От х:

Днес в x:

Предлагат хайка за вълци на "Кенана"

    Новината от миналата седмица, че са видели разхождаш се свободно на „Кенана“ вълк, която споделиха с Haskovo.net местни ловци, разбуни духовете в града.

    Много хора споделиха, че също са виждали хищника. Появи се дори и клипче, в което вълкът допуска снимащите на нетипично за породата му разстояние, но бяга при опит да скъсят разстоянието с него.

    Предположението на ловците беше, че вероятно вълкът е отгледан от хора, именно заради нетипичното му поведение. Въпреки че според експертите, опитомен вълк- това почти не е възможно, има един процент, в който може и да се допусне подобно приятелство.

    Една от историите, които беше разказана в интернет пространството за съдбата на вълка, е че той е взет от хасковлия от варненски авджия още като малко вълче. Стопанинът му, който го отгледал, починал. С грижите за вълка се заел синът на човека, но когато се наложило да замине за чужбина, не се намерило на кого да го повери и затова го пуснал на свобода.

    В интернет пространството се появиха много коментари-някои от тях шегаджийски, други в сериозен тон с предположения, че вълкът вероятно е избягал от зоопарка на „Кенана“. Съмненията за избягал вълк намериха добра почва и заради факта, който отбелязват по-наблюдателните, че в хасковския зоокът вместо два вълка, в клетките вече има само един.

    Но както често се оказва нещата имат по-елементарно обяснение, отколкото ни се струва. Вълкът в зоопарка на „Кенана“ е един по принцип, обясни шефът му Валентин Ахтаров. Вторият, който хората са свикнали да виждат, е върнат на зоокъта в Стара Загора, чиято собственост е, преди два месеца. Вълчицата от Стара Загора била в Хасково временно, докато зоопаркът в съседната област бил в ремонт, разбули съмненията Ахтаров. Между двата зоопарка има разбирателство за сътрудничество, допълни той и обясни, че от строзагорския кът за животни в хасковския били приютени временно заради ремонта около десет вида животни. Все още в Хасково на гости е рисът от Стара Загора, например, има и патагонски марита.

    Ахтаров обещава, че ако вълка от Сивата вода бъде хванат, той ще го приюти в зоопарка.

    Това обаче няма да е никак лесно, смята експертът.“За залавянето му вероятно може да помогне специализира отряд, обучен за това. Но все пак става въпрос за вълк, това не е куче. Затова залавянето му ще е много трудно. Ако хищникът бъде упоен със стрела, то е възможно да измине 2-3 километра преди да падне. А това означава, че трудно ще може да бъде открит“, смята Ахтаров. Другият вариант е за залавянето на четириногия да помогнат ловците от региона, като сформират доброволчески отряд и направят хайка за вълци. Те ще могат да го завардят и да го открият упоен. Ако това се случи в хасковският зоопарк имат готовност да го приемат.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      Ха
      Хаха
      31 -3
      16:31, 9 ное 2020
      Всяко диво животно отгледано от бебе може да се социализира, всичко друго са празни приказки на най-лошото животно ЧовекА
      • Го
        гост
        34 -4
        17:13, 9 ное 2020
        Оставете животинчето на мира!
      • 12
        123
        11 -4
        17:18, 9 ное 2020
        Проверете дали е върната вълчицата в Ст.Загора,защото това е точно тя.
      • Ку
        КУМЧО ВЪЛЧО
        2 -3
        01:03, 10 ное 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • ....
        Може да се точат на вълците ,
        а са наложници - роби на Ходжи и Мутри
    • 2
      Зу
      Зуека
      50 -4
      16:33, 9 ное 2020
      Вие луди ли сте? Оставете животинката на мира. Това е гора, наркомани ли искате да се разхождат там?
    • 3
      Хм
      Хм
      39 0
      17:23, 9 ное 2020
      На вълците мястото си им е в гората, но хайка за пичлегари трябва да се прави всяка вечер на Кенана.
    • 4
      Ке
      Кенана
      15 -9
      17:30, 9 ное 2020
      Това е вълкът от зоопарка, не казват истината че е избягал.
    • 5
      Тр
      Траяна
      33 -3
      17:54, 9 ное 2020
      Оставете животното!
      Хората са по- лоши от животните.
    • 6
      Ха
      Хасковлия
      34 0
      18:01, 9 ное 2020
      Направете хайка за идиотчетата, които всяка вечер в центъра на града рушат детски площадки. Оставете животните, те са много по-отговорни и съвестни от хората, имаме много да учим от тях.
    • 7
      ИЛ
      И лъва да пуснат..
      13 -3
      20:27, 9 ное 2020
      Общината....толкова ли е сложно да се организира залавянето му и преместването му извън урбанизирана територия. Или си мислите, те хасковлий отдавна са свикнали с уличните помияри, какво ще им пречи сега и един.
      Пускайте направо лъва и все що има хищник в зоопарка да се разхожда на главната.
    • 8
      Ба
      Бау бау
      10 0
      20:33, 9 ное 2020
      Направете хайка и глоби за тези двукраки, които разхождат и облекчават в забранената зона на кенана своите така наречени любимци.
    • 9
      Си
      Сиера 90
      19 -1
      22:05, 9 ное 2020
      Страшно умна идея тцъ тцъ ами защо не направите хайка срещу циганите, които сечаха дървета в Кенана или крадците такива, ами тръгнали животното да търсят. Или срещу крадливите политици ,които са на власт и влачат евросредства от фондовете и други търгове от евро парите много сте жалки ...
    • 10
      Ми
      минало
      6 -1
      22:15, 9 ное 2020
      Хайка??? Да не сме в 18 век?
    • 11
      С
      С
      5 0
      08:28, 10 ное 2020
      Предлагам да направим хайка за идиоти!
    • 12
      Ме
      Месершмит
      0 -1
      09:30, 10 ное 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини