От х:

Днес в x:

3 °C

Осем години от трагедията в с.Бисер

  Осем зими се извъртяха от мразовития снежен 6-ти февруари на 2012 година. От деня на страховитото бучене на талазите вода, излезли от пределите на язовир Иваново...

  В хасковски регион придошлите води на реки и язовири, след седмица проливни дъждове, отнеха живота на общо 11 души.

  Под хилядите кубици завинаги останаха шестима жители от с. Бисер.

  Водната стихия помете домовете на мнозина.

  Настанаха тъжни дни за бисерчани, докато се окопитят от ужаса. Изминаха месеци, докато селото започна да се възстановява. Властите помагаха, Червеният кръст помагаше, хиляди дарители от цялата страна се включиха в акциите в подкрепа на местните, хората си подаваха един на други ръка и помагаха на пострадалите. За тези, чиито разрушени от водните талази къщи бяха единствени, правителството помогна-възстанови ги. Новите домове обаче пробудиха раздори между съседите, настроиха приятели едни срещу други, започнаха сметки кой колко има, и защото да няма повече от този дето преди е имал по-малко...време разделно.

  Виновна е община Харманли за безстопанственост спрямо яз.Иваново и неизрядната му стена, която не е издържала под напора на водата, произнесе се съдът след години. Присъдата: общината да плати обезщетения за над 4 млн.лева на пострадалите и загубилите близки. За разплащането им от местната администрация потърсиха безлихвен заем от държавата.

  От три години насам хората в с. Бисер не отбелязват трагичната дата заедно. Не искат да си спомнят за черния ден.

  Само близките на загиналите почитат паметта им.  В тесен кръг.

  И все пак не всичко е в черни краски. През изминалото лято, например, младите от Бисер облагородиха зелените площи в центъра на селото с финансовата подкрепа на Община Харманли.
  Преди това улиците, тротоарите  и възловите места в Бисер бяха обновени със средства по проекта на местната администрация, спечелен по  Програмата за развитие на селските райони. 

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ма
   Майка
   17 -1
   14:06, 6 фев 2020
   Такива трагедии не трябва да се забравят, за да не се повтарят...
  • 2
   Ал
   Алфа ренегат
   10 -1
   19:17, 6 фев 2020
   Бог да прости загиналите в трагедията.Управляващите отговорни за това да получат справедливоста на всевишния.

  Хороскоп за 19.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  19 фев 2020
  Последни новини