От х:

Днес в x:

Борисов: Ваксините ще ни помогнат да се върнем към нормалния начин на живот

"Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни, безплатни, безопасни и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата. Те ще ни помогнат да се справим с пандемията и да се върнем към нормалния начин на живот". Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след като взе участие във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

"Към момента ЕК е сключила договори за ваксини с 4 компании, подготвят се 2 нови договора. След днешната видеоконференция с членовете на Европейския съвет очаквам скоро да започне и взаимното признаване на PCR и антигенните тестове между страните членки. Това ще позволи постепенното възстановяване на свободното движение на хора", заяви Борисов.

„Все още няма пълно съгласие по Многогодишната финансова рамка и Пакета за възстановяване, така че продължаваме работата по този въпрос“, каза още министър-председателят.

„Още не може да стигнат парите от европейската солидарност до държавите членки. Ние успяваме да се справяме поне засега с парите, но се надявам, че до края на годината и Парламентът, и ние на Съвета ще намерим решения, за да отпушат европейските плащания до държавите членки“, добави Борисов.

По отношение на основната тема на Съвета днес – пандемията, премиерът отбеляза, че в рамките на дискусията е била докладвана ситуацията в различните държави членки.

Българският министър-председател отбеляза, че има няколко страни, в които са въведени много тежки мерки, но данните сочат, че това не води задължително до успех.

Борисов напомни, че т.нар. локдаун се отразява негативно на психиката и на здравето на хората, които са затворени по къщите си. „Затова считам, че ние трябва с много добра организация и стриктни мерки – това, което много пъти вече отбелязахме – да не се събират хората, доброволно да се ограничават, да носят маски на обществените места, за да може и трудовият процес да върви,  парковете, градините и планините да бъдат достъпни, да могат хората свободно да се движат и да не чувстват заповед, с която насила да бъдат държани. Това е нашият апел – всеки да прояви съзнание и разум“, заяви премиерът.

Относно антигенните тестове министър-председателят посочи, че България е подготвена, заделени са 15 млн. лв. за тяхното закупуване. „Целта е когато стигнем платото и малко тръгнем надолу, да знаем цялата картина каква е“, добави Борисов.

По думите му антигенните тестове са важни  и за улесняването на пътуването между европейските държави. „След като ЕК дава толкова препоръки по темата, това ще бъде едно от нещата, които ще улесняват движението за пътуващите. Този общ подход и признаването на тестовете е изключително важно нещо, което колегите приехме“, заяви министър-председателят.

По темата за ваксините премиерът Борисов изрази благодарност към Европейската комисия за бързата й работа и за създаването на необходимите инструменти. Министър-председателят напомни, че страната ни участва в пълното портфолио ваксини, съобразно европейската солидарност.

„Много добре работи експертният съвет, който се създаде към ЕК, където от една страна на ниво министри на здравеопазването, от друга страна – националните ни здравни инспектори участват и обменят абсолютно пълна информация относно начина, по който се лекува, начина, по който се карантинира”, добави Борисов.  „Огромна работа е свършила Европейската комисия, по всички наши предложения има вече точни решения, точно разписани“, посочи премиерът.

След края на видеоконференцията премиерът Бойко Борисов проведе работно съвещание с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, на която обсъдиха резултатите от дискусиите на европейските лидери днес.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Eu
    EU
    3 0
    08:30, 20 ное 2020
    Т'ва крадливото още ли е на свобода ?
  • 2
    3,
    3,14
    3 0
    08:36, 20 ное 2020
    Борисов, не разбра ли,че колкото по-рано изчезнеш от съзнанието на хората,толкова по-бързо ще се върнат към нормалния си живот!
Последни новини