От х:

Днес в x:

Тодор Кръшков: „Неизтребимият хасковски баджанакизъм“

Изображение 1 от 3

    Постоянната комисия по предотвратяване и разкриване конфликт на интереси в Общинския съвет на Хасково е отхвърлила предложението на председателя си Тодор Кръшков, който е съветник от ГЕРБ, за образуване на проверка за конфликта на интереси срещу д-р Матей Матеев, който съвместява две управленски длъжности. Медикът е началник на Специализираната болница по активно лечение по онкология в Хасково и на МБАЛ „Св. Екатерина“ в Димитровград.

    Предложението на Тодор Кръшков не е прието, след гласуване с „въздържал се“ от членовете на комисията Йозджан Мехмед (ДПС), Даниел Йорданов (БСП), Здравко Запрянов (независим) и Стоил Стоилов (ГЕРБ) и „против“ на Тянка Дякова (Българе). От заседанието е отсъствал Мирослав Войников (ГЕРБ).

    Мнението си с коментар по темата до редакцията ни изпрати Тодор Кръшков, който съобщи, че вече е подал заявлението си за напускане на Постоянната комисия по предотвратяване и разкриване конфликт на интереси, като неин председател и член.

    Публикуваме текста без редакторска намеса:

    Ако има нещо по-неизтребимо от Ковид-19 в Хасково, това е местният баджанакизъм. Срещу него няма открито нито лекарство, нито ваксина, нито дори прахче, облекчаващо симптомите. Хасковският баджанакизъм се прихваща не само по полов път, а и по въздушно-капков, при контакт и дори по телепатия. Както и по политическа линия. Забелязвате ли колко партии-баджанаци има?

    Ето пример. Комисията по конфликт на интереси при Общинския съвет в Хасково отказа да образува проверка за наличие или липса на конфликт на интереси за д-р Матей Матеев, който е едновременно шеф на хасковската онкоболница и на димитровската МБАЛ „Св. Екатерина“. За скандала наскоро писа Taran.news, репортаж бе излъчен и по телевизия еТV. По закон публикации в медиите се приемат за сигнал до комисията за конфликт на интереси и са повод за започване на проверка. Заемането на шефски места в две търговски дружества със сходна дейност без съгласието на собствениците – в случая двата Общински съвета, е категорично забранено от Търговския закон. Като шеф на двете болници д-р Матеев е сключвал договор между тях, като се е договарял със себе си и в крайна сметка се е подписвал и като възложител, и като изпълнител. Това пък е категорично забранено от закона за противодействие на корупцията, където се казва, че лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да се разпорежда с държавни или общински средства в полза на търговски дружества, в които то или свързани с него лица са в органите за управление. В Хасково обаче баджанакизмът е по-силен от закона, затова това ще си остане така. Ситуацията с едновременното управление на две болнични заведения е особено неприемлива и поради сложната обстановка с коронавируса. В цялата страна се чуват вопли, че медиците са на ръба на силите си. В димитровградската болница вече имаше скандал с върнат болен пациент. Изтощението на медиците обаче явно не се отнася за болничните шефове, щом някой от тях успява да ръководи едновременно две тежки болници – едната за онкоболни, другата с ковид отделение.

    Изнесените публично данни за закононарушения трябваше да бъдат обект на проверка за конфликт на интереси, но в казуса се намеси прословутият баджанакизъм  и случаят бе заметен под килима.

    Защо точно баджанакизъм? Защото д-р Матеев е в подобни отношения с известен хасковски общински съветник, чието влияние очевидно се разпростира върху всички политически групи в Общинския съвет, защото членовете на въпросната комисия за конфликт на интереси са от почти всички представителни групи в ОбС. И четирима от тях гласуваха „въздържал се“, вероятно от срам, докато един от членовете, още по-близък от близките, бе „против“. Пишещият тези редове единствен гласува „за“.

