От х:

Днес в x:

Експеримент с човешки клетки в ембрион на маймуна предизвика етични спорове

Ембриони на маймуни с човешки клетки са били създадени в лабораторни условия, съобщи BBC.

Експериментът на екип американски и китайски учени предизвика нови етични спорове.

Учените са инжектирали човешки стволови клетки в ембриони на макаци. Развиващите се ембриони са били изследвани в рамките на до 20 дни. Преди са правени подобни експерименти с имплантиране на човешки клетки в ембриони на овце и на прасета.

Екипът от американски и китайски учени работил под ръководството на проф. Хуан Карлос Исписуа Белмонте от института за биологични изследвания Сок в САЩ, който през 2017 г. участва в експеримента с първия хибрид между човек и свиня.

Учените смятат, че опитите им могат да прокарат пътя за разрешаване на проблема с острия недостиг на органи за трансплантация, както и да помогнат за изследванията на човешкото развитие, развитието на заболяванията и процесите на стареене, каза той.

Професорът твърди, че изследването, публикувано в списание Cell, отговаря на всички правни и етични норми. "В крайна сметка ние провеждаме тези изследвания, за да разберем и подобрим човешкото здраве", каза той.

Някои учени обаче изразяват тревога от експеримента и подчертават, че макар в експеримента тези ембриони да са унищожени след двадесетия ден, при други процесите могат да бъдат удължени. Тези учени призовават за обществен дебат за последиците от създаването на подобни хибриди.

Д-р Анна Смайдор, преподавател и изследовател в областта на биомедицинската етика от медицинския факултет на Университета на Източна Англия, смята, че експериментът създава "значими етични и правни предизвикателства".

"Учените от това изследване заявяват, че техните хибридни ембриони предлагат нови възможности, защото "ние не сме в състояние да извършваме някои видове експерименти върху хора". Но дали тези ембриони са човешки или не е въпрос без отговор, каза тя.

Според проф. Джулиън Савулеску, директор на центъра за практическа етика в Оксфорд и съдиректор на Центъра "Уелкъм" за етика и хуманитарни науки в университета Оксфорд изследването е "отворило кутията на Пандора".

"Тези ембриони са унищожени на двадесетия ден от развитието си, но е само въпрос на време преди да се разработят успешно хибриди между хора и нехора, вероятно като източник на органи за хората. Това е една от дългосрочните цели на това изследване", обясни той.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ако някой още не е разбрал. Едни хора воюват с Бога. Никой никога не е спечелил такава война. Няма и да спечели.
  • 2
    Му
    мужду другото
    0 0
    10:01, 19 апр 2021
    оня измамник във бяло. дето се крие във ватикана. защо мълчи.
Последни новини