От х:

Днес в x:

Възстановяват пешеходната зона по Гърбавият мост в Харманли след ремонт

Емблематичната за Харманли архитектурна забележителност -Сводестият мост най-после ще бъде реновиран, а мястото около него-облагородено.

От местната администрация съобщиха, че съоръжението е подготвено за реставрация, консервация и укрепване. А дейностите ще започнат по него до дни.

По-популярен сред местните хора, като Гърбавият мост, той ще бъде отново с пешеходна зона след ремонта.

Ще се цели основно запазването на автентичността на моста. В работата по него ще са включени мерки за спиране на разрушителните процеси по инфилтрация на вода, ерозията на фугите и камъка. Цялостната структура на моста ще бъде почистена, камъните укрепени, а откритите фуги -запълнени с подходящ материал. Подходите към него ще бъдат осветени.

Сумата за обновяването от 605 000 лева е осигурена през проект, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата Интеррег за трансгранично сътрудничество между България и Турция.

Още от 2017 година, когато се срути едно от перилата на моста, се търсят начини за неговото цялостно обновяване. Още тогава кметът на Харманли Мария Киркова издаде заповед, с която назначи комисия с представители на различни държавни институции за оценка на необходимите укрепителни консервационно –реставрационни и ремонтни работи, а по-късно огледи на място направиха и експерти от Министерството на културата.

Гърбавият мост е една от емблемите на Харманли. Построен е през 1585 година над р.Олу дере, за да улесни преминаването на керваните. Днес под него вече няма река, след промяната на коритото на Олу дере с цел под Гърбавия мост да бъде създаден атракцион за местните жители-изкуствено езеро с лодки, което обаче не се случва.

Този мост е единственият изцяло запазен градеж от обособяването на Харманли като селище. Дължината му е 109 метра и е широк 6 метра. За него поръчката е на тогавашния управител на областта Сиавуш Паша. Смята се, че е дело на големия архитект на Османската империя Мимар Синан. Има обаче и версия, че той е издигнат от майстор Лальо-най-добрият чирак на Синан. 

Мраморната плоча с прочутия надпис на старотурски със стихове от поета Саибаи, които в превод на български гласят: "Светът е един мост, по който минава пътят на царя и бедняка“, ще претърпи демонтиране и реконструкция на елементите, тъй като е с изронени участъци. След това ще бъде върната на мястото си на моста.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Az
    az
    0 -11
    16:36, 14 апр 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Па
    Паржу
    1 0
    16:47, 14 апр 2021
    След като се имунизира
  • 3
    Ви
    видимите резултати
    9 0
    20:44, 14 апр 2021
    Този мост е издържал повече от четири века, а бoковите магистрали издържат четири седмици.
  • 4
    Пл
    Пламен
    2 -1
    23:23, 14 апр 2021
    от тия 600 хиляди колко ли приберат? злите клюкарки говорят, че слушалките висящи по фейсбук купили апартаменти по софията с парите за стадиона..
    • ©
      ©
      2 0
      00:59, 15 апр 2021
      Поне 100.
Последни новини