    Всъщност по-точно казано комисията не отказа образуването на проверка за конфликт на интереси, защото няма такива правомощия, а отказа да предложи на Общинския съвет да образува такава проверка. Местните комисии за конфликт на интереси са с предварително вързани ръце и техните правомощия да извършват самостоятелни проверки са орязани единствено до… селските кметове. Законът за предотвратяване на корупцията е очертал техният кръг на компетентност – да проверяват селските кметове, управителите на общинските фирми и представителите на общината в търговски дружества. Обаче за първите комисията може да се самосезира и самостоятелно да реши да започне проверка, докато за шефовете във фирмите такова решение трябва да се вземе от Общинския съвет. Каква е логиката за това разграничение, тайна великая ест. Явно са го писали много умни хора. Или много прости.

    А може би има обяснение. Един селски кмет може да открадне най-много няколко кубика дърва, докато управителят на общинска фирма борави с милиони левове годишно. Онкоболницата например има годишен бюджет от около 9 милиона лева.

    Ограниченията за местните комисии за конфликт на интереси всъщност са заложени в една Наредба на правителството с главозамайващо звучаща абревиатура – НОРИПДУКИ. В превод – Наредба за организацията и реда за извършване на проверки на декларациите и за установяване на конфликт на интереси. В интерес на истината в нея няма и ред за установяване на баджанакизъм. Всъщност няма и нужда. Публична тайна е.

    Затова обмислям на някое от следващите заседания да внеса предложение гореописаната комисия, която носи гръмкото официално име „постоянна комисия за предотвратяване и разкриване конфликт на интереси“ да бъде прекръстена на „комисия по баджанакизъм“. И семпло, и достоверно.

    И в същата докладна записка да си подам оставката като член и председател на тази комисия, защото не мога да бъда председател на комисия, която носи подобно име.

    Тодор Кръшков,

    Общински съветник, председател на досегашната комисия за конфликт на интереси в Общинския съвет, бъдеща „за баджанакизъм“, на която няма да бъде председател, нито член.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (45)

    • 1
      Ян
      Янков
      112 -4
      16:01, 20 ное 2020
      Ха добър ден, свате!!!
      Абе Кръшков, ти сега ли го разбра този баджанакизъм хасковски?
      Ти къде живя,преди да станеш мастит ГЕРБ-политик?
      Един съвет - не пиши повече такива статии,от сорта -"Само аз съм честен-всички други са маскари!"
      Излагаш се!
      • Ок
        окнЯ
        39 -5
        16:12, 20 ное 2020
        По добре късно отколкото никога.
      • М.
        М.М.
        58 -1
        16:18, 20 ное 2020
        Доктора май е свързан с Златко Марчев .
      • По
        Порчо
        83 -3
        17:20, 20 ное 2020
        Кръшков, а нещо да кажеш за "братчедизма"? Той е много разпространен в горните нива на мафията ГЕРБ, на която и ти служиш! Или там не може да се пипа?
    • 2
      То това от днес и вчера ли е? Масово хора които за абсолютно нищо не стават ( но са НАШИТЕ ХОРА, ръиш ли :) ) ги вземаме по фирмите и други ги носят на гърба си? Тая ваща селяндурска общност никога няма да се оправи, батаците ви стават по големи и по големи. И това е навсякъде, няма място в тва село което наричате град, да няма човек на човека и така по веригата. За това, ВРЕМЕННО ПРЕБИВАВАЩ В ГРАДА! :)
      • Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Пи
        Писача ...
        13 -1
        20:10, 21 ное 2020
        Не познавам писалият това,Обаче....
        ..що за шизофрения е ..да си политик от ГЕРБ в Хасково,а да имитираш бунт срещу Шуробаджанащината !??

        Та ГЕРБ Са ,живото Въплъщение на ..грубата ..Цинична ...
        .. Безкрупулна Шуробаджанащина !!!
        ГЕРБ Уволняват всеки дръзнал да не е съгласен с Тях,...с Гаулайтерите им по места ...и назначават
        .. Само Членове на ГЕРБ !
        ...
        ГЕРБ са въплъщение на Злото и членовете им ще си получат заслуженото.

