От х:

Днес в x:

18 °C

„Звярът от изток“ - снежен хаос в Европа, причинен от топенето на морския лед в Арктика

Априлският сняг, паднал върху цъфналите овошки в Европа наскоро, може да е пряко свързан със загубата на морския лед в Баренцово море в Арктика. Това със сигурност вече се е случвало през 2018 г., когато внезапното застудяване, известно като „Звярът от изток“, се спусна в средните ширини на континента, показва ново проучване в Nature Geoscience.

Макар усърдно да палят хиляди огньове около насажденията си, френските винопроизводители са загубили битката. След затоплянето с температури над средните в края на март последва екстремен студ, който унищожи над 90 процента от лозовите насаждения. Случилото се е илюстрация на сложността и непредсказуемостта на глобалното затопляне на климата. Това също е и земеделска катастрофа от Бордо до Шампан.

Загубата на арктически морски лед поради затоплянето на климата, донякъде парадоксално, е свързана със студените и снежни зими по средните географски ширини.

„Изменението на климата не винаги се проявява по най-очевидния начин. Лесно е да се екстраполират модели, за да се покаже, че зимите стават по-топли и да се предскаже почти безснежно бъдеще в Европа, но най-новото ни проучване показва, че е твърде опростено. Трябва да се пазим от широкомащабни екстраполации за въздействието на изменението на климата", обяснява професор Алън Хъбард (Alun Hubbard).

Топенето на арктически морски лед доставя 88% от пресния сняг

Хъбард е съавтор на проучването, публикувано в Nature Geoscience, разглеждащо този контраинтуитивен климатичен парадокс: 50%-о намаление на арктическата морска ледена покривка е увеличило изпаренията в открити води и през зимата, а това е подхранило по-екстремни снеговалежи на юг в цяла Европа.

Изследването, ръководено от д-р Хана Бейли (Hanna Bailey) от Университета в Оулу, Финландия, установява по-конкретно, че дългосрочният спад на арктическия морски лед от края на 70-те години на миналия век има пряка връзка с едно конкретно метеорологично събитие: „Звярът от Изток “- февруарският снеговалеж, който блокира големи части от европейския континент през 2018 г., причинявайки загуби от 1 млрд. британски лири на ден.

Изследователите откриват, че атмосферните пари, носещи на юг от Арктика, носят уникален геохимичен отпечатък, разкривайки, че техният източник е топлата открита повърхност на Баренцово море, част от Северния ледовит океан между Норвегия, Русия и Шпицберген. Те откриват, че по време на „Звяра от Изтока“ откритите води в Баренцово море са доставяли до 88% от съответния пресен сняг, паднал над Европа.

Климатичното затопляне повдига похлупака на Северния ледовит океан

„Това, което откриваме, е, че морският лед е ефективен капак на океана. И с неговото дългосрочно намаляване в Арктика се наблюдава увеличаване на количествата влага, която навлиза в атмосферата през зимата, което пряко влияе върху времето ни на юг, причинявайки екстремно силни снеговалежи. Може да изглежда контраинтуитивно, но природата е сложна и това, което се случва в Арктика, не остава в Арктика", отбелязва Бейли.

Когато анализираха дългосрочните тенденции от 1979 г. нататък, изследователите установиха, че за всеки квадратен метър зимен морски лед, изгубен от Баренцово море, има съответно 70 кг увеличение на изпаренията, влагата и снега, падащи над Европа.

Техните открития показват, че през следващите 60 години прогнозираното без лед Баренцово море вероятно ще се превърне в важен източник на увеличени зимни валежи - било то дъжд или сняг - за Европа.

„Това проучване илюстрира, че внезапните промени, наблюдавани в цяла Арктика, наистина засягат цялата планета“, коментира професор Хъбард.

Справка: “Arctic sea-ice loss fuels extreme European snowfall” by Hannah Bailey, Alun Hubbard, Eric S. Klein, Kaisa-Riikka Mustonen, Pete D. Akers, Hannu Marttila and Jeffrey M. Welker, 1 April 2021, Nature Geoscience. DOI: 10.1038 / s41561-021-00719-y

Източник: “Beast From the East” – Snow Chaos in Europe Caused by Melting Sea-Ice in the Arctic, Scitech daily

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини