От х:

Днес в x:

-3 °C

Безплатен PCR при симптоми на COVID-19? Имаш право, но нямаш възможност

Според сега съществуващата нормативна уредба всеки пациент със симптоми на коронавирус има право на безплатен PCR тест. За да се възползва от тази възможност, той трябва да има направление от личния лекар или от специалист в извънболничната помощ, потвърдено от РЗИ или издадено директно от здравен инспектор, направил епидемиологичното проучване. Такъв е утвърденият "път на пациента".

В този "път" основно звено са здравните инспекции, които обаче нямат ресурс да обхванат нарасналия брой случаи. Така хората са принудени да чакат диагноза дни наред или да се тестват за своя сметка. Решението на проблема е всичко това да става по електронен път, но системата ни все още не е готова.

„Личните лекари не разполагат с електронно направление. Такова не е създадено и съответно ние не можем да го използваме, за да насочваме пациентите си за изследвания и диагностика. Чакаме да се създаде такова нещо, защото интернет и технологиите са достатъчно развити и е съвсем нормално да го имаме“, заяви в ефира на Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Тя коментира невъзможността на голяма част от пациентите за достъп до безплатни PCR тестове и съответно до диагностика въпреки уверенията от здравното министерство, че всички хора със симптоми имат това право.

Според личните лекари изходът от тази ситуация е използването на бързи антигенни тестове, които имат достатъчно висока степен на достоверност и могат да се използват масово за диагностика на коронавирусна инфекция. Тази теза защити и проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести на вчерашния брифинг на здравното министерство. Според него въпросните тестове са подходящи за семейни практики, спешни центрове и училища и няма проблем медицинският персонал да бъде обучен да работи с тях.

Общопрактикуващите лекари обаче не приемат идеята пациенти със симптоми на коронавирус да бъдат тествани на място в практиките им, тъй като това би означавало смесване на потоците въпреки зелените коридори, които са създадени именно с цел подобно смесване да бъде избегнато.

По-рано те лансираха идеята за създаване на пунктове за пробонабиране, които са изнесени извън лечебните заведения. Така според тях ще се избегне разнасянето на инфекцията в поликлиниките.

Според здравния министър проф. Костадин Ангелов такива пунктове са по-подходящи при масов скрининг. Пред Нова телевизия той обясни, че нашата концепция за борба с инфекцията е да се изследват само хората със симптоми.

"Не може всеки ден да сменяме посоката, щом някой даде предложение. Трябва да има система. Алгоритъмът работи за много хора, но здравната система е претоварена", коментира той и допълни, че бързите антигенни тестове не са официализирани в България, не се знае дали дават същата достоверност. 

Същевременно обаче министър Ангелов съобщи, че до края седмицата ще бъдат отпуснати средства за закупуване на бързи антигенни тестове за спешните центрове в страната и медиците ще могат да ги правят още в линейката.

По повод сигнали на граждани, че чакат дни наред със симптоми в домовете си и нямат достъп до медицинска помощ министърът коментира, че личните лекари могат да отидат на място, тъй като те могат да "приоритизират кой е спешен и кой не". Това според него е начин и да се намали натискът върху здравната система.

Той възрази и на твърденията, че издаването на електронни направления се бави излишно.

"Тази седмица приключиха окончателните преговори с общопрактикуващите лекари, другата седмица ще бъде подписан анекс към Националния рамков договор, до края на другата седмица ще могат да се издават електронни направления", обясни Ангелов.

Междувременно на брифинга на здравното министерство вчера зам.-министър Жени Начева обяви, че се обмисля известяване на заразените и контактните им лица с есемес. Девет месеца след началото на пандемията ние сме на път да електронизираме процеса.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
02 дек 2020
Последни новини