От х:

Днес в x:

„Шандор Петьофи“ предава на живо от Унгария навръх патронния си празник

    Основно училище „Шандор Петьофи“ отбеляза 48 години от създаването си с пряко включване от Унгария, съобщиха от школото. Честването на патронния празник се излъчи в образователната платформа Microsoft Teams. За годишнината репортер на училищното предаване „Междучасие“ пътува до унгарския град Кишкьорьош, където направи кадри от къщата на поета-революционер, намиращия се до нея Парк на преводачите и паметника на Петьофи.

    За празника петокласници рисуваха негови портрети на пленер под звуците на цигулар и китарист от класа. В изложбата на открито ученици разказаха как живя, твори и обича поетът на унгарската революция. Ученици изработиха и поднесоха венец и цветя на портрета му. В творческа работилница първокласници и второкласници сами създадоха негови изображения, рисуваха, оцветяваха и подреждаха пъзели с лика на поета, изработиха значки в цветовете на унгарското знаме. Такива, каквито правят унгарските ученици. Такава военна значка, която се нарича кокарда, е носил самият Шандор Петьофи.

    Импресия по негови стихове представиха шестокласници. Ученици от начален етап рисуваха, четоха унгарски народни приказки и представиха унгарски и етно танц. Четвъртокласници представиха кратка история на училището. Патронният празник завърши с рецирал на стихотворението, за което се смята, че е вдъхновило унгарската революция от 1848 година – Националната песен на Шандрор Петьофи. Приветствено слово отправи директорът на Иновативното училище Антоанета Петрова.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ор
      Орфей
      9 -1
      11:29, 15 мар 2021
      Браво.
    • 2
      Ор
      Орфеец
      8 -1
      13:15, 15 мар 2021
      Хубаво е когато дечицата си провеждат тържеството на полянката! А кметството какви мерки и как пръска тревните площи за кърлежи и капуши, разнасяни от бездомни и лошо гледани четирикраки. Кметството си има в момента оправдание с корона вируса и предстоящите избори и другите мерки са ги поставили на заден план. Не дай си боже ако се случи най-лошото пак ли ще е под графата корона?
    • 3
      Ор
      Орфей 30
      5 -3
      16:17, 15 мар 2021
      Едно време това училище беше за пример по времето на ТЖивков.Учителите бяха на почит и всички минали от там сега са на много добро ниво .Сегашните студенти нямаше да изкарат и 8 клас по онова време....
      • Ми
        Митко
        5 0
        20:12, 15 мар 2021
        Едно време .... преди 1/4 век на две смени по 7 паралелки по 26 деца ... сега по 10 деца в клас в 2 паралелки ....
      • 12
        125
        2 0
        02:18, 16 мар 2021
        Там учат само орки.
    • 4
      ШП
      Ш П
      4 0
      20:26, 15 мар 2021
      Любов и Свобода
      Две неща ми трябват на земята -
      те са любовта и свободата.
      Жертвал бих живота безвъзвратно
      за любов,
      любовта да дам за свободата
      съм готов.

    Още новини

    Последни новини