От х:

Днес в x:

16 °C

ВАС отмени редица задължения за онлайн търговците

Върховният административен съд (ВАС) отмени на първа инстанция редица текстове от злополучната наредба Н-18, които са свързани с отчитането и съхраняването на фискални данни от търговците в електронна среда. Делото пред ВАС беше образувано през миналата година по жалби на над четиридесет организации и фирми.

Съдът обявява, че при приемането на измененията в наредбата са допуснати съществени нарушения на правилата, които са достатъчно основание за тяхната незаконосъобразност. Основният проблем е, че тези текстове от наредбата са приети без мотиви, а след това не е имало обсъждане. Отменени са чл. 3, ал. 16, чл. 16, ал. 3, чл. 38, ал. 4, чл. 52б, чл. 52 г, чл. 52д, чл. 52и, чл. 52к, ал. 2, чл. 52н и свързаните с тях приложения № 34 и 35 от наредбата.

"Налице е и нарушение на чл. 77 АПК, съгласно който компетентният орган издава нормативния административен акт, след като обсъди проекта заедно с представените становища, предложения и възражения. В случая не е налице обсъждане", се казва в решението на ВАС.

Върховните съдии приемат, че са нарушени и изискванията на Директива ЕС 2015/1535. Според нея трябва да бъде изпълнена процедура за предоставянето на информация в сферата на техническите регламенти и правила относно услугите на информационното общество.

Отмяната на текстовете от Н-18 със сигурност ще намали разходите и бюрократщината при управление на фирма за онлайн търговия. Съдът премахва задължението да съхранява данните за изпращането на всеки фискален бон, отменя се задължителния контрол на фискалните устройства от Българския институт по метрология

Премахва се задължението за съхраняване на копие на актуално свидетелство за регистрация на фискалното устройство.

Отменят се нуждата от подаване на всякакви декларации от производителите на счетоводен софтуер, както и поддържането от НАП на списък със софтуерите, които са допустими за използване в страната. Досега производителите на софтуер за управление продажби бяха задължени да съхраняват данни на сървъри, които са физически разположени в рамките на ЕС. Сега това задължение отпада. Те няма да бъдат задължени да допускат служители на данъчната администрация в сървърните помещения, където и да се намират те.

Само ден по-рано депутатите приеха на второ четене промени в Закона за ДДС, с които през закона се отменят задължителните изисквания за софтуерите (т. нар. СУПТО). Досега те бяха задължителни само на хартия, защото в последните 2-3 години на няколко пъти се отлагаше влизането в сила на текстовете. Заради масовото недоволство на бизнеса срещу лошата регламентация на софтуерите правителството реши да се откаже да регулира този въпрос. В същото време с промените в закона за ДДС се даде възможност за доброволно спазване на изискванията за регистрация на софтуерите. Фирмите, които сами се съгласят да спазват по-стриктния режим, ще ползват отстъпки от НАП като по-бързо възстановяване на ДДС и неприлагане на мярката "затваряне на обект" при първо засичане на неиздадена касова бележка.

Търговците няма да бъдат задължени да предоставяне пълни права на данъчните за влизане в техните бази данни, става ясно още от решението на ВАС. Те вече няма да нося пълна отговорност за целостта на информацията, без значение дали плащат за облачни услуги, върху които нямат никакъв контрол, нито отговорност за поддържката.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ако действията ви не влизат в конфликт със законността, то денят е решаващ за професионалното ви израстване. Идеите ви ще бъдат оценени. Нуждаете се от финансова подкрепа, която най-вероятно ще получите. Не надценявайте конкурентите си, с нищо не ви превъзхождат - както в работата, така и в любовта. Запазете дистанция по отношение на спор, в който ще бъдете въвлечени не по ваша воля.
16 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
16 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вие сте щастливци, защото можете спокойно да се облегнете на сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Личните ви емоции засягат само вас и не е нужно да ги правите публични.
16 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В подготовка за изпити и усъвършенстване на способностите ви ще премине деня за много от вас. По-добри доходи и качество на живот, такива са амбициите ви и предвид реалностите около вас, сте обнадеждени. Измежду добрите развития около вас са новости, свързани с участието ви в чуждестранни проекти. Пътуванията ще са успешни.
16 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ако на работното място зависите от някого, не се показвайте агресивни, както и не предприемайте действия през главата на началника си. Изпитвате желание за изява, но трябва повече да обмисляте действията си, за да не си навлечете нечии гняв, независимо от това какво мнение имате за себе си.
16 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Благоприятни развития ще ви помогнат да напредне-те в планираните задачи. Обстоятелствата ще се нареждат във ваша полза, стига да сте съобразителни и прагматич-ни. Някои от вас ще пътуват в подкрепа на бизнеса си или във връзка с други нужди. Позабравено познанство с някого ще възкръсне, за да ви направи и двама ви доволни.
16 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще сте доста заети и най-вероятно непрекъснато в движение. Работата ви ще изисква да се срещата с различни хора и да се съобразявате с желанията им. Едва ли има по-добри дипломати от вас, така че бъдете сигурни в успеха си. Очарователното ви присъствие ще бъде оценено от личност, с която бихте могли да имате емоционална връзка.
16 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започнатото в последно време ще го приключите днес, или с днешния ден ще поставите началото на нещо ново. Всичко ще зависи от вас и в този смисъл е добре да се приведете в подходящата форма. Ако вече сте на почивка ще имате спокоен ден, но не прекалявайте с претенциите си към околните.
16 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вземете инициативата в свои ръце, не се поддавайте на течението. Ще срещнете нов човек, който коренно ще промени живота ви. Помислете и за работата си, днес е подходящ ден за бизнес контакти. Съумеете ли да се възползвате от изгодна за вас ситуация ще спечелите стратегическо предимство. Не пропускайте този шанс.
16 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С много енергия и желание за работа ще подхождате към всеки възникнал проблем. С лекота ще отхвърлите всички стари за-дължения. Възползвайте се максимално от жизнеността и отличната си форма. У дома с радост ще се оставите да ви поглезят, но и вие пригответе изненада за близките си. Взаимните и споделени чувства ще ви сплотят и направят истински щастливи.
16 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Развитието на делата ви подхранва увереността и надеждите ви. Новостите ще ви привличат и ще се посветите на смело начинание, обещаващо добра възвращаемост. В личен план е време да си дадете ясна сметка на къде са ориентирани предпочитанията ви и да не пречите на другите, ако не ви е интересно.
16 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вариантите са повече, от вас зависи какво ще предпочетете. Порицанието, на което се подлагате не е начин да избегнете отговорностите си. Волята ви е силна. Дайте предпочитания на истинските и стойностни неща за вас и ще намерите по-бързо отговора на онова, което ви вълнува.
16 май 2021
Последни новини