        Пишещият Крушков,слугувайки на ГЕРБ,си купи билет за Титаник.
    • 3
      До
      До комисията
      81 -2
      16:16, 20 ное 2020
      Я си проверете главния архитект. Пред КПКОНПИ декларирал, че няма нито 1лв. от къде къща с басейн? Жена му какво работи? Как издържа две деца? Проверете малко в тази община как дава акт 16 на сгради, които той е проектирал. Сам себе си ли проверява? Да не говорим, че има регистрирано проектантско бюро и е главен архитект.
      • Ми
        Милев
        15 0
        16:37, 20 ное 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ня
        Няма да пипате ДПС
        22 -8
        20:26, 20 ное 2020
        Забранявам да се коментират назначенията на ДПС...
      • Лю
        любопитен
        6 -20
        22:45, 20 ное 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • До
        До любопитен
        25 0
        23:57, 20 ное 2020
        Информацията е обществено достъпна. Всяка година се публикува.
      • Аф
        Аферата
        11 0
        00:08, 21 ное 2020
        Спри да го защитаваш, Динко ще разбере!
    • 4
      До
      долу тези плюнки
      19 -2
      16:32, 20 ное 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 5
      Но
      Новият Политик
      55 -15
      16:42, 20 ное 2020
      Кръшков, Кръшков, поне да не те знаем какъв си, а? Защо не напишеш нещо за кумове, сватове, кумци, кумици, гугутки? За Добрев, примерно? За Захариева? А, верно, те пък ти плащат едни пари там...
      Ти беше и си оставаш един неудачник. Като си толкова честен и отдаден, защо не станеш доброволец в някое Ковид отделение? Мило ти е животчето, а?
      Нито си журналист, нито си писател. Ти си обикновен графоман, което е медицинско състояние. Написал една книга, не казвам роман, защото би било обида към литературата, на вестникарска хартия с формат на ученическа тетрадка. И то с пари на ГРОБ май беше, а? От един дребен господин с мустаци.
      Ти си платен драскач. Още от 2011 г. А тая злоба как извира от такъв малък човечец?
      И кажи да ти подарят някоя дрешка, че така приличаш на социално слаб бездомник.
      Каузата ти каква беше? Да боядисваш стени? Това сам си го казваш в едно интервю. И как Малък Мавър те поканил да работиш за нея.
      Стани един бояджия. Ще вадиш повече пари. И поне ще са с честен труд.
      Или и това не умееш.
      Има ли нещо, в което да не си се провалил?
      Сега "работиш" за хунтата. Но идва Видовден!
      И един съвет - Не се опитвай да хапеш този, който може да те изяде!
      #МутриВън!
      #БъдетеЗдрави
    • 6
      Тъ
      Търси се
      51 -4
      16:50, 20 ное 2020
      Сложете му снимка на този Кръщков да го видим. Какво сте ми сложили входа на онкото. Нека го видим този честен човек.
      • За
        Заповядай
        20 0
        17:43, 20 ное 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 7
      Да
      дааам
      30 -11
      17:35, 20 ное 2020
      Както всеки средностатистически и нормален човек и Кръшков сигурно си е мислел че като влезе в общинския съвет и нещо може да промени.Да, ама не.Там всичко се движи от интересите и да не настъпим някого по мазола. Придържат се към линията на партията която е на власт и се съобразяват с тези които са на власт.Нищо друго не минава.Ама логично било, ама конфликт на интереси имало .....тва е, този е наш човек и не го бараме, не гласуваме против него щото после и той нещо няма да ни гласува ....Е за тва няма да се оправим.Баджанащина.Добре дошъл в клуба на осъзналите се Кръшков.
      • До
        До дааам
        57 -3
        17:52, 20 ное 2020
        Да ти кажа, колега аз в общинския съвет хора от ГРОБ не съм чул да влизат за друго освен да променят стандарта си на живот към по висок.
      • Из
        ИЗБИРАТЕЛ
        12 -1
        23:26, 20 ное 2020
        Нещо тотално е сбъркано в мисленето, ако твърденията Ви отразяват достоверно истината!
        Точно общинските съветници би трябвало да са най-независимите хора, защото не са назначени, а са ИЗБРАНИ от гражданите и им се плаща от нашите данъци за да решават общите ни проблеми!!! Хората не се интересуват от партии, а от условията в един град, позволяващи им да изживеят живота си достойно и смислено.
