От х:

Днес в x:

Обмислят купуването на хладилници за ваксините срещу COVID-19

В момента здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които трябва да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи от -78 до -80 градуса температура. Те ще бъдат използвани за съхранението на две от новите ваксини срещу COVID-19, които предстои да бъдат доставени у нас.

Това заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Цената на един неголям хладилник, поддържащ такива градуси, започва от 25 000 - 30 000 лева и нагоре. Според изчисленията, ведомството ще трябва да задели милиони за закупуването на техниката, а какъв брой ще трябва да бъдат взети, зависи от големината на кашон с 1000 ваксини.

"За ваксините, които не изискват специфични условия, имаме условия", увери Кунчев и допълни, че Министерството на здравеопазването разполага с централен склад, който отговаря на всички изисквания.

"До колкото става въпрос за две от ваксините, които изискват изключително различни условия - -78 до -80 градуса, предполага доставката на хладилна техника и то в големи количества в сравнително кратък срок. Това е, върху което работи в момента МЗ. Много е трудна задачата", заяви той.

"Мен ме плаши това, че ще работим с такъв тип ваксина, тъй като тя изисква много добра логистика. Ние разполагаме само с два дни от извеждането от тази хладилна среда до прилагането на хора, което значи, че за този кратък срок, тя трябва от РЗИ да стигне до общопрактикуващите лекари, те да си направят списъка, хората да са на лице и в рамките на няколко часа да бъдат обхванати и отчетени, което не никак лесна задача", допълни още доц. Кунчев.

Той обясни, че личните лекари ще получават ваксината и ще трябва в рамките на установения срок да я прилагат на пациентите си.

"Според мен основните количества ще дойдат през март-април, второто тримесечие на 2021 г.", посочи доц. Кунчев и уточни, че случващото се в момента и даването на заявка, че ваксините ще пристигнат едва ли не до края на годината, е част от голямо състезание от търговска страна и политически натоварена кой да е първи, кой ще извади най-големи количества.

Доц. Кунчев уточни, че в момента нито една от ваксините, за които се говори, не е получила одобрението на Европейската агенция по лекарства.

"В момента, в който някоя от ваксините получи одобрението на Европейската агенция по лекарства мога да имам мнение. В момента нито една от тях няма такова разрешение", каза той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ве
    Весел в тъжно време
    4 0
    15:37, 18 ное 2020
    Разсмяхте ме от сърце! То още ваксините не са измислени, а нашите разбойници мислят от къде да вземат хладилници. Пак на корупция и далавера ми намирисва.
  • 2
    аз искам руска ваксина. или няма демокрация и свободен избор
    • Br
      Brussels
      0 0
      19:40, 18 ное 2020
      Няма демокрация и свободен избор.
  • 3
    Ян
    Яни
    0 0
    22:04, 18 ное 2020
    Поредната глупост измислена, за нагушване на пари.
Последни новини