От х:

Днес в x:

Земята пламва от 2011 година

Изследване, проведено от учени от НАСА, предизвика безпокойство сред научните среди, предаде гръцкият вестник "Вима", цитиран от БНР.
Според проучването температурата на Земята се покачва много по-бързо, отколкото се смяташе досега.
1998 година се смята за вододелна година по отношение на световния климат, тъй като тогава бяха отбелязани най-високите температури, измерени на планетата през 20-ти век. Средната температура в глобален мащаб през 1998 достигна 15 градуса по Целзий.

Въпреки това през последвалите години стойностите на средните световни температури се понижиха в сравнение с тези отбелязани през 1998 г. - факт, който беше използван от онези, които поставяха под съмнение съществуването на т.нар. "парниковия ефект", за да подкрепят тезата си, че вредните газове, като въглероден диоксид, който се съдържа в повишени количества в атмосферата, не довежда до покачване на температурите.
Изледването, проведено от НАСА, преобръща това, което знаем. Учените твърдят, че след 1998 г. температурите се понижават главно поради две причини: първо, защото през посочения период слънчевата активност преминава през период на отслабване и второ, защото фенометът "Ел Ниньо" охлажда Тихия океан.
Както, обаче, се посочва в новото изследване на Американската космическа агенция, от тази година се наблюдава отслабване на слънчевата активност и ефектите на феномена "Ел Ниньо" затихват. Смята се, че действието на "Ел Ниньо" ще доведе до още по-големи горещини.

Учените изчисляват, че след 2011 г. и през последващото десетилетие почти всяка година температурата на планетата ще бъде по-висока от тази през 1998 г. Случаите, когато температурата ще бъде по-ниска от тази през 1998 г., ще се считат за "необичаен" метеорологичен факт.

"Нивото на покачване на годишните температури в резултат на човешката дейност през следващите години ще е толкова голямо, че нито едно природно явление няма да е в състояние да спре затоплянето в дългосрочен план", заявява пред "Дейли телеграф" учен от НАСА.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини