От х:

Днес в x:

Дарители на плазма, възстановили се от Ковид, от Хасковско се насочват към София

Все повече стават доброволците от Хасково, преборили Ковид 19, които искат да дарят кръвна плазма.

Засега обаче това не е възможно да се случи в Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ – Хасково.

Началничката на структурата д-р Балина Бозова поясни, че въпреки че желаещи да станат дарители не липсват, за плазмаферезата,/б.а. която представлява процес на извличане, третиране и връщане на кръвната плазма от кръвообращението/, е необходима специална апаратура, с която, както в Хасково, така и в другите областни градове, не се разполага. Такава засега има само на две места в София -във ВМА и в Националния кръвен център. Освен това трябва и специално обучен персонал, който да работи с тази специализирана техника.

За момента от извънстоличните болници се подготвят за извличане на плазма от преболедували коронавирус и в Пловдив.

Специализираната апаратура ще бъде на разположение вероятно и в още няколко големи медицински центрове, каквито са Варна, Русе, Плевен и Стара Загора.

Д-р Бозова посочи, че хората, които се обаждат с желание да дарят плазма от региона на Хасково засега се насочват към София.

В края на миналата седмица стартира и инициативата на Български лекарски съюз и Сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма" за популяризиране необходимостта от даряване на реконвалесцентна плазма - "Дари плазма! Спаси трима!"

Днес стана ясно, че от Сдружението  предлагат с  писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър д-р Костадин Ангелов да бъдат отворени Кръвни центрове в цялата страна, за да могат хората да даряват реконвалесцентна плазма за лечението на пациенти с коронавирус, а не само това да се случва в Националния център по трансфузионна хематология в София.

Председателят на Сдружението д-р Павлина Михайлова обяви по БНР, че само през вчерашния ден да Сдружението са били подадени 50 искания за кръвна плазма от лекари в цялата страна.

По-късно днес, след правителственото онлайн заседание, стана ясно, че искането за  оборудване на кръвните центрове в страната за извличането на плазма от преболедували коронавирус, ще бъде покрито.

Новина от днес е и, че военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, преборили коранавируса, ще помагат също за набирането на животоспасяващата плазма.

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов се създава организация за дарение на кръвната плазма във ВМА за лечение на тежки случаи на ковид 19, съобщиха от пресцентъра на МО.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини