От х:

Днес в x:

26 °C

Осем години от трагедията в с.Бисер

  Осем зими се извъртяха от мразовития снежен 6-ти февруари на 2012 година. От деня на страховитото бучене на талазите вода, излезли от пределите на язовир Иваново...

  В хасковски регион придошлите води на реки и язовири, след седмица проливни дъждове, отнеха живота на общо 11 души.

  Под хилядите кубици завинаги останаха шестима жители от с. Бисер.

  Водната стихия помете домовете на мнозина.

  Настанаха тъжни дни за бисерчани, докато се окопитят от ужаса. Изминаха месеци, докато селото започна да се възстановява. Властите помагаха, Червеният кръст помагаше, хиляди дарители от цялата страна се включиха в акциите в подкрепа на местните, хората си подаваха един на други ръка и помагаха на пострадалите. За тези, чиито разрушени от водните талази къщи бяха единствени, правителството помогна-възстанови ги. Новите домове обаче пробудиха раздори между съседите, настроиха приятели едни срещу други, започнаха сметки кой колко има, и защото да няма повече от този дето преди е имал по-малко...време разделно.

  Виновна е община Харманли за безстопанственост спрямо яз.Иваново и неизрядната му стена, която не е издържала под напора на водата, произнесе се съдът след години. Присъдата: общината да плати обезщетения за над 4 млн.лева на пострадалите и загубилите близки. За разплащането им от местната администрация потърсиха безлихвен заем от държавата.

  От три години насам хората в с. Бисер не отбелязват трагичната дата заедно. Не искат да си спомнят за черния ден.

  Само близките на загиналите почитат паметта им.  В тесен кръг.

  И все пак не всичко е в черни краски. През изминалото лято, например, младите от Бисер облагородиха зелените площи в центъра на селото с финансовата подкрепа на Община Харманли.
  Преди това улиците, тротоарите  и възловите места в Бисер бяха обновени със средства по проекта на местната администрация, спечелен по  Програмата за развитие на селските райони. 

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ма
   Майка
   17 -1
   14:06, 6 фев 2020
   Такива трагедии не трябва да се забравят, за да не се повтарят...
  • 2
   Ал
   Алфа ренегат
   10 -1
   19:17, 6 фев 2020
   Бог да прости загиналите в трагедията.Управляващите отговорни за това да получат справедливоста на всевишния.

  Хороскоп за 12.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
  12 юли 2020
  Последни новини