От х:

Днес в x:

Няма доброволци по дарителската кампания за реконвалесцентната плазма в Хасково

Изображение 1 от 3

    Без доброволци мина първия ден, в който Хасковското отделение по трансфузионна хематология  се присъедини в националната кампания  "Дари плазма! Спаси трима!".

    Пред кръводарителския център тази сутрин желаещи да дарят кръв не липсваха, но в крайна сметка се оказа, че това са хора, дошли да помогнат на свой близък като кръводарители.

    Няма засега желаещите от региона, преболедували Ковид-19 и които са в показатели за дарители на реконвалесцентната плазма, коментира началничката на Отделението по трансфузионна хематология д-р Балина Бозова. 

    В Хасково  се води стандартно взимане на кръв от преболедували коронавирус пациенти. Акцията е всеки понеделник и четвъртък от 7.30 до 9.30 часа. Тогава по график банките се предават на Районния център за трансфузионна хематология в Пловдив, където става извличането на реконвалесцентната плазма чрез плазмофереза.

    Извлечената плазма в Пловдив от дарената кръв в Хасково ще се връща отново в нашия регион за нуждите на болничните заведения тук. Засега обаче няма и заявления от клиниките в региона за реконвалесцентната плазма, добави д-р Бозова.

    Методът чрез преливане на плазма е сред най-ефективните лечения на инфектирани с Ковид.

    Почти в цялата страна кампанията "Дари плазма! Спаси трима!" е вече активна. И в по-големите областни центрове доброволците са много. Кръв за извличането на плазма дават преболедували коронавирусната инфекция хора от цели съсловия-свещеници, юристи, военни, лекари.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ва
      Ваня
      45 -2
      17:04, 7 дек 2020
      Какви доброволци търсите в Хасково, то скоро хора няма да има живи. Знаете ли, че днес от болницата в Хасково връщат пациенти с двустранна бронхопневмония, нуждаещи се от хоспитализация, поради липса на места. Не им се прави дори тест за ковид, препращат се за домашно лечение без да са прегледани в спешно и да е констатирано състоянието им. Не се уважават и преценките на личните лекари за необходимостта от болнично лечение. Ако дочакаш да се освободи място в болницата може и да оцелееш.Как да се доверява на здравната система, на уверенията на властите, д-р Гелов и щаба, че места ще има за всеки нуждае се. Кошмар! Дано Господ ни опази!
    • 2
      До
      Доброволец
      13 -3
      17:50, 7 дек 2020
      Чакам да минат 40 дни и отивам в центъра.
    • 3
      Ян
      Янко Митев
      5 -3
      19:02, 7 дек 2020
      Доказателство за тъпотия!
    • 4
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ян
        Янко Митев
        8 0
        20:46, 7 дек 2020
        То това народност и религия не гледа...нито държава
      • Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 5
      За
      За
      2 0
      22:47, 7 дек 2020
      Те повечето с номер 19 са орки на тях само ако им дадеш пари вършат нещо няма доброволни
    • 6
      Сл
      сложно е с доброволците
      12 0
      23:01, 7 дек 2020
      Как да има, като много хора не знаят какво са преболедували! Няма достъп до лекари - лекуват по телефона, няма достъп до рентгенови снимки, няма достъп до тестове. Кой ще даде 130 лв щото се съмнява, че е изкарал короната, само за да помогне! Народа е на ръба! Със сигурност има желаещи, но нукои нямат време да доказват, че са преболедували. Други пък ги се надяват, че ако не са го хванали досега, при тестване ще се разболеят! Организация трябва - най малкото който иска да дари кръв - да се тества, за да знае има ли антитела или не!
    Последни новини