От х:

Днес в x:

Селото на пребития през май пенсионер вече е с видеонаблюдение

Изображение 1 от 4

    Селото на жестоко пребития и ограбен пенсионер в средата на май-Браница вече е с видеонаблюдение.

    Възрастният мъж беше нападнат в дома си от 32-годишен, както се оказа след задържането му, рецидивист. Пенсионерът бе завързан и бит, а целта на нападателя-да прибере пенсията му от 200 лева.

    Потърпевшият 78-годишен мъж бе откаран в харманлийската болница, където лекуваха раните му, а преди месец нападателят му получи присъда от година и половина затвор.

    През 2018 година пък край селото стана убийство на млада жена, наръгана от партньора си от ревност.

    Именно тези случки са наклонили везните  към това от селото да искат видеонаблюдение.

    Пет камери са разположени на възлови места в населеното място сега.

    В Браница живеят около  80 души, предимно възрастни хора. Камерите се наблюдават в кметството.

    За  изграждането на видеонаблюдението  селото е спечелило  финансиране по кампанията на местната Община „Харманли на 510 години“. По нея можеха да кандидатстват за суми до 2 000 лева неформални младежки групи с разработки, свързани със социално-културния облик на общината.

    Проект “Сигурност“ за Браница е спечелен от организацията „Браничанче“.

    „След тежкия инцидент преди няколко месеца в селото ни, хората бяха много изплашени и под стрес. В Браница постоянно живеещото население е от предимно възрастни хора, малко са младите ни. Затова  решихме да се подсигурим с видеонаблюдението.“, сподели кметският наместник на селото Марийка Нейкова. Тя коментира, че засега в Браница е спокойно и откакто са монтирани камерите, не са ставали кражби.

    Освен в това харманлийско село, с подкрепата на Община Харманли видеонаблюдение имат вече и в село Бисер. Там проектът е спечелен от Неформалната младежка група „Зорките бисерчани “.

    И тук камерите са пет, монтирани са на инфарктните места в селото. За разлика от Браница, хората, които живеят в  Бисер, са доста. Около 1000 са местните жители, казва кметът Валентин Найденов.

    Пунктът за наблюдение и в това село е в кметството. Когато кметът няма възможност, с преглеждането им се заема секретарят на кметството.

    „Откакто имаме  камери започнахме да виждаме това- онова и сме по-наясно какво се случва в селото и защо. По принцип нямаме висока битова престъпност, но камерите са допълнителна превенция. Редовно и кварталният полицай ни наобикаля, така че сме спокойни“, казва кметът Найденов.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Па
      Паладин
      5 -4
      15:19, 7 дек 2020
      След дъжд качулка!
      • Бъ
        бъзз
        4 -2
        16:16, 7 дек 2020
        Дъждът не вали само един път.
        Случва се и да повтаря!
    Последни новини