От х:

Днес в x:

Няма лимити за издаване на направления за тестове за COVID-19

Все повече лекари и медицински сестри са с коронавирус или под карантина, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща с директори на регионални здравни инспекции и директори на лечебни заведения. Легла и апарати ще намерим, хора - трудно ще намерим, каза още той.

Очаквата цел на заповедта за носене на предпазни маски на открито е намаляване на заболеваемостта с 30 на сто, посочи министъръ Ангелов.

Обсъждат се нормативни текстове, според които ще се налага санкция на лечебни заведения, които откажат да лекуват болни от COVID-19, допълни още министър Ангелов и посочи, че е възможно и да бъде прекратен договорът с НЗОК до промяна в ситуацията.

Ще бъде създаден национален координационен център, в който ще постъпват сигнали от различни области, за да има ефективна координация и да се компенсират дефицитите в системата. Има проблем в координацията и комуникацията, добави още той.

Директен отказ от частни лечебни заведения да приемат болни от коронавирус няма, но в техни писма описват, че нямат необходимите специалисти за прием и лечение на пациенти с COVID-19, обясни директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. Със заповед от преди дни Пенчев указа, че болниците "Доверие" и "Вита" трябва да осигурят по 10 легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние.

Министър Ангелов е изпратил писма до всички министри, които имат контролни органи и могат да подпомогнат органите на РЗИ по места - кметове, областни администрации, полиция, БАБХ и всички инспекторати. Предвижда се да има мобилни групи, които да могат да налагат ефективни санкции при неспазване на противоепидемичните мерки. По думите му органите на МВР също могат да налагат такива санкции.

Има осигурени медикаменти за лечение на инфекцията, увери министър Ангелов в отговор на въпрос за липсващ ремдесивир и припомни, че медикаментът е осигурен до края на март.

Президентът Румен Радев има три отрицателни теста в рамките на три дни, подчерта още Пенчев. По оценка на епидемиологичния риск и по моя преценка, аз си позволих да подпиша документ за неговото декарантиниране, допълни Пенчев.

Няма лимити за издаване на направления за тестове за COVID-19, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини