От х:

Днес в x:

14 °C

Възстановяват пешеходната зона по Гърбавият мост в Харманли след ремонт

Емблематичната за Харманли архитектурна забележителност -Сводестият мост най-после ще бъде реновиран, а мястото около него-облагородено.

От местната администрация съобщиха, че съоръжението е подготвено за реставрация, консервация и укрепване. А дейностите ще започнат по него до дни.

По-популярен сред местните хора, като Гърбавият мост, той ще бъде отново с пешеходна зона след ремонта.

Ще се цели основно запазването на автентичността на моста. В работата по него ще са включени мерки за спиране на разрушителните процеси по инфилтрация на вода, ерозията на фугите и камъка. Цялостната структура на моста ще бъде почистена, камъните укрепени, а откритите фуги -запълнени с подходящ материал. Подходите към него ще бъдат осветени.

Сумата за обновяването от 605 000 лева е осигурена през проект, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата Интеррег за трансгранично сътрудничество между България и Турция.

Още от 2017 година, когато се срути едно от перилата на моста, се търсят начини за неговото цялостно обновяване. Още тогава кметът на Харманли Мария Киркова издаде заповед, с която назначи комисия с представители на различни държавни институции за оценка на необходимите укрепителни консервационно –реставрационни и ремонтни работи, а по-късно огледи на място направиха и експерти от Министерството на културата.

Гърбавият мост е една от емблемите на Харманли. Построен е през 1585 година над р.Олу дере, за да улесни преминаването на керваните. Днес под него вече няма река, след промяната на коритото на Олу дере с цел под Гърбавия мост да бъде създаден атракцион за местните жители-изкуствено езеро с лодки, което обаче не се случва.

Този мост е единственият изцяло запазен градеж от обособяването на Харманли като селище. Дължината му е 109 метра и е широк 6 метра. За него поръчката е на тогавашния управител на областта Сиавуш Паша. Смята се, че е дело на големия архитект на Османската империя Мимар Синан. Има обаче и версия, че той е издигнат от майстор Лальо-най-добрият чирак на Синан. 

Мраморната плоча с прочутия надпис на старотурски със стихове от поета Саибаи, които в превод на български гласят: "Светът е един мост, по който минава пътят на царя и бедняка“, ще претърпи демонтиране и реконструкция на елементите, тъй като е с изронени участъци. След това ще бъде върната на мястото си на моста.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Az
  az
  0 -11
  16:36, 14 апр 2021
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 2
  Па
  Паржу
  1 0
  16:47, 14 апр 2021
  След като се имунизира
 • 3
  Ви
  видимите резултати
  9 0
  20:44, 14 апр 2021
  Този мост е издържал повече от четири века, а бoковите магистрали издържат четири седмици.
 • 4
  Пл
  Пламен
  2 -1
  23:23, 14 апр 2021
  от тия 600 хиляди колко ли приберат? злите клюкарки говорят, че слушалките висящи по фейсбук купили апартаменти по софията с парите за стадиона..
  • ©
   ©
   2 0
   00:59, 15 апр 2021
   Поне 100.

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини