От х:

Днес в x:

Учени се опитват да "реабилитират" Плутон

От 24 август 2006 г. списъкът с планетите в Слънчевата система вече не е същият. Плутон бе изваден от този списък, който вече наброява едва 8 планети, три планети джуджета и няколко небесни обекта, обявени за малки тела в Слънчевата система, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Три години по-късно редица астрономи и учени, най-вече от другата страна на Атлантическия океан, се опитват да окажат натиск, за да се възобновят дебатите и Плутон отново да заеме своето място сред планетите в Слънчевата система. Макар този въпрос да не е в дневния ред на 27-ото Общо събрание на Международния астрономически съюз в Рио де Жанейро от 3 до 14 август, Плутон ще бъде в центъра на обсъжданията.

Навремето се е смятало, че Плутон, открит през 1930 г. от американеца Клайд Томбо, е с по-големи размери. Ексцентричната му орбита била непозната на учените. Затова астрономите не се поколебали да го поставят сред планетите. От етимологична гледна точка планетата е блуждаеща звезда.

В миналото хората давали това определение на всички небесни тела, които се движат, за разлика от звездите, чието положение остава непроменено.

Луната и дори Слънцето са били смятани за планети в някои древни космологии.

Новите усъвършенствани телескопи и системи за измервания обаче промениха редица характеристики на Плутон. Размерите му се оказаха по-малки, отколкото се смяташе - екваториалният му диаметър е около 2300 км и е значително по-малък от този на Луната - 3474 км.

От друга страна структурата му - голяма ледена топка, е различна от тази на останалите планети в Слънчевата система - близките до Слънцето скалисти планети Меркурий, Венера, Земя, Марс и по-отдалечените газови гиганти Юпитер, Сатурн, Нептун, Уран.

Силно наклонената му орбита е и ексцентрична, затова Плутон среща по пътя си редица други тела, астероиди, докато се завърта около Слънцето. Тези аргументи не подкрепят оставането на Плутон в групата на планетите в Слънчевата система. Решаващият удар обаче дойде от Куйперовия пояс в покрайнините на Слънчевата система, където астрономи откриха тела, чиито размери са по-големи от тези на Плутон - UB313, кръстено впоследствие Ксена, с диаметър 2800 км, Седна с диаметър 1800 км и Кваоар с диаметър 1200 км.

От този момент трябваше тези тела да бъдат поставени сред планетите или да се признае, че Плутон не е планета.

Именно това направи Международният астрономически съюз през 2006 г. Интересът на учените към тази ледена топка обаче остава непроменен в очакване американският апарат "Нови хоризонти" да прелети край нея на 14 юли 2015 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини