От х:

Днес в x:

1 °C

БСП – Хасково предлага пакет от мерки за защита на гражданите и бизнеса

Общинските съветници от „БСП за България“ в Общински съвет - Хасково предлагат да се предприемат пакет от мерки за защита на гражданите и бизнеса за справяне с извънредната ситуация и икономическите последици, вследствие на усложнената епидемиологична обстановка.

„С предприетите мерки ще подпомогнем и облекчим гражданите на Община Хасково, както и местния бизнес, които са оставени без подкрепа в тези трудни за всички ни времена. С вяра, че ще преминем през тежкото време по-силни и подкрепящи хората, които са ни избрали да провеждаме местна политика в Община Хасково.

Предлагаме финансирането на тези предложения да бъде осигурено от Бюджета на Община Хасково, Държавния бюджет и от средства от ЕС“, пиша от БСП - Хасково в докладна записка.

От политическата партия предлагат Общински съвет - Хасково да вземе следните решения:

1. Освобождаване от такса битови отпадъци за юридическите лица, които са преустановили дейност за периода на действие на извънредната обстановка и 60 дни след отмяната й, за да могат да посрещнат своите задължения и предстоящите икономически последици;

2. За периода на извънредната обстановка и шест месеца след нейното приключването да се освободят от лихви за данъци и такси за просрочени задължения на физически и юридически лица от Община Хасково;

3. Освобождаване от патентен данък за последното тримесечие на 2020 г.;

4. За периода на извънредната обстановка да не се заплаща наем за: помещения, търговски обекти, както и тротоарно право или иначе казано използването на тротоарните площи с търговска цел срещу възнаграждение; сергии и магазини на пазари и други места на територията на Община Хасково, отдавани от община Хасково и общинските търговски дружества, които не могат да работят поради наложените мерки във връзка с извънредната обстановка. По този начин ще подкрепим малкия и среден бизнес, който е икономически парализиран от епидемията и наложеното във връзка с нея спиране на дейността му в известна степен. Същевременно това цели и запазването им като бъдещи наематели, които чрез дейността си да осигурят приходи за общинския бюджет. Наред с това следва да се има предвид и че за преустановяване на плащанията на наемите е налице и правно основание. В действащото законодателство - чл. 306 от ТЗ урежда хипотезата на "Непредолимата сила", каквато безспорно е въвеждането на извънредната обстановка. Според чл. 306, ал.4 от ТЗ "Докато трае непреодолимата сила, изпълнението на задълженията и на свързаните с тях насрещни задължения се спира";

5. За всички ученици от Община Хасково, които нямат възможност, да се осигурят необходимите електронни устройства, снабдени с интернет връзка за осъществяване на дистанционното обучение, което се провежда, ако такива до момента не са, тъй като така гласи и предписанието на МОН;

6. Да се освободят учениците и студентите от таксите за общежитие до края на учебната година;

7. Да не се начисляват такси за детските градини и яслите за първите 3 месеца след края на извънредната обстановка;

8. Освобождаване от такса за ползване на пазари за търговия с промишлени стоки, за фирмите, които са преустановили работа, за времето на извънредното положение, включително и един месец след отпадане на извънредното положение. Това относно местата, които са отдадени от община Хасково;

9. Освобождаване от такса за „Синя зона“ за периода до края на извънредната обстановка;

10. Средствата от бюджета за Представителни разходи на Общински съвет – Хасково да се разпределят на доброволците, които са на първа линия в борбата с COVID-19.

Предложенията са входирани в деловодството на община Хасково, уточниха от БСП – Хасково.

Припомняме, че вчера от общинската администрация съобщиха, че кметът Станислав Дечев също предлага облекчения за хасковските фирми, засегнати от новите противоепидемични мерки. Градоначалникът предлага да се освободят от такса „тротоарно право“ и от наем дружествата, стопанисващи обекти общинска собственост, чиято дейност е спряна с противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването за периода 27 ноември – 21 декември 2020 г.

Всички предложени мерки трябва да се гласуват на заседанието на Общинския съвет през декември.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Хр
  Християнин Комунист
  6 -7
  16:49, 27 ное 2020
  Всички излизат с едни и същи мерки ,
  само не казват откъде ще дойдат парите
  .....
  Само ние християните - комунисти сме директни :
  "Да вземем втората риза на мутрите и бейовете со кротко со блажко , а ако требе и со малко кютек "
 • 2
  Чл
  Член на БСП
  17 -7
  17:38, 27 ное 2020
  Като ги гледам тези са излезли от комикс на МИКИ МАУС....карикатури . голям смях ми предизвикват празните им погледи и налудничави физиономии.. Но трябва да им се признае на двамата младежи с нестандартна сексуална ориентация,че изиграха другаря Станчев много добре.Срам за нашета партия но скоро ще се върнем старите комунисти и нещата ще се оправят.
  • И
   И
   12 -2
   20:40, 27 ное 2020
   нови, и стари- винаги сте били леваци. Я си стойте у дома най-добре! Не че тези са цветя и рози!!
 • 3
  Се
  Сексист
  12 -2
  19:47, 27 ное 2020
  Тия пък не се спряха.
 • 4
  Ти
  Тичо
  11 -6
  20:16, 27 ное 2020
  Тоя Коста - банкер, той ли е социалист?? Опорочено!!
 • 5
  Св
  Свинаров
  13 -2
  20:25, 27 ное 2020
  Първият- стара комсомолска номенклатура и по тая линия му дадоха да управлява банка.
  Дамата- съпруга на нов милионер.Евентуално и бъдещ депутат.
  Третият- Ходжов.- зет на Гено "пу.....а"Златно руно.
  Четвъртият - председателя на местната структура на БСП.Ергенче.
  Петият- червен от всякъде.
  Шестият- правнук или праправнук на кмета на Хасково от 60- те Богданов.Внук на следователя от Харманли Богдан Кирилов.
 • 6
  Ма
  Марко
  11 -4
  20:47, 27 ное 2020
  Всички са ментета, за съжаление техният джоб си гледат лоша генетика има българина и българомохамеданина, ще минат години и пак на бай ганьо няма да му дойде акъла прост народ прости управляващи.

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини