От х:

Днес в x:

14 °C

За първи път се родиха химери прасе-маймуна

Прасетата, създадени с малко количество маймунски клетки, са били износени напълно и дори са се родили живи, като оцелели няколко дни след раждането. Експериментът е проведен в Китай, а изледователите го определят като основен момент за отглеждането на на органи в лаборатория в бъдеще.

"Това е първият доклад за износени химери прасе-маймуна", казва Тан Хай от Държавната ключова лаборатория за стволови клетки и репродуктивна биология в Пекин пред New Scientist.

Изследването е част от непрекъснатите опити животни - независимо дали овце или прасета, да могат да отглеждат човешки органи, които след това биха могли да бъдат трансплантирани (ксеногенна органогенеза).

Правени са изследвания както с ембриони на прасета, така и на овце, с трансплантирани човешки стволови клетки. И в двата случая ембрионите продължавали да се развиват, докато експериментът не бъде умишлено прекратен. Прекратяването се налага заради етични проблеми. Някои учени се притесняват, че човешки стволови клетки могат да се окажат в други части на животното или дори в мозъка му, с нежелани последствия.

Поради тази причина в този експеримент екипът използва стволови клетки от макаци (Macaca fascicularis). Те били пропити с флуоресцентни протеини, така че да светят под флуоресцентна светлина и това довело до получаване на флуоресцентни ембрионални клетки. След това тези клетки били инжектирани в над 4000 свински ембриони на пет дни, оплодени ин витро. Модифицираните свински ембриони впоследствие били имплантирани в свине-майки.

Тази причудлива и старателна работа довела до раждането само на 10 прасенца. И само две от тях били химери, с пропорция  функционални маймунски клетки към свински клетки между една на 1000 и една на 10 000.

Маймунските клетки са мигрирали към сърцето, черния дроб, белите дробове, далака и кожата на прасетата гостоприемници, но не са открити в други органи, като тестиси и яйчници, поради ниския процент на химеризъм, казват изследователите.

За съжаление, преди да навършат една седмица, прасенцата умрели - не само двете химери, но и останалите осем нормални прасенца. Тъй като всички прасета са умрели, каза Хай пред New Scientist, причината за смъртта вероятно има по-малко общо с химеризма и повече с ин житрото, която е много сложна процедура при прасетата.

Ниският процент на химеризъм също е малко обезкуражаващ. Изследователите обаче са оптимисти. Въпреки че раждаемостта е била ниска и свинете не са оцелели, екипът вече разполага с множество данни, които могат да приложат в бъдещи експерименти.

Учените планират да опитат отново, увеличавайки процента химерни клетки. И те вярват, че техните данни могат да помогнат на други учени, работещи в тази област.

"Откритията могат да проправят пътя към преодоляване на препятствията в реинженеринга на разнородни органи и постигане на крайната цел - реконструкция на човешки органи в голямо животно."

Изследването е публикувано в Protein & Cell.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
26 фев 2020
Последни новини