От х:

Днес в x:

3 °C

Джипита агитират за отварянето на Ковид кабинети в Хасково

  Лични лекари от Хасково агитират за идеята в областния град да бъдат обособени Ковид кабинети. Те да са ситуирани на едно място и да поемат за преглед и диагностика, както и за тестване, симптоматични за коронавирус пациенти.

  Идеята лансират общопрактикуващите лекари -педиатрите д-р Марио Янакиев и д-р Николай Николов.

  „Идеята е всичко да се случва на едно място. В тези кабинети ще дежурят лекари и медицински сестри, които ще посрещат пациентите, рискови за Ковид за преглед и диагностициране. Там ще могат да се назначават изследвания и адекватна терапия, персоналът ще е подготвен и обезопасен за работа със заразно болни.

  Случаите на инфектирани с коронавирус се увеличават у нас всеки ден, а засега акцент се слага все още върху болниците и спешната помощ.

  Според мен, ако добре се организира посрещането на пациентите със симптоми в доболничната помощ, това ще е вид превенция за разпространението на заразата. Защото мнението ми е, че на първа линия са медиците от доболничната помощ и хората от лабораториите, на втора са болниците и на трета -реанимациите.“, коментира д-р Янакиев.

  Цялата идея за Ковид кабинетите се върти около това, че ако навреме се постави адекватна диагноза и лечение, пациентите няма да стигат в такава численост, като в момента, до болниците, а това ще позволи „въздух“ за системата, защото по отделенията има и болни с други нелеки диагнози.

  „Сега общопрактикуващите лекари сме длъжни да се чуваме с болните си от коронавирус пациенти по телефона и да реагираме ефективно едва когато състоянието им се влоши. Когато обаче лекарят се срещне с пациента на живо, преценката за реакция е естествено по-точна.

  А целта на това, което предлагаме като организация е да няма циркулация на заразени по целия град, защото кабинетите на джипитата са пръснати. “, обяснява д-р Марио Янакиев.

  Той посочи, че подобни Ковид кабинети могат да се обособят например в ДКЦ1, тъй като там има има територии, които могат да бъдат изолирани от останалите кабинети, а и при назначаване на PCR тест, той може да бъде направен веднага, тъй като има и лаборатория. „Може да бъде подбрано обаче и друго място. Може тези Ковид кабинети да бъдат ситуирани и на територията на МБАЛ-Хасково. Всичко е въпрос на колаборация между местните и държавните власти, тъй като за всичко това трябва да има осигурено и адекватно финансиране.“

  Че трябва да има обособена зона за рискови за Ковид болни д-р Николай Николов, който е и който е и член на УС на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България и председател на структурата в Хасково, лансира още в началото когато коронавирусната пандемия застигна България през април.

  Тази организация е важна да се направи още сега според него, не да се чака, когато системата съвсем се задъха.

  „Обособяването на място, където хората знаят, че могат да отидат, съмнявайки се, че са заразени е важно, не само, защото ще се предпазят останалите от практиката на дадено джипи, но и защото ние също сме хора и се разболяваме. Ако сте със симптоми и вашето джипи е карантинирано, и това се случи и с неговия заместник, как ще се ориентирате в ситуацията?“, дава пример д-р Николов.

  Според него в Ковид кабинетите могат да дават дежурства срещу допълнително възнаграждение освен опитните, и младите лекари, както и специализантите. Организацията на подобно звено той смята, че трябва да се поеме от РЗИ.

  Д-р Николов, който е част от Областния оперативен щаб за Ковид в Хасково казва, че нееднократно е поставял темата на обсъждане, но досега без резултат. Опитният лекар посочи, че вече има добри примери в тази посока, както от другите европейски държави, така и у нас. Подобни кабинети са организирани в Пловдив, София, Бургас.

  За включване в борбата с Ковид 19 на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната извънболнична помощ – специалистите в ДКЦ-тата призова днес и здравният министър проф. Костадин Ангелов.

  „Навлизаме в доста сериозна фаза на разпространение на Ковид-19 в страната. Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците, които са на първа линия. Всички са изморени, част от тях са болни, някои са и в реанимация, други са карантинирани. Имаме нужда от помощ. Решение виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната извънболнична помощ – специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, за всички, които имат нужда от тях“. Това заяви министърът на здравеопазването на брифинг в МЗ.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   За
   За там са
   17 -6
   17:39, 22 окт 2020
   В Болярово трябва да са Ковид кабинетите, на 3 етаж!
  • 2
   Ми
   Митева
   28 -14
   18:02, 22 окт 2020
   Тези двамата смешни доктори герберастки активисти нека не дават такива смешни предложения,а да слагат облеклата за космонавти и да открият кабинет за ковид където единият да работи сутрин,а другият следобед.През вечер да дават и нощни дежурства.Само със собствен пример ще докажат несъстоятелността на решението на гурото им Боко за въвеждане на маски на открито,а продължаване работата на ресторанти,дискотеки,фитнеси и публика на стадионите.
   • Го
    гост
    3 -2
    11:09, 23 окт 2020
    Митева, имаш акъл колкото на един синигур!
  • 3
   Ju
   just business
   8 -10
   18:24, 22 окт 2020
   Сега се падна на JP-тата да направят пари.
  • 4
   До
   Доктор Мария
   23 -6
   19:20, 22 окт 2020
   Нека "д-р Марио" който цял ден се разхожда с ръките в джобите влезе в Инфекциозно отделение или реанимацията ,да подиша с часове макар и с маска въздуха заедно с умира щите болни и тогава да говори къде е първа,втора и трета линия.
   • Ма
    Марио
    7 -13
    19:41, 22 окт 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
   • Ми
    Мичето
    10 -2
    21:23, 22 окт 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
   • Ин
    Инфекционист
    7 -4
    22:50, 22 окт 2020
    Той най големия инфекционист на Републиката не слага скафандър ти искаш JP да сложи.
  • 5
   Д-
   Д-р Кико
   21 -3
   19:36, 22 окт 2020
   Джипитата са толкова далече от създалата се ситуация,че не виждат по-далеч от вратата на кабинетите си.Да ли са готови да стоят часове с предпазни облекла и да преглеждат ?
  • 6
   Хо
   Хо
   12 -2
   21:37, 22 окт 2020
   Този Марио, да си обособи кабинета. Когато дойдат пациенти с китайчето, да не вика бягайте в болницата. Да вземе да ги прегледа, а не по телефона да назначава терапия на пациент с средно тежко състояние и да го обрича на сигурна смърт.
  • 7
   Ян
   Яни
   2 -3
   08:08, 23 окт 2020
   Я се осъзнай те няма нищо, стига сте ревали за пари, боклуци....
  • 8
   Да
   ДА!!!
   10 -2
   09:11, 23 окт 2020
   Идеята е наистина добра за пациентите - към всяко ДКЦ да има по един такъв кабинет , т.е. ще са 4-5, но така пациентите със съмнение за ковид ще има къде да бъдат диагностицирани, защото знаем как сега джипитата преглеждат и лекуват по телефона. В същото време няма да се смесват потоците от заразните пациенти с останалите. То, това се отнася и до другите вируси, не само ковид.
   За лекарите: трябва да дават дежурства на ротационен принцип за да могат да обслужват и останалите си пациенти, а и да не поемат прекалено голям вирусен товар едни и същи доктори.

  Хороскоп за 04.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
  04 дек 2020
  Последни новини