От х:

Днес в x:

19 °C

Поредна промяна: правителството не се отказва от софтуера за касовите апарати

След няколко години отлагане на срока, в който да влезе в сила, дискусии с бизнеса, решение да се отмени изцяло сега излиза, че управляващите не се отказват от намерението си да въведат специфичен софтуер за отчитане на продажбите. Това се разбира от внесените за обсъждане в парламента промени в Закона за ДДС. Текстът предстои да се гласува от бюджетната комисия.

В средата на септември чрез промените в Закона за ДДС Министерството на финансите се отказа от спорните промени в известната Наредба Н-18. Тогава обаче имаше възражения, че в последните две години редица фирми са инвестирали немалки в суми, за да отговорят на изискванията в наредбата. Тогава софтуерните компании призоваха правителството да не се отказва от идеята, а да се използва възможността да се модернизира данъчната система.

Сега от внесения от Министерския съвет проект в Народното събрание се вижда, че правителството се отказва да се откаже от идеята и аргументът за това е тъкмо този, че много компании вече са вложили значителни суми и даже използват въпросния софтуер.

От проекта се вижда, че производителите и разпространителите вече няма да са длъжни да декларират пред НАП всеки софтуер за продажби и съответно да получат одобрение, съобщава "Сега". Те може да правят това по желание. В същото време НАП ще поддържа регистър със софтуери за продажби, които отговорят на изискванията на Наредба 18, като търговците може да избират от тях.

Изданието посочва, че за да стимулират ползването на тези софтуери, НАП обещава на фирмите, които ги внедрят, по-бързо възстановяване на данъчния кредит и ускорена амортизация на софтуера и хардуера.

В допълнение в проекта е посочено, че такива търговци, които за пръв път бъдат хванати да не издават касова бележка, няма да бъдат наказани със затваряне на търговския им обект за месец.

"Правителството се е отметнало от обещанието си да премахне неадекватните промени в наредба Н-18, коят в този си вид е бич за повечето бизнеси. Това е пореден удар за българския бизнес, нанесен му от правителството. Наредбата е подготвена зле, несъобразена с предложенията на компаниите и браншовите асоциаци"ы обяви в своя позиция Ивайло Мирчев, член на Изпълнителния съвет на "Да, България!"

Преди два месеца ние предложихме правителството да компенсира всички фирми, които вече са направили разходи за синхронизиране на работата си с Наредба-18. Борисов не се съобрази с предложението ни и предпочете да се отметне (за пореден път) от обещанието си и все пак Н-18 да влезе в сила. Резултатът от това ще бъде хаос в бизнес отношенията, произвол на НАП, спъване на работата на много компании, които не са ресторанти (защото наредбата е писана от Министерството на финансите тъкмо за тях), посочва той.

"Тези хора са некадърни да управляват страната и трябва да си ходят. ОСТАВКА!", посочва той.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини