От х:

Днес в x:

7 °C

Технически проблем в сървъра на НАП продължава да пречи на бизнеса

Вече половин месец фирмите, които осъществяват сервиза на касовите апарати и фискалните принтери на търговците, са задръстени с работа. Електронната услуга за автоматично извествяне в НАП при промяна на регистрационните данни на фискалните устройства не работи. Затова сервизните фирми трябва ръчно да съобщават с мейли на приходната агенция всяка промяна в данните на устройствата, което изключително много затруднява работата.

Известяването се налага не само при промяна на адреса или на името на фирмата, но и при подновяване на сервизните договорите за касовите апарати. А именно през февруари и март масово изтича едногодишният срок на тези договори за повечето търговци и те трябва да преподписват нови. 

Точно в този период технически проблем в сървъра на НАП е извадил от строя електронната услуга за автоматични съобщения за промени в данните на фискалните устройства, в електронните системи с фискална памет и интегрираните системи за управление на търговската дейност. Вече трета седмица НАП не успява да разреши проблема и не е ясно от какво е породен той. Така сервизните фирми са принудени да пращат мейли за подновените договори за поддръжка на стотици хиляди фискални устройства.

Не работи и електронната услуга за автоматична дерегистрация на касов апарат или фискален принтер. На практика от средата на февруари търговец, който не желае повече да използва касов апарат или фискален принтер, не може да го отпише от информационната система на НАП. Изключително затруднено е и прехвърлянето на устройства от една фирма на друга, при което отново трябва ръчно да се пращат по електронната поща документи, заверени с електронен подпис. В момента единствено автоматично може да се регистрира в НАП нов касов апарат.

На 1 март НАП съобщи на сайта си, че работоспособността на автоматичните съобщенията за промяна на регистрационни данни за адрес на обект, както и за преподписване на сервизни договори за фискалните устройства е възстановена. Сервизни фирми обаче се оплакаха, че за повечето модели касови апарати и фискални принтери тя продължава да не работи.

От НАП не са дали обяснение поради какви причини тези две електронни услуги - за автоматично дерегистриране и за автоматична промяна в данните на касовите апарати, не функционират. Преди време единствено данъчните увериха, че въпреки този технически проблем, стандартното изпращане на данни за продажбите от касови апарати работи без проблеми и работоспособността им не е засегната.

"Заради неработещите автоматизирани системи на НАП търговците са застрашени да се окажат нарушители, ако при проверка се установи несъответсвие в регистрационните данни на устройствата", предупреждават сервизните фирми. За подобни нарушения се пишат актове и се налагат високи глоби, включително и временно запечатване на търговски обекти. 

"Още не е отзвучал печалният опит с Наредба Н-18, която подлуди фирмите с почти неизпълнимите си изисквания към софтуерите за управление на продажбите, и сега отново бизнесът е в ситуация да е задължен да прави нещо, без да може да го изпълни изискванията", коментираха търговци.

Източник: в-к Сега

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини