От х:

Днес в x:

2 °C

Гимназистите от Хасково в четвъртък на училище

  Всички гимназисти от Хасковска област, които през последните седмици бяха в онлайн обучение, се връщат в клас присъствено този четвъртък, на 12-ти ноември. Това стана ясно от брифинга на областната управителка на Хасково д-р Стефка Здравкова и директорката на Регионалното управление на образованието в региона Христина Боева, след днешното заседание на Областния оперативен щаб.

  Това обаче няма да е за дълго, защото учениците от пети до 12 клас ще се редуват присъствено и в онлайн обучение. Ротацията ще бъде решена допълнително.

  След видеоконферентна връзка вчера с образователния министър и министъра на здравеопазването, препоръката е повече от 12 дни да не се прекъсва образователния процес в присъствен вариант, посочи Боева.

  До директорите на училищата в областта е изпратен график за ротационния принцип на класовете. Той обаче е примерен и самите училища имат възможност да решат как точно ще се случи.

  Окончателно решение за това ще бъде взето на ново заседание на Щаба и оповестено в четвъртък.

  Според статистиката от системата на образованието в региона, от 22 117 ученици, 200 са със съмнение за Ковид, а 1116 са с остри респираторни заболявания. От 2117 учители от областта, 25 са със съмнение за Ковид, а 79 са с ОРЗ. От 679 души непедагогически персонал, трима са със съмнение за Ковид и шестима с ОРЗ, съобщи шефката на РУО.

  „Ситуацията е изключително динамична и тежка към днешна дата. Лавинообразно се увеличава броят на заболелите и особено на тези, които са в тежко състояние“, коментира областната управителка д-р Здравкова. Болниците в региона вече изпитват затруднение за осигуряването на места за пациентите, както и от персонал. Единични са и свободните легла в интензивния сектор. Въпреки това няма да бъдат връщани хора, които имат нужда от помощ и хоспитализация, отбеляза д-р Здравкова на фона на по-ранен коментар от шефове на клиники, че непрекъснато се връщат пациенти заради липсата на места.

  На заседанието на Областния щаб шефът на Белодробната болница в Хасково д-р Веселин Калфов е уверил, че има готовност да се отворят нови допълнителни Ковид легла там, ако му бъде наредено. Клиниката е общинска и такова решение трябва да се изкоментира с общинската управа.

  Областната управителка апелира отново към хората за спазването на наложените мерки за ограничаване на вируса-носенето на маски и спазването на дистанция.

  От болниците съобщиха и че няма наличности на Ремдесивир. От МБЛА- Хасково са писали многократно до здравния министър заявки за доставка на медикамента, който се прилага при лечението на заразени с коронавирус.

  Полицията помага в извозването на пациенти, които вече са отрицателни и изписани и за връчването на предписания за карантина, обясни д-р Здравкова. Тя посочи, че при поискване от РЗИ има готовност за организация да им се помогне и с изготвянето на самите предписания.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 16.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
  16 яну 2021

  Случаен виц

  Последни новини