От х:

Днес в x:

Гимназистите от Хасково в четвъртък на училище

    Всички гимназисти от Хасковска област, които през последните седмици бяха в онлайн обучение, се връщат в клас присъствено този четвъртък, на 12-ти ноември. Това стана ясно от брифинга на областната управителка на Хасково д-р Стефка Здравкова и директорката на Регионалното управление на образованието в региона Христина Боева, след днешното заседание на Областния оперативен щаб.

    Това обаче няма да е за дълго, защото учениците от пети до 12 клас ще се редуват присъствено и в онлайн обучение. Ротацията ще бъде решена допълнително.

    След видеоконферентна връзка вчера с образователния министър и министъра на здравеопазването, препоръката е повече от 12 дни да не се прекъсва образователния процес в присъствен вариант, посочи Боева.

    До директорите на училищата в областта е изпратен график за ротационния принцип на класовете. Той обаче е примерен и самите училища имат възможност да решат как точно ще се случи.

    Окончателно решение за това ще бъде взето на ново заседание на Щаба и оповестено в четвъртък.

    Според статистиката от системата на образованието в региона, от 22 117 ученици, 200 са със съмнение за Ковид, а 1116 са с остри респираторни заболявания. От 2117 учители от областта, 25 са със съмнение за Ковид, а 79 са с ОРЗ. От 679 души непедагогически персонал, трима са със съмнение за Ковид и шестима с ОРЗ, съобщи шефката на РУО.

    „Ситуацията е изключително динамична и тежка към днешна дата. Лавинообразно се увеличава броят на заболелите и особено на тези, които са в тежко състояние“, коментира областната управителка д-р Здравкова. Болниците в региона вече изпитват затруднение за осигуряването на места за пациентите, както и от персонал. Единични са и свободните легла в интензивния сектор. Въпреки това няма да бъдат връщани хора, които имат нужда от помощ и хоспитализация, отбеляза д-р Здравкова на фона на по-ранен коментар от шефове на клиники, че непрекъснато се връщат пациенти заради липсата на места.

    На заседанието на Областния щаб шефът на Белодробната болница в Хасково д-р Веселин Калфов е уверил, че има готовност да се отворят нови допълнителни Ковид легла там, ако му бъде наредено. Клиниката е общинска и такова решение трябва да се изкоментира с общинската управа.

    Областната управителка апелира отново към хората за спазването на наложените мерки за ограничаване на вируса-носенето на маски и спазването на дистанция.

    От болниците съобщиха и че няма наличности на Ремдесивир. От МБЛА- Хасково са писали многократно до здравния министър заявки за доставка на медикамента, който се прилага при лечението на заразени с коронавирус.

    Полицията помага в извозването на пациенти, които вече са отрицателни и изписани и за връчването на предписания за карантина, обясни д-р Здравкова. Тя посочи, че при поискване от РЗИ има готовност за организация да им се помогне и с изготвянето на самите предписания.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини