията нашия циркаден ритъм?

Много от съвременните технологии, от обикновената крушка до най-новия сензорен телефон, излъчват светлина. Професор Джейми Цайцър от Станфордския университет казва: "Светлината основно прави две неща с часовника. Тя настройва часа на часовника и променя амплитудата или силата на часовника."

Тъй като нашият циркаден ритъм променя нивата на мелатонин, можем да използваме нивата на този "хормон на съня", за да видим какво влияе на биологичния ни часовник. Няколко проучвания показват, че ярката изкуствена светлина потиска производството на мелатонин при хората.

Интересното е, че много ярка изкуствена светлина всъщност се използва като терапия (наречена фототерапия), за да помогне на хората, които имат много забавени биологични часовници, да се събудят и да заспят по-рано.

Интензивността на светлината, използвана за фототерапия, е много по-висока от тази, която се излъчва от всеки екран или крушките, които използваме. Проучване от 2014 г. разглежда по-реалистичен сценарий: сравняване на нивата на мелатонин и качеството на съня на хората, които четат нормална книга или електронна книга преди лягане. Те открили, че участниците, които четат електронната книга, са намалили нивата на мелатонин.

Д-р Целе Ричардсън от Университета на Западна Австралия казва: "Има доказателства, че 1,5 часа (или повече) използване на ярък екран намалява естественото повишаване на мелатонина през нощта и този ефект може да се усложни за няколко нощи."

Важното е, че тя добавя, "но това изглежда не означава, че за заспиване е нужно повече време".

Какво означава това за нашите модели на сън?

Въпреки че знаем, че мелатонинът има много ефекти в организма и е свързан с цикъла сън-събуждане, ние не знаем точно как намалените количества мелатонин влияят върху качеството на съня.

Има множество проучвания, които разглеждат използването на технологиите и качеството на съня или времето, необходимо за заспиване. Въпреки че много от тях намират връзка между времето пред екрана и съня, корелациите често са слаби и не показват, че увеличеното време пред екрана причинява проблеми със съня.

Например, изследване от 2014 г. установи, че средно участниците, които четат печатни книги, заспиват 10 минути преди четящите електронни книги. Други проучвания сравняват хората, които са използвали продукти, които намаляват синята светлина от екраните с останалите потребители. Тези проучвания са установили само 3-4 минути разлика във времето, необходимо за заспиване.

Тъй като сънят се влияе от много неща, често е трудно да твърди с увереност, че е измерен само ефектът от времето пред екрана.

Друго усложнение е подчертано от д-р Ричардсън: "Вероятна е двупосочна връзка между използването на технологиите и съня. Тоест използването на технологията може да повлияе на съня с течение на времето, но хората, които имат проблеми със съня, впоследствие могат да увеличат използването на технологията."

В заключение: 

Технологията, по-специално изкуствената светлина, променя циркадния ни ритъм. Знаем това, защото можем да видим разлики в нивата на мелатонин след употреба на екрана.

Какъв ефект има това върху съня ни, особено времето, необходимо за заспиване, все още не е ясно.

Статията е базирана на 4 експертни отговора на въпроса: Променя ли технологията нашия циркаден ритъм?

Този експертен отговор е публикуван в Science Alert в партньорство с независимата платформа за проверка на фактите Metafact.io.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021
Последни новини