От х:

Днес в x:

Полицията даде глътка въздух на спешните медици в Ковид кризата

Полицейските екипи, които се включиха в помощ на медиците от спешното, дадоха глътка въздух на системата, включително и в Хасково.
 
Служителите на силовото ведомство в цялата страна помагат основно в извозването на пациентите, които са излекувани, от болничните заведения към домовете им, където те трябва да останат още известно време в карантина, според разпореждането на здравния министър. Дори и това действие допреди дни се поемаше от екипите на Спешна помощ.
 
Това, че съдействието на МВР се усеща в Хасковски регион, се потвърждава и от данните за последното денонощие.
 
148 прегледа са извършени за изминалите 24 часа от спешните медици в Хасковска област, 26 от тях са били обслужените пациенти с позитивни тестове за Ковид. Само два пъти е викана линейка за превозване на оздравели вече пациенти от болничните заведения, обясни началникът на Областния център за спешна медицинска помощ в Хасково д-р Петя Радева.
 
Като цяло данните за повикванията на спешните медици в региона в рамките на 24 часа са малко по-ниски в сравнение с тези през миналата седмица, анализира началникът на Спешната помощ в областта.
 
14 екипа са на служба в Центъра, но освен в линейките, те дават дежурства и в амбулаториите за спешни прегледи, каквито има във всички общински градове, с изключение на областния Хасково. Грижат се и за пациенти, които трябва да бъдат превозени на хемодиализа, от малките населени места към областната болница.
 
През тази седмица е бил придвижен до Хасково човек на хемодиализа и с Ковид от Харманли. Освен това и пътуват към клиниките в други области при специфични случаи, като при тези на пациентите с необходимост от сърдечно-съдови манипулации.
 
За всяко повикване за пациент с Ковид или със съмнение за заразата, спешните медици се обличат в специалните предпазни екипи. Понякога на екипа на смяна му се налага да стои в тях по 6 часа. При всяко извозване на пациент и линейките се дезинфекцират изцяло, а това отнема време. „Понякога хората ми наистина са били на ръба на силите си. Затова пациентите трябва да са по-търпеливи и да не се поддават на паниката от ситуацията, защото напрежението е голямо за всички.“, призова д-р Радева.
 
Красимира Славова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Като няма линейки,
    карайте пациентите с Ф16 и Германски бойни кораби
    ....
    • Вл
      Владимир Илич Ленин
      12 0
      08:10, 13 ное 2020
      А не може ли просто да се национализират за извънаредното положение
      джиповете на фашистите ?
  • 2
    Ко
    Ковид 221
    2 -1
    11:53, 13 ное 2020
    Смешни управляващи смешна държава но докато е БАТьКАТА на власт така ще е
  • 3
    Ме
    МЕД СЕСТРА ПЕНСИОНЕР
    2 -1
    14:59, 13 ное 2020
    Др радева е много отговорна и съзнателна лекарка тя още като млада лекарка се отличаваше от колежките си просто нямам думи с които да се изразя
Последни новини