      • Мн
        много си заблуден
        5 -2
        15:47, 21 ное 2020
        Всеки който е отвън мисли че нещо може да промени и като влезе разбира че не може.
    • 8
      Ку
      Кумът
      31 -9
      17:39, 20 ное 2020
      Кръшков, ай скрий се някъде, че вече ставаш смешен.
      Както се казваше в един велик филм - Властта похабява тези, които не я заслужават!
      Даже не съм ти чел статията, но знам какъв си и това ми е достатъчно.
      Жив и здрав!И се пази от ковида. Че да не се наложи утре тези лекари да те спасяват.
    • 9
      До
      Доналд Тръмп
      30 -3
      17:48, 20 ное 2020
      Тодоре, да не ставаш и ти републиканец? Идвай при нас заедно с Антон. Цв Цв поне умее да печата бюлетини. Заради това го викнах в Джорджия сега.
    • 10
      Не
      не разбрах
      21 -14
      17:53, 20 ное 2020
      Защо бе джанъм напуска Кръшков, като трябва според мен да си подбере още хора като него и да остане, а да напуснат тези дето са се въздържали или гласували против.Значи имаше един читав човек и те ще го изгонят.Как ще живеем така ако не се опитаме да си оправим живота.Нали вече не остана никой дето да не е разбрал - трябва да променим системата иначе оставяме всичко в ръцете на най некадърните, най "въздържащите се" и т.н.Като оставяме читавите хора да си тръгват сами и не ги подкрепяме какво аджеба правим - унищожаваме си собственния живот и подпомагаме нагаждачите.Защо бре Кръшков си тръгваш, бори се. Тоя пък доктор Матеев как не го е срам да прави далавери и да го обсъждат хората пък на него да не му пука.Защо честните хора доброволно оставят всичко в ръцете на нечестните.Къде е това знаме и светило Делян Добрев да се изкаже по темата, ама не, дълбоко е скрит някъде и се чуди сега с Бойко ли да остане или да ходи при Цветанов.Къде ви е волята Герб за промяна като само си гледате собствения интерс и краденето.Кръшков, в очите на хората ти си от Герб защото влезе в общинския съвет от тяхната листа.Герб какво казаха, не те ли подкрепят? А ще чакат избиратели после, или само смятат да плащат за гласове?
    • 11
      Зл
      Златистия
      27 0
      18:23, 20 ное 2020
      Ам,чи няма конфликт на интереси,хамсалаци!Има съвпадение на интереси!!!
    • 12
      Др
      друг
      45 0
      18:45, 20 ное 2020
      Че то и д-р Янев е така - шеф на общинското ДКЦ1 и шеф на частната болница Хигия.
    • 13
      Ст
      Станчо
      27 -6
      19:04, 20 ное 2020
      Кръшко ти от колко места получаваш заплати
    • 14
      Ед
      едвин съвет
      40 -5
      19:09, 20 ное 2020
      Кръшков ,много те плюят тука. Нещо не е както трябва. Ако искаш да запушиш устата на всички " плюнкаджии" хвърли оставка не само като председател на комисията , ами направо напусни демонстративно общинския съвет като свърталище на шуробадженащината и напусни ГЕРБ като мафиотска партия. ДА АМА СТИСКА ЛИ ТИ?
    • 15
      Да
      Данчо ментата
      30 -4
      19:15, 20 ное 2020
      Колко взима един съветник на комисия. Хайде Кръшков кажи си и ще те разберем че всичко е за пари.
    • 16
      Го
      Гордоста на ГЕРБ
      13 -6
      20:34, 20 ное 2020
      Кръшков какво си ти ... А знаеш ли ..... И ние знаем
      • Ве
        Вени
        16 -5
        21:21, 20 ное 2020
        Нереализиран човек през живота си.Нека покаже нещо стойностно ,което е свършил.
        Има ли- НЯМА.
      • От
        Отговор
        16 -3
        21:59, 20 ное 2020
        Кръшков , кръшка здраво на гърба на хората !
    • 17
      Ди
      Дидко Пискюла
      13 -1
      21:15, 20 ное 2020
      И ние така не открихме никакъв конфликт на интереси.
    • 18
      Ле
      Леко Сконфузен
      24 -4
      21:38, 20 ное 2020
      Добър вечер, будни граждани на гр. Хасково!
      Повдигната в статията тема наистина е наболяла и актуална.
      Но четейки между редовете (истината винаги е между редовете), все стигам до 1 парадокс - както и да го смятам, сметката все не излиза.

      Първата хипотеза на “неизтребим хасковски баджаканизъм” (цитирам буквално, защото дори хора от т.нар. Малцинствени групи не съм чувал да обогатяват книжовния бг език с подобни екзотични термини) не следва ли да бъде:
      “Никому неизвестно Евтино съставителче на възпоменателните страници във вестниците, след няколко “случайни” среща с “високопоставени” бизнесмени ог ГРОБ-Хасково, изведнъж не само влиза в Общинския съвет на града, но и става председател на Постоянната комисия за установяване и преустановяване на конфликти на интереси?

      Освен това, след като авторът на статията е убеден в думите си - защо пише тук, където 2/3 от града го познават и ще меко казано “оплюят”, а вместо това не изпълни законовото си, гражданско и морално задължение - да адресия сигнал (естествено неанонимен) до съответните компетентни институции за предприемане на всички законосъобразни мерки за отстраняване на нарушенията?

      Вместо това, той видиш ли “напускал”. Е нали го избрахте на този пост, заради мъжеството му - да удари с юмрук по масата, а не да се напие кротко вкъщи с евтин медицински спирт и да изпише целия този пасквил.
      Очевидно има прекалено достатъчно време за губене....
      • Мн
        Много сконфузен
        18 -5
        22:18, 20 ное 2020
        Плача. Просто плача. Не е "плюене", когато се казва истината, нали?
        От тази "статия" могат да се направят няколко извода.
        1. Кръшков си пише в този сайт и никога не го е напускал.
        Защото цитира еТв все едно е CNN, но CNN не познава зрителите си поименно. Защото никой оператор освен собственикът на този сайт не я предлага. Говоря за еТВ.
        2. Може би Кръшков е нечий "проект", тъй да се каже, ъъъ - политически.
        3. Бил го изпратил, те го публикували без редакции, а трият коментари, които засягат егото на тази персона, написала тези редове. Както той сам се е определил. Все пак това е становище на политик. Макар и на локално ниво. Когато си в политиката търпиш. Търпиш и критика и "плюене" и яйца по очилата и пиратки. Бе търпиш. Избран си. Това е.
        Стига изводи.
        Възникват наистина въпроси, но преждекоментиращият ги е задал.
        За тази персона отдавна са известни много неща. Проблеми с алкохола - не се подигравам, случва се. Писане на тенденциозни статии, грубо погазване на журналистическата етика, непредоставяне на трибуна и право на отговор на хора за които е писал, слухове за скрита и явна реклама, изнудване на хора за пари - да пише или да не пише, като по хамлетовски.
        И накрая - Някой да е прочел тук нещо за Делян Добрев? Не само за какво го съдят, ами жив ли е изобщо? Кръшков бил разследващ журналист. Какво е разследвал точно. Една фирма прехвърлена на ром. Бил той и неграмотен. Има нещо за което пишещият явно не е чувал. Има разлика между морал и закон. Една сделка може да противоречи на морала. Но не и на закона. Може би защото и понятието "морал" липсва в и без това бедната лексика на Кръшков. Съществува свобдно движение на стоки и капитали. Това нали е дясната политика на партията от която той е съветник. Доколкото можем да кажем, че тази партия има някаква идеология, освен крадене.
        Да питаме господинът, защото както каза преждекоментиращият - тука си го познаваме - и в сайта и извън него.
        1. Каква точно квалификация и опит притежава Кръшков, че да участва в управлението на гр. Хасково?
        2. Къде е натрупал професионален опит като журналист, освен в местният официоз на ГРОБ?
        3. Как така Кръшков, който нямаше пари за цигари изведнъж се позамогна, изпрати щерка си да учи в странство, сдоби се с имоти...
        Списъкът е дълъг.
        Диагнозата - Политически клиентелист, с неоправдано завишена самооценка за себе си, мания за величие, заблуди - мисли се за писател...и т.н. и т.н.
        Терапия - Предложения?
      • Ха
        хаха
        13 -16
        08:15, 21 ное 2020
        Когато няма аргументи се лепят етикети.Кръшков бил алкохолик, пиел, имал пари.Ами пълни глупости ще ви кажа.Познавам го човека, никога не е бил алкохолик, никога не е имал проблем с пиенето, но някой упорито го повтаря за да ни докаже че е така, ама не е.Каква е целта когато кажеш нещо вярно да ти кажат - ти пък си алкохолик.Това е тактика.Всеки който нададе глас и се реши да се покаже публично и да каже - не съм съгласен, участващите в събитията веднага ще му излеят много гадни етикети за да млъкне.Така го уплашват и му запушват устата и продължават да си правят каквото си знаят.Това е мръснишко и гадно и разваля живота ни.Има откровени проститутки в журналистическия бранш, не можете да си предтавите просто нереализиралите се хора на какво са способни.Да ги нарека ли по име или вече се сещате за кои персони говоря.
        Малко да цитирам - "Една сделка може да противоречи на морала, но не и на закона".И що за закони се практикуват по нашите съдилища които позволяват неморални сделки.(да си продадеш фирмата на циганин, които няма пари да ти плати дълговете).Някой е много засегнат струва ми се.Значи лично е бил настъпан от Кръшков (който според настъпания е алкохолик).Това не е ли смешно уважаеми зрители?
    • 19
      Ге
      Георги Христов
      16 -2
      22:12, 20 ное 2020
      Господин Кръшков е голям моралист достоен типаж на Алеко Константинов ментор от класа.
    • 20
      От
      отчаян
      20 -5
      23:04, 20 ное 2020
      Какво да очакваме да се промени в един град, където обсъждането на всеки обществен проблем неминуемо преминава в личностни нападки без някой да се вълнува от решаването му. Коментарите ви се свеждат до оплюване на всеки, дръзнал да посочи някоя нередност. Това, обаче, само потвърждава извода: всеки народ си заслужава управиците. Някой има ли съмнения, че не може пълнооценно да управляваш две болници в два различни града, освен да въртиш схеми ?
      Искате ли градът да има работещ, добре оборудван онкодиспансер с квалифицирани медици???? Всички роднински връзки и клюки разбрахме - само това не!!!
    • 21
      Си
      Сиера 90
      20 -4
      05:52, 21 ное 2020
      Ей много морален този председател тцъ тцъ и защо не се коментира за назначенията в общината кумгейт,братовчедите и т.н. за господарите от партията майка Герб ... Горните коментари са най обективни и точни защо не е подал сигнал към институциите, а се пишат статийки тук ... Страх та страх в господин Кръшков лозе пази.
    • 22
      Непрекъснато без почивка се трият неудобните , изобличаващите особата на стожера на морала КОМЕНТАРИ,тодор кръшков е велик непогрешим радетел на честност и човечност.
    • 23
      Ти
      ти пък сън не спиш
      5 -14
      13:31, 21 ное 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 24
      Чи
      Читател
      15 -3
      15:49, 21 ное 2020
      Много измествате темата и се отива към личностни характеристики и нападки.Тодор,че си пийваше и то добре е факт.От бранша го знаят.Вярно е,че се подложи за общ.съветник със задължението да следи и защищава хората на властта. За два сребърника си продаваш душата и съвестта,ако си е имал в действителност. Не може да си радетел за справедливост, а в същото време да си очевидец на корупционни практики. И да си мълчиш като шаран,скрит в някой ъгъл.
      Та да не се изместват коментарите от темата.
    • 25
      За
      За
      10 -3
      18:00, 21 ное 2020
      Аре бе Тоше напусни да видим стискали ти.Докажи че не си платен драскач.Ма парите много по тез куМисии как ще ги зарежеш
      • Ра
        Радичков
        8 -1
        18:13, 21 ное 2020
        "Ние стоим и не мърдаме, а стражарят вика: Никой да не мърда!"
    Последни новини