От х:

Днес в x:

НАСА съобщава в реално време за приближаване на астероиди

НАСА и Лабораторията за реактивни двигатели са създали в интернет нов сайт, посветен на космическите обекти, които могат да минат близо до Земята.

Самите изследователи ги наричат NEO (Near Earth Object - околоземни обекти), съобщи Лента.ру. На сайта, например, е качена програмата Asteroid Watch Widget. На базата на данни на НАСА тя показва петте предстоящи сближавания на големи космически обекти със Земята.

Предвижда се в бъдеще в реално време да се съобщава за всички подобни случаи на приближаване на космически тела до Земята на разстояние под 7,4 милиона километра.

Според календара на НАСА на 8 август 2009 година голямо небесно тяло, чието име не се съобщава, ще прелети на 6 млн. километра от нашата планета. За сравнение: апогеят на орбитата на Луната е малко над 400 000 километра. Освен новия сайт, НАСА вече има и микроблог на Twitter, посветен на NEO, който се нарича Asteroid Watch.

Напоследък НАСА качва информация за много от проектите си в интернет. Неотдавна например космическото ведомство предостави на всички желаещи достъп до данните от спътниковото наблюдение на нивото на световния океан в реално време.

На сайта Sea Level Viewer ползвателите получават възможност да видят модел на земното кълбо, на който е изписано не само нивото на океаните, но температурата на водата.

Освен това неотдавна НАСА качи в глобалната мрежа видеообиколка на Международната космическа станция с отлично качество

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини